roze bril

Outplacement en het transitiebudget

Is het glas halfvol of halfleeg? Outplacement en het transitiebudget. Het lijkt wel of ontslag en alles dat

Is het glas halfvol of halfleeg?

Outplacement en het transitiebudget. Het lijkt wel of ontslag en alles dat daarmee samenhangt, is verheven tot een kunst van negatief handelen en denken. Waarbij de spiraal alleen maar negatiever wordt, terwijl positiviteit zoveel meer oplevert. Neem nu alleen al het word OUTPLACEMENT.  Daar krijg je toch de kriebels van.

glasBeste Anita, helaas moeten we je vanwege. (….) ontslaan, maar je krijgt van ons een outplacement traject aangeboden.

Hoera hoera moet je dan denken? Maar dat benadrukt nogmaals …we plaatsen je letterlijk buiten- out placen. Pak je tas en ga naar buiten. Daar schiet je toch accuut de depressie van in?

Stel je nu voor;

Beste Anita, helaas moeten we je vanwege (….) ontslaan, maar je krijgt van ons een NewChallenge traject aangeboden.

Dat klinkt toch veel beter? En het bizarre is dat van alle outplacement cliënten die we begeleiden, bijna iedereen na en poos zegt, ‘dit was het beste dat me ooit is overkomen. Ik doe nu echt wat ik graag wil, eigenlijk had ik dit zetje in de rug nodig, maar ik durfde niet.’

Positief benaderen

Daarom pleit ik ervoor: weg met de negativiteit, probeer het positief te benaderen (hoe lastig dat ook is) en begin bij het begin en dat is het woord. Nooit meer gebruiken OUTPLACEMENT. Geef er  een positief woord voor terug, een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans zoals NewChallenge. Ik realiseer me en weet als geen ander dat ontslag krijgen pijnlijk, vervelend en stressvol kan zijn. Maar elke opkikker en positieve energie die we kunnen leveren, dat moeten we toch proberen.

Het nieuwe transitiebudget per 1 juli vind ik al een mooi begin. Letterlijk: een transitie is een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen.  In dit geval dus een transitie die een nieuwe uitdaging vormt in plaats van letterlijk buiten de deur zetten. Koppel het transitiebudget  dan wel aan NewChallenge en niet transitie gelijk koppelen aan Outplacement. Bah stoppen daarmee. Daarom benadrukken we bij Career & Kids ook altijd de talenten van mensen, gaan we uit van de positieve psychologie in plaats van verbeterpunten en zware gesprekken over rouwverwerking. Door middel van talentenscans, de OPQ persoonlijkheidstest en kijken wat echt bij je past. Ik doe (samen met mijn collega’s) waar ik goed in ben, mensen helpen met het zoeken naar hun nieuwe uitdaging, dat is onze uitdaging. Uiteraard kijken we dan ook naar de persoonlijke omstandigheden, omdat wij geloven dat ieder mens de mogelijkheid moet hebben om te genieten van zijn werk en zijn leven, vooral in de spitsuurfase van het leven.

Interesse, bel 0800-0201060 of mail gerust.

 

 

Annemie Schuitemaker, altijd op zoek naar NewChallenges in het leven met veel halfvolle glazen!

 

 

Plaats een reactie