Werk en gezin
Werk en puber combineren

Help wat doe ik fout?

Werk en een gezin met pubers combineren, kan dat? Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen? Of is het toch zo dat het makkelijker is als ze naar school gaan? Wellicht wel, totdat je kinderen pubers worden, dan is werk en gezin combineren ineens weer een gedoe. Huiswerk, regels, eten, opruimen….Een klassieker is het bekende boek het Puberbrein van Eveline Crone. Onlangs verscheen het boek van Jelle Jolles: Tienerbrein is werk in uitvoering. Het is eigenlijk duidelijk, het hebben van een puber is leuk, uitdagend en soms…wel ingewikkeld. Vooral als je dat combineert met een baan. Want je wilt er zijn voor je puber (terwijl de puber dat niet nodig vindt), vasthouden versus loslaten. Tijd voor jezelf hebben, tijd voor elkaar (wij tijd), tijd voor je vrienden, sporten en alle aandacht en focus aan je werk geven. En dat in 168 uur, want meer uren zitten er niet in een week, helaas.

Je zoon van 15 is slim en verstandig. Waarom doet hij dan soms van die ongelooflijk domme dingen? En waarom vindt je dochter haar smartphone en instant bevrediging belangrijker dan het plannen van haar activiteiten? Waarom nemen tieners soms onverantwoorde risico’s? En hoe kan het dat ze zich plots heel snel ontwikkelen en een eerdere achterstand omzetten in een voorsprong? Antwoord: de tiener is ‘werk in uitvoering’. Dat hangt samen met de hersenrijping: die gaat door tot vér na het twintigste jaar. De steun, sturing en inspiratie die een tiener krijgt uit zijn omgeving, is essentieel voor die rijping. Ouders, onderwijsgevenden, sportcoaches: ze zorgen voor de kennis en ervaringen die een tiener nodig heeft om zich een optimale plek te verwerven in onze snel veranderende samenleving. Overigens een zeer inspirerend boek hierover is het Tienerbrein van Jelle Jolles.

werkgezinpubers

Puberhersenen zijn tijdelijk uit balans. Dat dit gevolgen heeft voor hun gedrag, zal je niet verbazen.

Wat levert het op

Meer begrip voor je puber, meer inzichten ook in je eigen gedrag. Loslaten door de ACT (acceptatie and commitment therapy) principes die we gebruiken tijdens de workshops en waar de trainers en coaches in zijn opgeleid. Kortom meer rust voor je puber en voor jezelf.

Programma

Werk met pubers combineren
Praktische workshop,  ook als 1 – op 1 coaching mogelijk

Elke twee maanden start er een workshop, speciaal voor ouders met pubers.
De workshop duurt 3 uur en wordt aangevuld met e-coaching (3 maanden) en een persoonlijk gesprek (1,5 uur).

Inhoud:

  • Het brein van de puber
  • Communiceren met pubers
  • De digitale puber o.a. smartphones
  • Loslaten versus helpen
  • Huiswerk begeleiden: ja of nee en concrete tips
  • Positieve psychologie
  • Ik-tijd en Wij-tijd, mijn eigen werk privé balans
  • Praktische tips
  • E-coaching
  • Een persoonlijk coachingsgesprek met een concreet actieplan voor jou, je gezin en je puber
Duur

De workshop duurt 3 uur en wordt aangevuld met e-coaching (3 maanden) en een persoonlijk gesprek (1,5 uur).

Data

15 april donderdag ochtend van 9 tot 12 uur
21 mei vrijdag ochtend van 9 tot 12 uur
22 juni dinsdag avond 19 tot 22 uur
3 september vrijdag ochtend van 9 tot 12 uur
1 november maandag avond van 19 tot 22 uur

Kosten

De prijs voor de workshop, e-coaching (6 weken) en een persoonlijk coachingsgesprek bedraagt per deelnemer € 199,50 exclusief BTW en 24/7 telefonische ondersteuning.

Locatie

Voorlopig zal de workshop online plaatsvinden

Aantal personen

Maximaal 12 deelnemers

Aanmelding en/of informatie