Blog van Career & Kids
zaterdag 29 juli 2023

Een digi-loze zomervakantie. Zet je “uit-knop”van je smartphone aan!

Welke keuzes maak jij, kies jij voor even helemaal eruit zijn tijdens je vakantie?  Kies jij voor een digi-loze vakantie? Of heb je het gevoel dat je onmisbaar bent? We hebben massaal het gevoel dat we altijd “aan”moeten staan en vooral altijd bereikbaar moeten zijn. Echter vakantie is ook een moment van herstellen en bijtanken, fysiek maar vooral ook mentaal, even geen prikkels en afleiding, maar gewoon in het moment zijn. Kortom om eens te genieten, om te lummelen, je te vervelen, spelletjes te doen, vanalles maar zonder beeldscherm; wandelen (zonder je smartphone), een (ouderwets papieren) boek te lezen of een echt bordspel te spelen met je gezin/familie en vrienden.

Waarom is zo’n digi-loze vakantie nu zinvol?

Het is een uitstekende manier om bewustwording te creëren (voor jezelf, maar vooral ook voor je kinderen), dat soms zonder beeldschermen rust geeft, maar tegelijkertijd om te merken hoe we met zijn allen onbewust verslaafd zijn aan onze beeldschermen: thuis op de bank, in de trein, op school, op kantoor. Natuurlijk levert de smartphone ons veel op en is hij niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar bekijk het als flexitarier zijn: af en toe een dagje zonder is gezonder, beter en creëert bewustwording. 100% echte aandacht voor je kinderen en omgekeerd, 100% aandacht van je kinderen voor jou (zonder een snelle snapchat of instagram foto). Ervaren en laten zien en merken dat het zonder beeldschermen ook kan. Welke ouder gunt zijn gezin nu niet een vakantie met elkaar, een vakantie met onverdeelde aandacht? En zo voorkomen dat we verslaafd raken aan de beeldschermen, door bewust wording; een vakantie off-line met zijn allen!

Voor wie? Wie ondersteunt dit als gezin, als vriendengroep of gewoon jij alleen?

 • Voor ouders om eens echt aandacht te kunnen besteden aan hun kinderen
 • Voor kinderen om eens te merken hoe het leven is zonder beeldscherm (en aandacht te kunnen schenken aan hun ouders!)
 • Voor familie en vrienden om weer echt contact te hebben
 • Voor werknemers geeft het de kans om echt eens bij te tanken, zonder alle emails tussen door, zondone en echt een ouderwetse rustdag, zonder werk. Zodat ze kunnen genieten van een vakantie zonder werk, zonder bereikbaar te zijn voor dat een spoed gevalletje (is he wel echt spoed of kan iemand anders het oplossen)?
 • Voor iedereen ouderwets lummelen, genieten, spelen, praten met als doel: bewustwording wat 100% aandacht betekent en met je doel gewoon weer eens eens 100% fysiek en mentaal aanwezig te zijn tijdens je vakantie

Disconnecten om als gezin/vriendenkring te reconnecten 

Hoe ziet de wereld er dan uit? Stel je voor: gezinnen waar weer echt een bordspelletje wordt gespeeld, smartphones en laptops die dicht blijven aan tafel en op de camping (de email wacht gewoon tot na de vakantie- tip; zeg dat je pas op dinsdag weer aan het werk gaat dan heb je de maandag om je email op je gemak bij te werken, er wordt namelijk niets verzonden naar je emailbox, dus die is toch leeg). Restaurants waar mensen gezellig met elkaar praten, treinen en vliegtuigen, stranden en zwembaden zonder mensen die naar hun beeldscherm staren maar gezellig praten met elkaar etc.

Hoe kun je meedoen met deze digi-loze vakantie challenge?

 • Bespreek met je gezin dat dit een vakantie met spelletjes, aandacht, en vooral zonder beeldschermen wordt.
 • Bepaal zelf de regels; een volledige schermloze vakantie, of enkel geen smartphone, geen televisie, of….Maar hou je daaraan. Zie het als een dieet en hou je het niet vol, schenk dan een bedrag aan de hersenstichting
 • Speel het unieke digiloze bord spel met je familie of vrienden, mail naar info@careerandlive.nlv.v. digiloze bordspel
 • En/of bespreek met je collega’s, team of medewerkers dat je niet bereikbaar bent en maak afspraken wie bij calamiteiten het noodgeval oppakt, zet onder je email da tje vakantie hebt geen emails worden verzonden, geen enkele door niemand!
 • Hang deze poster thuis in de keuken en.of voor het raam, op de camping……. Maak kenbaar dat je meedoet, inspireer anderen
 • Deel dit bericht zoveel mogelijk

Annemie Webers

Focusoloog en directeur Career & Kids