combineren werk en gezin

Iets ouds met iets nieuws: een workshop voor jonge bijstandsmoeders gecombineerd met Facebookcoaching

Het begin De eerste ochtend zat de groep dames met gezonde weerstand in het buurthuis waar we de

Het begin

De eerste ochtend zat de groep dames met gezonde weerstand in het buurthuis waar we de workshop geven. Opmerkingen als ‘wat een onzin’ en ‘dat weten we toch allemaal als alleenstaande moeder’ vlogen over de tafel.  Al gauw bleek dat er een grote mate van herkenning zat onderling in de dagelijkse problemen die je als alleenstaande moeder tegenkomt, zoals

  • geen ruimte voor werk zien in want ik moet voor mijn kinderen zorgen;
  • geen kennis van mogelijkheden kinderopvang en vaak een aversie daartegen;
  • geen opleiding dus geen leuke baan;
  • weinig zelfvertrouwen en dus ook geen vertrouwen dat ze werk aankunnen, laat staan werk en gezin combineren.

Die herkenning onderling gaf velen het gevoel dat ze toch niet de enigen zijn die met deze materie worstelen. Als bijstandsmoeder kun je soms het gevoel hebben dat je aan de zijlijn van de maatschappij staat en dat er niets meer mogelijk is. Er zijn vaak extra complicaties zoals schulden en bijzondere kinderen.

samenwerkenSamen staan we sterk!

Door actief samen aan de slag te gaan en samen weer naar mogelijkheden te gaan kijken kwam er beweging in de groep. Er werd gewerkt aan het opbouwen zelfvertrouwen o.a. door het herkennen en erkennen van kwaliteiten, voor- en nadelen van werk inzien en ruimte daarvoor gaan maken,  inzicht in belemmeringen, dagritme opbouwen, mogelijkheden gaan zien op de arbeidsmarkt, kinderopvangmogelijkheden zien en daadwerkelijk gaan regelen. Maar ook Sollicitatievaardigheden, cv, brief, gesprek, netwerken, zoeken naar werkervaringsplaats. En vooral het maken van een “Actieplan voor de toekomst”.

Op een van de ochtenden kwam er een ondernemer sollicitatiegesprekken afnemen met alle deelnemers. Iedereen was zenuwachtig hiervoor. Achteraf kregen wij een SMS-je van de ondernemer dat hij ontroert was geraakt door de groep en blij was een bijdrage aan hun ontwikkeling te hebben kunnen geven. Deze ochtend gaf de groep een enorme boost in hun zelfvertrouwen. Ze begonnen elkaar tips te geven en konden op een integere manier feedback geven. Ook begonnen ze serieus over hun toekomst na te denken en hadden ze het gevoel dat er wel degelijk dingen mogelijk waren.

Facebookcoaching

Dit proces hebben we versterkt met individuele gesprekken en Facebookcoaching. In deze gesloten groep konden ervaringen worden gedeeld en deelden wij vacatures en leuke artikelen en filmpjes. Maar ook gewone vragen hoe het gegaan is met een sollicitatiegesprek, of je kind al beter is etc etc. Deelnemers zelf zetten er vacatures op die ze vinden, voor zichzelf maar ook voor de andere deelnemers uit de groep. Een laagdrempelige manier om informatie uit te wisselen, kennis te delen en contact te houden met elkaar en de coaches.

Het succesvolle einde

Wat voegt dit nu toe? De groep wordt veel hechter. Vaak hebben de deelnemers een beperkt netwerk en doordat de groep hechter wordt, wordt hun netwerk ook echt uitgebreid, wat als voordeel heeft dat ze ook bv mbt kinderopvang op elkaar een beroep kunnen doen.Men stimuleert, inspireert  en helpt elkaar ontzettend, het traject en werk zit veel meer in hun hoofd, ze worden er elke dag aan herinnerd en daardoor worden de deelnemers veel actiever. De betrokkenheid bij elkaar en bij het traject wordt enorm vergroot. Voor de begeleiders is het prettig dat ze veel beter zicht hebben op wat er speelt.De cliënten zelf zijn enthousiast, ook zij ervaren een grotere betrokkenheid, de eerste groep waarbij we dit ingezet hebben, zocht elkaar veel meer op en zijn zelfs aan het eind van het traject met z’n allen iets gaan ondernemen. Dit was nog niet eerder voorgekomen. Dat bleek ook echt aan het einde van de workshop hadden we een evaluatie met de deelnemers bij de gemeente. Tijdens deze evaluatie was onmiskenbaar zichtbaar hoe ze zich hadden ontwikkeld. Veel gaan een studie volgen, anderen hebben een baan gevonden. Vol enthousiasme zaten ze aan tafel bij de gemeente om te praten over hun toekomstplannen. De onzekere, voor hun gevoel onbegrepen vrouwen die we bij de intake aantroffen hadden de touwtjes weer in handen en hadden de regie over hun leven weer gepakt. Vol energie stapten wij naar buiten met het trotse gevoel dat we echt iets hadden betekent voor deze groep.
De beproefde methodiek van Career & Kids- de workshops met en voor bijstandsmoeders-, gecombineerd met onze nieuwe methodiek, Facebook coaching. Bewezen succesvol, mogen we met trots zeggen.

Meer weten over onze methodiek, ervaringen of interesse in een mini-workshop specifiek voor bijstandsmoeders in de WWB, bel of mail ons. Al heel vele gemeentes zijn u voorgegaan de afgelopen 10 jaar, naar volle tevredenheid!

Martine Uytdehaag o.a. workshopleider bij gemeente Gouda en Frieks Bruning, o.a. workshopleider bij gemeente den Bosch

2 thoughts on “Iets ouds met iets nieuws: een workshop voor jonge bijstandsmoeders gecombineerd met Facebookcoaching

Plaats een reactie