red je zaterdag

En…ga je (of beter gezegd kun je) nog iets leuks doen dit weekend?

12 Jaar geleden ben ik gaan werken voor een prachtig IT bedrijf in Rosmalen waar het management in

12 Jaar geleden ben ik gaan werken voor een prachtig IT bedrijf in Rosmalen waar het management in staat is geweest om een cultuur te creëren die zijn tijd ver vooruit was. Wilde ik even onder werktijd naar de kapper? Geen probleem! Niks (vakantie) uren opnemen of scheve gezichten van collega’s want iedereen weet dat je toch wel  50 uur aan het werken bent in een week om je werk goed af te leveren dus: who cares? Sturen op output, oftewel Het Nieuwe Werken. Eind jaren 90 had men daar al door dat je hiermee een vele male grotere productiviteit uit je mensen haalt. Een kleine 10 jaar later wordt deze manier van werken door een grote groep over elkaar buitelende HRM guru’s gehyped als Het Nieuwe Werken.

De hype van HNW voorbij en nu?
Het kon natuurlijk ook niet uitblijven! Nu de blinde vlek van de hype voorbij aan het gaan is hoor je steeds vaker de kritische geluiden over Het Nieuwe Werken (HNW).  “Het Nieuwe Werken is eigenlijk alleen maar van toepassing op hoogopgeleide kenniswerkers” en, volgens onderzoek  van de Groningse psycholoog Marjette Slijkhuis,  is er binnen die populatie ook nog een groot gedeelte dat simpelweg niet geschikt is voor deze “nieuwe” manier van werken. “Steeds meer organisaties beseffen de noodzaak om over te schakelen naar nieuwe vormen van werken. Het gaat hierbij niet alleen om kosten te besparen of verhogen van flexibiliteit maar vooral om het verbeteren van klanttevredenheid en werkgeverschap”. Zomaar een kreet van een van de vele adviesbedrijven die HNW omarmen als een revolutionaire zienswijze. Met veel kennis en kunde zullen zij ook uw bedrijf helpen deze cultuuromslag succesvol te implementeren zodat uw organisatie hier snel de vruchten van kan gaan plukken.

Werken eenvoudiger, lichter, flexibeler en goedkoper maken
Heel mooi natuurlijk maar volgens mij niet zo heel bijzonder. Vanaf het moment dat het wiel is uitgevonden is de mens alleen maar bezig geweest om te zoeken naar innovaties die het werken eenvoudiger, lichter, flexibeler en goedkoper maakt.  Het feit dat ik deze tekst schrijf op mijn “tablet” bij een wereld beroemde hamburgerketen, geeft aan dat er de laatste 15 jaar wel erg veel is veranderd. Dus om de zoveel tijd moeten de Human Resource Managers hun strategie en visie weer herijken op basis van de snel veranderende technologieën en ideologieën.

Work-life balance optimalisatie 
Neem nou HNW als onderdeel van de, terecht groeiende, aandacht voor het “work-life balance” concept. Veel bedrijven zien HNW bijna als synoniem voor een goede work-life balance en goed werkgeverschap. Maar hoe zit het met al die medewerkers die buiten de boot vallen wat betreft HNW? De buschauffeur,  de leraar en receptioniste…. die hebben geen ruimte om tijd en plaatsafhankelijk te werken en zien de voordelen van HNW om tussendoor even wat privé zaken te regelen aan hun neus voorbij gaan. Misschien wordt het wel eens tijd om in het kader van work-life balance optimalisatie, naast HNW ook eens te kijken naar meer algemene hulpmiddelen die het voor álle medewerkers mogelijk maakt werk en leven zo goed mogelijk in balans te brengen. Op dit moment tijdens de crisis worden medewerkers gevraagd extra hard te werken om het hoofd boven water te kunnen houden. Prima, maar kijk dan als werkgever ook wat meer naar de mogelijkheden om je werknemers hiervoor te belonen. En dan niet financieel maar  in de vorm van het verbeteren van de kwaliteit van de werknemer zijn/haar vrije tijd. Maak het mogelijk om een strijkservice op het werk te laten komen, auto’s te laten wassen op de parkeerplaats, de stomerij kleren te laten halen en brengen…… De werknemer kan al deze diensten inzetten om zijn kostbare vrije tijd ook echt VRIJ te laten zijn. Voor de werkgever kost het vrijwel niks (de werknemer betaald zelf wel voor de diensten die hij anders toch had moeten afnemen) behalve wat extra organisatie en voor menig werknemer is de zaterdag weer gered.

Red Je zaterdag, maar hoe?
De smartphone heeft werk en privé al lang door elkaar gegooid laten we dat dan nu ook maar met de rest van onze werkzaamheden, klusjes, boodschappen en verzorging doen. Het is gewoon een kwestie van slim meedenken met de wensen van medewerkers in het huidige tijdsbeeld. Het is niet toevallig dat mijn boven genoemde(oud)werkgever BWise (be wise)heet! En daarom zeg ik (en vooral faciliteer) ik red je zaterdag!

Remko Spek

Eigenaar RedJeZaterdag

One thought on “En…ga je (of beter gezegd kun je) nog iets leuks doen dit weekend?

Plaats een reactie