werk privé balans

Loopbaanadvies, je passie & dingen doen waar je goed in bent

Connecting the DOTS Een dag voor het overlijden van de Grote Roerganger van Apple had ik een gesprek

Connecting the DOTS
Een dag voor het overlijden van de Grote Roerganger van Apple had ik een gesprek met mijn zoon en zijn mentor op school.  Over wat wil je bereiken, hoe belangrijk is dat voor je en wat moet je doen/laten om er komen. Het ging ook over energie, over weten waar je passie ligt en de dingen doen waar je goed in bent en blij van wordt…. Hij verwees tijdens dat gesprek naar Jobs’ speech  Connecting the DOTS, voor een grote groep jonge mensen bij de diploma uitreiking op Stanford University in 2005.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc]
Een inspirerend voorbeeld van hoe je, als je terugkijkt op de belangrijke beslissingen en stappen die je in je leven tot dusver hebt gemaakt, door die punten te verbinden een congruente ontwikkeling kunt waarnemen  tot waar je nu staat;  waarbij het eindresultaat, net als bij de puzzel, een plaatje oplevert.  Niet dat hij het zo  gepland had, want zo werkt het niet. Pas als je terugkijkt kun je het waarnemen. Én, voeg ik daar zelf aan toe, als je op een ander moment terugkijkt, met een andere bril is je puzzel en je plaatje wellicht ook anders. Belangrijk zijn de verbindingen tussen de punten en de plek van waaruit je kijkt. Het mooie in de denklijn in Jobs’ speech is, dat hij the punten verbindt,  door vooral de positieve zijde van de medaille van zijn ervaringen aan elkaar te koppelen.  Hartverwarmend om een verhaal over afwijzing bij zijn geboorte het positieve begin te laten zijn van zijn levenslijn. “Do what you really like ……. don’t settle”.

Connecting your DOTS?
Dat kan op vele manieren en dat doen we ook op vele manieren. Door sommige herinneringen uit ons leven dicht bij ons te houden en andere juist op afstand te zetten en door de manier waarop we er naar kijken. Door de mensen die we meenemen in de loop van ons leven, de contacten die we houden en die we verbreken. Natuurlijk ook door verzamelingen die we aanleggen en liefst dichtbij in onze leefomgeving houden: foto’s/fotoboeken, voorwerpen met een speciale betekenis, meters nostalgische CD’s die we voor geen goud kwijt willen, bijzondere boeken vanaf onze vroege jeugd, sommige briefwisselingen, de anekdotes die we regelmatig uit de kast halen. En niet te vergeten het digitale levensverhaal dat we tegenwoordig uitbundig schrijven d.m.v. blogs, tweets etc. Allemaal potentiële DOTS die interessant genoeg zijn om een cijfer te zijn in de tekening van onze biografie.

Van 0 tot nu: je levenspanorama
Een mooie manier om  je biografie schematisch vast te leggen, is je leven in te kleuren in een levenspanorama aan de hand van voor jou belangrijke ontwikkelingslijnen, bijvoorbeeld fysiek, leren/werken  en emotioneel. Dat kan als basis dienen voor je geschreven biografie, niet in kale feiten maar hoe je het beleefd hebt, bv belangrijke personen, gebeurtenissen en beslissingen in je privéleven, je leerleven en je werkleven. Het kan veel inzicht geven in waar je goed in bent en welke valkuilen steeds weer op de loer liggen, welke kwaliteiten je verder wilt ontwikkelen, welke waardes/principes je meer plek in je leven wilt geven, welke keuzes je voor de toekomst wilt maken, waar je echt voor wilt gaan.

Van 84 weer terug, je levensontwerp
Een mooie creatieve uitdaging is het script van je toekomst te gaan vormgeven, ook op papier. Door bewust een aantal decennia in je gedachten vooruit te springen en een beschrijving te maken van het einde van je leven: je afscheidsreceptie. Zet de sluizen van je fantasie wijd open, los van de realiteit van dit moment……Wie zijn er allemaal? Hoe was je relatie tot hen? Wat zeggen ze over jou waar je trots op bent?  Wat heb je allemaal gedaan, bereikt en betekend? Laat je verleiden om vanuit dit perspectief eens terug te kijken naar welke DOTS je op dat moment aan elkaar kunt knopen. Wat heeft het je gebracht? Wat leer je daarvan voor jouw koers voor de jaren die voor je liggen? Een collega vertelde mij laatst dat deze ene opdracht voor iemand zo’n inspiratie bood, dat na het schrijven ervan volstrekt helder was, welk loopbaanpad hij moet gaan kiezen. Soms is het zó simpel.

Connecting the DOTS, een prachtige metafoor.  Ik houd hem erin. Met dank aan een markante persoonlijkheid.

Brigitte van Gennip

Plaats een reactie