zwangerschaps coaching

Zwangerschapsverlof, het Scandinavische of toch het Nederlandse model?

Rust, ruimte en 480 dagen verlof Ik ben net terug van een heerlijke vakantie in Zweden. Het was

Rust, ruimte en 480 dagen verlof
Ik ben net terug van een heerlijke vakantie in Zweden. Het was voor mij en mijn gezin de eerste keer dat we in Scandinavië onze zomervakantie hebben doorgebracht. Na jarenlang twijfelen, met name over de onzekerheid van het weer, hadden we nu de knoop doorgehakt. Zweden moest het worden. Onze sportieve zoon van 10 zag het helemaal zitten: kanoën, mountainbiken, bergbeklimmen, zwemmen en picknicken bij een kampvuur zijn wel activiteiten die bij hem passen. Onze dochter van 13 had zo haar bedenkingen: “Al mijn vriendinnen gaan naar Spanje en Italië maar wij moeten weer zo nodig iets anders. Jullie vinden het zeker normaal om in de zomervakantie twee weken in een dikke trui rond te lopen”, mopperde ze van te voren. Ze kwam bedrogen uit. De truien bleven in de tas, we hadden prachtig weer en we hebben allemaal enorm genoten van een heerlijke ontspannen en geslaagde vakantie.

Rust en ruimte
Wat ons het meest opviel was de enorme rust en ruimte die er is in Zweden. Als je bedenkt dat het land ongeveer vijf keer zo groot is als Nederland en er maar acht miljoen mensen wonen, is dat natuurlijk wel logisch. Op de meeste wegen wordt een maximum snelheid van 90 km per uur gehanteerd. Tot onze verrassing houdt iedereen zich hier ook keurig aan. Behalve in het verkeer vind je deze rust vrijwel overal terug: in winkels, bij zwemplekken, bij bezienswaardigheden en in restaurants. Het is nergens druk, je hoeft nergens in de rij te staan en niks vooraf te reserveren.

Een Zweedse moeder
Op de zesde dag, toen we wederom lekker aan het meer lagen te zonnen en de kinderen in het meer aan het zwemmen waren, raakte ik aan de praat met een Zweedse jonge moeder die twee kindjes (waarvan één pas enkele maanden oud was) bij zich had.
Nu probeer ik op vakantie toch echt zo min mogelijk aan mijn werk te denken maar na wat gekeuvel over ditjes en datjes vroeg ik haar of ze al weer aan het werk was. Tja…ik ben nu eenmaal Career & Kids, dus dan is dat een voor de hand liggende vraag. Tot mijn verbazing antwoordde ze dat ze nog ongeveer één jaar zwangerschapsverlof / ouderschapsverlof tegoed had! Toen ze de verbazing op mijn gezicht zag legde ze me vervolgens even uit hoe de vork in de steel zit in Zweden.  Het ouderschapsverlof – met inbegrip van het zwangerschapsverlof – bedraagt er 480 dagen (ook voor zelfstandigen!), te verdelen over beide partners zoals men dat zelf wil. Maar elke partner moet minstens 60 dagen daarvan opnemen voor het kind 8 jaar is. Gedurende 390 dagen behouden mama of papa 80% van het loon. Zweedse ouders blijven meestal om beurten thuis tijdens het eerste levensjaar van hun kind. Aan het eind van haar betoog voegde ze er nog aan toe: “Dus ik ben goed uitgerust als ik weer aan het werk ga”.

Anderhalf jaar of zestien weken?
Dus ook op dat vlak is er rust en ruimte, was de eerste gedachte die bij me op kwam.
Hoe anders is het in Nederland waar een moeder in totaal zestien weken verlof heeft en vervolgens weer aan het werk moet, terwijl ze daar vaak nog niet aan toe is.De waarheid ligt vast ergens in het midden. Ruim anderhalf jaar mogen bijkomen van je bevalling is natuurlijk wel een enorme luxe maar zestien weken is ook wel weer erg kort. Nu behoor ik zelf tot de (waarschijnlijk) kleine groep moeders die er na zestien weken zwangerschapsverlof naar snakte om weer aan het werk te gaan. Mijn kinderen zouden horendol van me zijn geworden als ik als fulltime moeder zou hebben gefungeerd! Maar ik weet inmiddels uit de ervaringen die ik heb door mijn werk voor Career & Kids dat dit vaak anders is. Vaak vallen moeders na verloop van tijd toch weer uit omdat de combinatie werk en gezin niet goed verloopt. Persoonlijk denk ik dat het succesvol combineren van werk en gezin niet af hangt van de lengte van je bevallingsverlof of van het aantal uren dat je werkzaam bent. Belangrijker is het dat je goed voorbereid en vooral ook gemotiveerd weer terug keert naar die arbeidsmarkt. En die goede voorbereiding bestaat niet alleen uit het regelen van kinderopvang!

Begeleiding terugkeer arbeidsproces
Gezinsuitbreiding is een belangrijke en heuglijke gebeurtenis die echter ook de nodige impact kan hebben op je belastbaarheid. Veel vrouwen vinden het dan ook erg lastig om na ‘de roze wolk’ alles weer goed op de rit te krijgen en structuur en regelmaat in hun leven terug te brengen. En juist in die periode, ná de bevalling en vóórdat ze weer aan het werk gaan, is een goede begeleiding heel belangrijk. Want het vinden van de juiste balans tussen oude en nieuwe rollen is essentieel voor het succesvol combineren van werk en gezin. Gelukkig zien we dat steeds meer werkgevers zich hiervan ook bewust worden. Het inzetten van begeleiding tijdens het bevallingsverlof is een onderwerp waar steeds meer vraag naar is. In dat kader verzorgt Career & Kids sinds kort de training ‘Kind in Zicht’ waarbij aanstaande en prille ouders worden begeleid om werk en gezin beter te leren combineren. Ook gaan we steeds vaker samenwerkingen aan met grote bedrijven om trainingen voor zwangeren te verzorgen. En hierbij ligt de focus dan met name op het organiseren van een vernieuwde situatie om na het verlof zo fit mogelijk weer aan de slag te gaan.

Zweden of Nederland
De afgelopen weken heb ik me vaak afgevraagd welke aanpak nu het beste werkt: die van Zweden of die van Nederland? Zweden met de rust en de ruimte in alle opzichten of Nederland met de praktische aanpak? Persoonlijk kies ik voor het laatste maar die rust en die ruimte ga ik volgend jaar zeker weer opzoeken!!

Marie-Jose Keulards

One thought on “Zwangerschapsverlof, het Scandinavische of toch het Nederlandse model?

Plaats een reactie