stress herkennen en voorkomen

Tips om het nieuwe schooljaar goed te starten

Structuur voor de kinderen of voor de ouders? De zomervakantie zit er voor bijna alle regio’s weer op.

Structuur voor de kinderen of voor de ouders?

De zomervakantie zit er voor bijna alle regio’s weer op. Zes weken lang vakantie, weinig regelmaat, laat naar bed, laat opstaan etc. etc. Ouders hoor je tegen het einde van de vakantie zeggen dat ‘de kinderen wel weer aan school toen zijn’. Maar vaak zijn het juist de ouders die weer behoefte hebben aan structuur en regelmaat. Het nieuwe schooljaar betekent voor veel werkende ouders dan ook een soort ‘nieuw jaar’, een nieuwe start’ en een ‘nu-ga ik alles anders doen-gevoel’. Bij een nieuw jaar horen goede voornemens om werk en gezin zo prettig mogelijk te combineren. Zo ook voor Mariëlle Leunen en Noortje van Berkel, beiden coaches bij Career & Kids. Zij coachen dagelijks cliënten en geven  workshops op het gebied van work/life balance aan werkende ouders. Tegen het einde van de schoolvakantie delen zij hun eigen top 3 tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar.

Top 3 tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar van Mariëlle:

  • ‘Met stip op nummer 1 staat bij mij het consequent invullen van de gezinsagenda. Er is niets zo heerlijk als beginnen in een nieuwe agenda. Dat vond ik vroeger toen ik zelf naar school ging al een geweldig gevoel; dan heb je het idee dat je alles onder controle hebt. Gedurende het schooljaar merk ik dat het gebruiken van onze gezinsagenda in sommige weken een beetje in het slob raakt. Maar juist in de weken dat het druk is, vergeten we wel eens om iets op te schrijven. Dus ik vind het altijd weer fijn om een nieuwe start te maken.
  • Mijn nummer 2 is: ‘to-do lijsten’ niet meer in Outlook maken. Binnenkomende mailtjes hebben in het verleden mijn eigen planning (negatief) beïnvloed. Ik heb nu mijn taken en prioriteitenlijst, zowel voor werk als privétaken, gescheiden van mijn emailprogramma. Voordeel daarvan is dat als ik aan mijn takenlijst werk, ik niet steeds wordt geconfronteerd met mijn mail. Ik check mijn email nu maar vier keer per dag in plaats van de hele dag doorlopend en dat werkt echt! Ik ben veel productiever.
  • Mijn tip nummer 3 is een hele eenvoudige maar effectieve om ‘s ochtends zo min mogelijk stress te hebben: ‘s avonds alles al klaarzetten voor de volgende ochtend. Kleding klaarleggen, gymtassen, schooltassen met drinken en de smikkel….Voor de kinderen lukt dat meestal wel maar soms vergeet ik mijn eigen tas en spullen klaar te zetten voor vertrek. Dan wordt het vaak alsnog onnodig stressen om op tijd weg te komen.

Top 3 tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar van Noortje:

  • Mijn nummer 1: Creëer ruimte voor jezelf. Zo is de maandagavond, ‘mijn’ avond. Ik zing die avond in een Vocal Group. Op de maandagavond weet mijn partner dat ik er niet ben. Als hij dan ook weg moet, dan regelt hij de oppas. Hij heeft ook een vaste avond. Het maken van duidelijke afspraken hierover geeft mij het gevoel van ruimte.
  • Tip 2: Net zoals Marielle gebruik ik ook de gezinsagenda. Ik wil daarbij aanvullen ik het erg zinvol vind om bijvoorbeeld 1x per week, bijvoorbeeld op zondagavond, samen met het gezin de agenda door te nemen. Daar schrijven we dan ook de taken van de kinderen op zoals tafeldekken en afruimen, gymtassen klaarmaken etc. Het lukt niet altijd ons hier strikt aan te houden maar op deze manier creëren we meer besef bij de kinderen dat we samen verantwoordelijk zijn voor het goed laten lopen van het gezinshuishouden. Een interessant boek hierover is de ‘De zeven eigenschappen van effectieve families’ van Steven Covey.
  • Tip 3: Verder is timemanagement voor mij belangrijk. Ik heb eens gelezen: je kunt de tijd niet managen maar wel je activiteiten.  Dit doe ik door mezelf af te vragen:
   • Wat is belangrijk vandaag? Door deze vraag te beantwoorden kan ik de dingen gemakkelijk plannen en kan ik me op de voor mij belangrijke dingen concentreren.
   • Wat moet er vandaag worden gedaan? Door dit aan mezelf te vragen kom ik er vaak achter dat er weinig dingen zijn die beslist vandaag moeten worden gedaan.
   • Wat is belangrijk in de toekomst? Deze vraag dwingt mij om te plannen.

Een goed begin is het halve werk

We zijn erg benieuwd naar nieuwe tips, we zullen ze bundelen en over 2 weken een aanvulling maken voor iedereen. En voor ouders met pubers een aanrader; het boek Puberbrein van Huub Nelis & Yvonne van Sark. En de uitsmijter van vandaag uit een artikel in de krant, Ucare: een initiatief van Hanne van Essen, “Opvang voor en door ouders” .

Mariëlle Leunen en Noortje van Berkel, coaches Career & Kids en Career & Live

One thought on “Tips om het nieuwe schooljaar goed te starten

Plaats een reactie