talent

Gecertificeerd, en ben ik nu betere vakvrouw?

Na mijn vakantie ligt er een certificaat op kantoor. Ik ben nu Erkend Loopbaanadviseur. Ik sta in dubio.

Na mijn vakantie ligt er een certificaat op kantoor. Ik ben nu Erkend Loopbaanadviseur. Ik sta in dubio. Zal ik de champagne laten knallen? Of verdwijnt het certificaat in het ronde archief. Wat moet ik hier mee? Ja inderdaad, ik heb de certificering zelf aangevraagd, als “verplicht” onderdeel van de beroepsvereniging waar ik al jaren lid van ben. Maar word ik hier gelukkiger van? En vooral worden mijn cliënten en opdrachtgevers hier gelukkiger van? En bewijst dit nu dat ik een goede vakvrouw ben?

Waarom certificering?

Het houdt me bezig. Waarom is certificering zo “in”? Waarom willen we bewijs dat we goed zijn? Omdat de ene helft van Nederland de andere helft coacht? Omdat iedereen maar coach op zijn voordeur mag plakken? De vraag is uiteraard hoe weet je vooraf of iemand een goede coach is. Deze vraag krijg ik regelmatig van opdrachtgevers, het blijkt dat toch iedereen zoekende is hierin.

Wat is certificering eigenlijk?

Wikipedia geeft het volgende aan:
Persoonscertificaat
“Personen kunnen zich laten certificeren op een bepaald vakgebied. Het zijn brancheorganisaties dan wel belanghebbenden die de professie van een vakvrouw of vakman op een hoger niveau willen plaatsen. Niet altijd zijn persoonscertificeringen geaccrediteerd.”

Bedrijfscertificaat
“Bedrijven kunnen een certificaat voeren dat wordt afgegeven hetzij door de brancheorganisatie waartoe het bedrijf behoort, of door een toezichthoudende instantie uit deze branche of gilde. Zo’n certificaat kan een verklaring zijn omtrent de eisen waaraan het bedrijf voldoet, en vormt dan een garantie voor professionaliteit.”

In dit geval spreek ik dus over een Persoonscertificaat, ik ben Erkend Loopbaanadviseur.

Meet het wat het moet meten?

Maar de vraag die me echt bezig houdt is, meet het wat het moet meten? Als je kind het zwemdiploma haalt is het helder, hij of zij zwemt door het “gat” 6 meter ver. Hoera, gehaald. Je kind zwemt vervolgens 200 meter en zinkt niet. Maar geeft het zekerheid dat je kind nooit zal verdrinken? Nee, jaarlijks verdrinkt er nog een aantal kinderen met een zwemdiploma. En hoe zit het nu bij coaching en loopbaanadvies. Wat zegt mijn cv, en een verslag, door mij zelf opgesteld? Wie bepaalt of ik “goed” ben? Het is lastig objectiveerbaar. Volgens mij kan enkel en alleen de cliënt en opdrachtgever bepalen of ik goed ben. Is het doel van het traject gehaald. Dat bepaalt het succes en eindresultaat. Dus zorg dat je vooraf samen bepaalt wat het doel van de coaching is (omschrijf dat helder) met het traject wat en hoe je het gaat bewandelen (nee, verkeerde woordkeuze hahaha, wandelcoaching doe ik niet). Het is simpel.

Wat wil je bereiken en binnen welk termijn?

Toch? En bekijk dan samen met de cliënt en opdrachtgever of dat doel binnen de gestelde termijn is behaald. Probeer het te objectiveren. Daarom heb ik meer vertrouwen in een Bedrijfcertificaat zoals bijvoorbeeld het Blik op Werk Keurmerk (www.blikopwerk.nl). Het Keurmerk schrijft niet voor hoe de dienstverlener iets moet bereiken, maar toetst het vervolggens om zo te checken of de gemaakte afspraken worden nagekomen. Daarnaast wordt de tevredenheid van opdrachtgever(s) en cliënten gemeten. Onder het motto: In het verleden behaalde resultaten geven een zekere mate van betrouwbaarheid over te behalen resultaten in de toekomst.

Te veel coaches en te veel certificaten?

Los van deze discussie, nog iets anders. Zoveel coaches, maar ook zoveel certificeringen. Is het niet beter, eenvoudiger maar vooral transparanter om te zorgen dat er 1 certificaat is voor Erkende Coach, Loopbaanadviseur ed? Ik blijf staren naar mijn certificaat. Nee, het wordt geen champagne. Het wordt dus dit blog. Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van persoonscertificering. Meet het wat het moet meten? Heeft het zin en heeft het toegevoegde waarde?

Annemie Schuitemaker
sinds kort dus (ook) erkend Loopbaanadviseur
& directeur van Career & Kids, sinds 2007 in het bezit van het Blik Op Werk Keurmerk

One thought on “Gecertificeerd, en ben ik nu betere vakvrouw?

Plaats een reactie