Blog van Career & Kids
vrijdag 15 april 2016

Help, de roze wolk verdwijnt, wie kan c.q. moet wat doen?

Echtscheidingen en Vinexwijken, ze schijnen geen goede combinatie te zijn: 1 op 2 huwelijken strand in wijken zoals Vathorst in Amersfoort (landelijk is dat 1 op de 3), is deze week volop in de media. Gelijk gaan we met zijn allen oplossingen verzinnen en vooral wijzen met ons vingertje. Onder het motto, dit moet opgelost worden en snel, maar door wie?

Wie moet hier nu iets aan doen?

shutterstock_80878273De gemeente en/of de landelijke overheid? De partners of misschien de werkgevers? Ik denk, laten we eens goed nadenken.
We weten dat mensen willen pas in beweging komen als ze pijn voelen. En pijn doet het, dat scheiden. Voor de kinderen, de partners, de portemonnee, het huizenfront, werkgevers in verband met verzuim etc. Kortom een heleboel pijnpunten op heel veel gebieden Als je kiespijn hebt, dan ga je naar de tandarts: om kiespijn in de toekomst te voorkomen, ga je elk half jaar naar de tandarts.

Als je trouwt, kinderen krijgt, een huis koopt (al dan niet in een Vinex locatie), dan kost dat geld, veel geld, de hypotheek moet betaald worden. In de meeste gevallen betekent dat dat beide partners (moeten) blijven werken (en dat is ook prima, daar ben ik een pervent aanhanger van, gelijkheid voor man en vrouw). Maar….dat betekent ook drukte, heel veel drukte. We werken, wonen, hebben kinderen, hebben een druk sociaal leven, zijn 24/7 online, staan in de file. Dus ik vind het zo gek nog niet dat zoveel huwelijken stranden. En denkend aan de tandarts, is het zo gek nog niet om regelmatig een check-up te te hebben. Onder het motto, voorkomen is beter dan genezen.

Maar wat zijn dan mogelijke oplossingen om de kiespijn te voorkomen

Ga regelmatig met elkaar in gesprek over de BV Werk, de BV Prive en de BV ik. Hou de thermometer erin. Doen we het nog goed, ben jij nog tevreden, wat zou jij anders willen? Na de bevalling verandert er veel, de vrouw is 16 weken thuis geweest, de rollen zijn ineens anders verdeeld. Zorg dat je taken herverdeeldt, als je weer gaat werken. Gelukkig hebben vrouwen 16 weken zwangerschapsverlof is (voor de mannen is het nog altijd slecht geregeld in Nederland!). Echter het dramatische gevolg van het zwangerschapsverlof…….taken thuis worden anders verdeeld.

DRIEHOEKTIP 1 voor de BV Thuis:
Ga voordat het verlof eindigt om tafel met je partner, verdeel de taken opnieuw en vooral gelijk!

Je kunt “lijst cq hulpmiddel om (toekomstige) conflicten thuis op te sporen tussen jou en je partner” ontvangen van ons, waarin je letterlijk samen kunt kijken, wie doet wat, zijn we nog tevreden en wat zou jij en wat zou ik anders willen doen, mail naar info@careerandkids.nl.

TIP 2 voor de BV Werk: Tegelijkertijd komt er op het werk een “Gap” van 16 weken tijdens je verlof: geen collega’s, geen werk, geen omzet of target of geen declarabele uren of hoe je het ook noemt.

Bespreek voor je verlof met de leidinggevende hoe je samen e.e.a. wilt regelen, hoe je na je verlof terugkomt (vergelijk het met een “normaal re-integratie traject”, na 16 weken ga je ook de eerste dag of liefst eerder om tafel zitten om te bespreken hoe je na je ziekte weer reintegreert). Het is niet voor niets dat de Engelsen spreken van “slowing down and gearing up!

Voor concrete tips, kijk eens naar ons eerdere blog: Aan het werk na zwangerschapsverlof: een roze wolk of een zwart gat?Vanuit Career & Kids verzorgen we veel workshops KindInZicht, Maternity Leave, Werk & gezin Combineren etc. Telkens blijkt dat er veel praktische vragen zijn m.b.t. aanvragen zwangerschapsverlof, de duur van het zwangerschaps,- ouderschapsverlof, hoe ga ik het regelen als ik weer begin, hoeveel dagen mag ik vrij nemen aansluitend, hoe zit het met zooguren etc. Redelijk makkelijke vragen die goed beantwoord kunnen worden, maar waar aanstaande ouders als een berg tegen op zien.

zwangerenwerken/of Gebruik het spel Zwanger en Werk, met heel veel tips om werk en gezin goed te kunnen gaan en blijven combineren

TIP 3 voor de BV IK: Zorg dat je tijd hebt om bij te tanken, echt IK tijd, een boekdelen, een avondje weg met vriendinnen. Wat wij het allermeeste horen is; Ik tijd, daar heb ik geen tijd voor.

Maar als je geen tijd meer hebt voor jezelf, kwijn je weg, verdwijn je letterlijk in het afvoerputje!

Tip 4 gebruik de 5 Gouden regels voor een goede werk privé balans
Schermafbeelding 2016-04-15 om 13.39.33

 

 

 

 

 

Tip 5 kijk eens bij Leuk voor later, een fantastisch initiatief van de Hogeschool leiden, lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding

Het project richt zich dan ook op het ontwerpen van oudergerichte interventies om welzijn van ouders, en daarmee van het kind, te bevorderen. Centraal staan de vragen: welke behoefte aan steun hebben ouders, om hun welzijn te vergroten?
wat onderscheidt ouders die het ouderschap naar tevredenheid vervullen van ouders die het moeilijk aankunnen en/of moeilijk vinden? Het project heeft als doel het bevorderen van het welzijn van ouders en hun kinderen in Nederland door de inzichten die worden verkregen over de ontwikkeling van ouderschap te delen met de samenleving en met name met professionals. Zij die dagelijks, direct of indirect, met ouders werken kunnen hierdoor welzijnsbevorderend interveniëren.

Zij zoeken nog deelnemers voor dit grootschalige onderzoek, dat jezelf, je partner en toekomstige ouders verder helpt en zo voorkomt dat het echtscheidingspercentage nog verder stijgt.

De eindconclusie?!

Er is geen kant-en-klare oplossing, maar…door vooruit te kijken en te anticiperen voorkom je de kiespijn. Ga en blijf in gesprek met elkaar als partners, met je werkgever. Kies voor je gezin, maar ook neem tijd voor jezelf. Of je nu aan de gang gaat met de lijst van tip 1, het spel tip 2, in gesprek met je werkgever tip 3. Het maakt niet uit. Maar doe iets nu het nog kan. Uiteindelijk ben jij aan zet.

Wat betreft de werkgevers, zorg voor faciliteiten voor jonge ouders, niet alleen op papier, maar in de dagelijkse praktijk en zorg dar er een cultuur is waar werk en privé bespreekbaar is, echt bespreekbaar, zonder schaamte, zonder schadelijke gevolgen in welk vorm dan ook. Hoe, lees het onderzoek Werk privé balans en de rol van de lijnmanager met tips en aanbevelingen. En voorkom absoluut dat “prive-gerelaterd” verzuim ten koste van de werknemer komt zoals vorige week werd geopperd door bedrijfsartsen.

Wat betreft de overheid: zorg dat we jonge gezinnen beter faciliteren, de wet- en regelgeving duidelijker en eenduidiger maken. Zorg voor langer en beter vaderschapsverlof en zorg dat jonge ouders weten waar ze aan toe zijn en stop met de steeds wijzigende beleid. Dat kunnen jullie doen. Nee, dat moeten jullie doen als overheid.

Kom op, we moeten met zijn allen aan de bak! Stop met wijzen naar elkaar en laten we zorgen dat onze kunnen opgroeien in een mooie wereld, met gelukkige ouders, of dat nu in een Vinex wijk is of niet.

 

Annemie Schuitemaker

Directeur

 

PS doe alvast gratis de werk privé balans test

PS in augustus 2016 (een paar maanden na het verschijnen van dit blog) verschijnt er een onderzoek van CBS waarin wordt aangetoond dat het echtscheidingspercentage in Vinexwijken echter toch niet hoger is, integendeel