Blog van Career & Kids
woensdag 16 januari 2019

Een extra gezinslid

Echt, mijn kind wordt een smartphone. Nou ja je weet wat ik bedoel. (of niet; Goed bezig!)

Mam mag ik even op je telefoon, even op joeptube zegt mijn 5 jarige, 1 tik tokje maar mam zegt mijn 7 jarige. Mam, ik verveel me, mag ik even Tom gold runnen,  en kun je de AH voetbal app downloaden, mam ik weet niet wat ik aan moet kun jij kijken wat voor een weer het wordt? Mogen we een selfie maken of leuke foto’s maken op snapchat? Mam, ik kan beter leren rekenen op Quick Math jr. En oh ja, hoe oud moet ik zijn voor een eigen telefoon? Nou 18! zegt mijn man dan standaard.

Ik grap wel eens, het lijkt wel alsof we er een gezinslid bij hebben en hij heet Apple. En dan komt het meest confronterende; voorbeeld doet natuurlijk volgen. Dus ons eigen mediagebruik moet ook kritisch onder de loep. Want mijn goede voornemen voor 2019 is ikzelf (en bij voorkeur ook partner) en al helemaal mijn kinderen, nog minder op schermpjes. Iedere keer weer ben ik in shock als ik in een workshop Ditgital Detox de gevolgen van  smartphone gebruik onder kinderen bespreek met de groep en iedere keer weer vind ik nieuwe onderzoeken die nog meer nadelige gevolgen publiceren. Het is gewoon echt heel schokkend wat die smartphones doen met die kleine kinderkopjes en lijfjes.

De gevolgen

Hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit, Peter Nikken, vertelt in een onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd dat een kwart van alle peuters en kleuters meer dan drie uur per dag achter een beeldscherm zit. Als kleine kinderen zoveel tijd doorbrengen met een tablet, televisie of telefoon, lopen ze de kans om ontwikkelingsmogelijkheden mis te lopen, aldus Nikken. Denk hierbij aan het minder goed gevaren kunnen herkennen en voor jezelf opkomen. Maar het bedreigt ook de lichamelijke ontwikkeling van de jeugd zegt Mai Chin A Paw, hoogleraar epidemiologie van jeugd & gezondheid aan het VU mc Amsterdam. Veel kinderen bewegen te weinig. De motorische fitheid – kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid – van kinderen is hard achteruitgehold sinds de jaren tachtig. En dat komt niet alleen doordat kinderen gemiddeld dikker zijn geworden. Ook kinderen zonder overgewicht zijn minder sterk en minder lenig: dat blijkt uit haar eigen onderzoek onder meer dan tweeduizend Nederlandse kinderen. Als je die motorische vaardigheden als kind niet goed hebt aangeleerd, is het kwaad al geschied. Dan zul je als volwassene onhandiger en trager zijn.

Het tij moet keren

Uit alles blijkt, we moeten het tij keren. Dus niks geen goede voornemens maar dit steeds groter wordende probleem te lijf gaan met groot materieel! Bij ons thuis zijn dit nu een aantal regels:

  1. Je mag tijdens dat er gekookt wordt, een half uur televisie kijken (NPO 3);
  2. Na het eten wordt het jeugdjournaal samen gekeken en daarna gaat de tv uit;
  3. Papa en mama doen vanaf dat ze thuis komen tot aan het naar bed brengen van de kids hun telefoon weg, dus echte aandacht en het goede voorbeeld geven;
  4. Op doordeweekse dagen en zeer beperkt in het weekend (zie 6.), geen smartphone of tablet gebruik voor onze junioren;
  5. Op zondagochtend is het toegestaan een uur tv te kijken, als dat zo uitkomt;
  6. En bij uitzondering mag er een spelletje worden gedaan op de tablet of telefoon, maar we proberen in plaats daarvan weer meer echte spelletjes te spelen. (Ben ik een aap?, De toren van Pisa of Halli Galli).

En dat gesprek over wanneer ze en eigen telefoon mogen stel ik nog even uit maar mijn kinderen zijn dan ook 7 en 5 jaar dus dat mag ook wel;-). Op zoek naar goede regels omtrent schermtijd, in dit stuk van ‘Ouders van nu’ staan richtlijnen.

Idee; de Nationale Digital detox dag op 19-02-2019, ook voor je gezin, doe je mee?

 

Jenny Badreddine

Trainer en Coach

Career &Kids