Blog van Career & Kids
zondag 25 maart 2018

Thuiswerken, wie?

In de laatste vijf jaar is een groter deel van de werkende bevolking vanuit huis gaan werken. Het aantal nam toe met meer dan 300 duizend. De stijging was het grootst bij vrouwen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In 2017 werkten ruim 3 miljoen Nederlanders gewoonlijk of incidenteel thuis. Dat is bijna 37 procent van alle werkenden. In 2013 was dat nog ruim 34 procent. Mannen werken vaker thuis dan vrouwen, maar dit verschil is in de afgelopen jaren wel kleiner geworden. In 2017 werkte 38 procent van de mannen thuis en 35 procent van de vrouwen. In 2013 was dat respectievelijk 37 procent en bijna 32 procent.

werk en gezin combineren

career & kids

De voordelen en nadelen

RTLz vond dit een interessant onderwerp en besteden hier ook aandacht aan. Annemie Schuitemaker directeur van Career & Kids werd geïnterviewd:

Elk voordeel heb z’n nadeel

Autonomie en vrijheid zijn twee grote voordelen van thuiswerken, vertelt Annemie Schuitemaker, die mensen helpt de balans te vinden tussen werk en privé. Toch ziet ze dat veel werknemers het gevoel hebben dat de leidinggevende juist op een thuiswerkdag extra controleert of er wel gewerkt wordt.

“Mensen durven thuis bijvoorbeeld geen lunchpauze te nemen, ze moeten bereikbaar zijn voor hun baas, denken ze.” Zonde vindt ze, want het zou moeten gaan om het resultaat, niet om het aantal uren dat je werkt.

Ook ziet Schuitemaker dat de grens tussen werk en privé vervaagt, met name door de smartphone. Daardoor zijn mensen zelfs als ze eigenlijk niet thuiswerken, toch thuis aan het werk.