lente schoonmaak

Lente aanbieding: de grote voorjaarsschoonmaak van jezelf, loopbaanadvies met € 100 korting

Ervaar je je werk als vrijetijdsberoving? Kom dan NU in actie! Begin met de grote voorjaarsschoonmaak van jezelf! De

Ervaar je je werk als vrijetijdsberoving? Kom dan NU in actie!
Begin met de grote voorjaarsschoonmaak van jezelf!

De lente komt eraan, tijd voor de jaarlijkse schoonmaak*, niet van je huis, maar van jou, van je leven.  Heb je een baan waar je de volgende 3 elementen ervaart:

 • onderbelasting,
 • desinteresse en
 • verveling op je werk

Dan is het tijd om in actie te komen. De enige die dat echt weet, dat ben jezelf. Trek aan de bel bij jezelf, ga in gesprek met je werkgever en geef aan hoe jij denkt uit de bore-out gevarenzone te kunnen komen en als je dat niet weet, vraag hulp. Sommige bedrijven hebben zelfs al een Chief Happiness Officer in dienst, om te zorgen dat mensen happy zijn en blijven en niet in de gevaren zone komen. Je kunt ook zelf zorgen da het glas melk letterlijk halfvol is, een briljant voorbeeld voorbeeld vind ik Nathan Ruttens, kijk eens naar zijn filmpje en je komt gelijk in de positieve actiestand.

* “De grote schoonmaak werd/wordt aan het einde van de winter- en zomerperiode uitgevoerd. Op het moment dat de eerste of laatste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch – kamer voor kamer – ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard……Een schoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk.”

Zie jij je werk als vrijetijdsberoving of vrijheidsberoving?

In een recent interview in het FD zegt gerontoloog Andrea Maier ” Veel werknemers zien hun werk als een vorm van vrijheidsberoving, die tellen af naar hun pensioen. Dat red je straks niet meer. Mensen moeten dus kiezen voor werk dat ze leuk vinden. En we moeten eerder omschakelen naar een tweede of derde carrière. Dat moet een proces zijn. Daar moeten we niet pas op ons vijftigste over gaan nadenken, maar al veel eerder. Ander wordt de overgang veel te groot. En daarmee de stress. En te veel stress is slecht voor ons. Mensen worden vooral gezond oud als ze plezier hebben in hun leven.”

lente schoonmaakBore-out wat is dat eigenlijk?

Bore-out, pure verveling op je werk?  Onder het motto  “ik weet niet of ik iets anders vind, dus blijf ik maar”, blijven veel mensen werken bij hun werkgever in hun functie, terwijl ze er geen energie van krijgen. Erger nog, ondertussen vervelen ze zich te pletter en hebben ze last van een enorme bore-out. Het is tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Doe de luiken letterlijk open! Een bore-out is volgens wikipediaeen vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin loopt zo’n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond. “Bore-out” is een term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door met de jaren toegenomen ervaring en kennis “uit zijn baan groeit. De ernst van een bore-out is moeilijk vast te stellen.”

Gezondheidsnet heeft een interessant artikel met tips en symptomen.

Test je Bore-out gehalte

 • Doe je privé-zaken op het werk?
 • Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
 • Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
 • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van werk zonder dat je een drukke dag hebt gehad?
 • Ben je ontevreden met je werk?
 • Vind je jouw werk zinloos?
 • Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
 • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
 • Verstuur je privé-mails naar collega’s in werktijd?
 • Heb je weinig interesse in je werk?

Op vijf vragen ‘ja’ geantwoord in de Bore-out test? Jij hebt een hoge bore-out score…tijd om in actie te komen

Ga bij jezelf na:

1. Waarom je werkt,, waarom doe je nu wat je doet? Dat heeft ook sterk te maken met de piramide van Maslow waar ik eerder over blogde gekoppeld aan Geluks- en Talentenadvies. En durf het lef te hebben om ontslag te nemen als je je werk echt als zinloos ervaart. Jij bepaalt de inhoud van je eigen leven! Nu kun je het tij nog keren, als je 80 bent, dan is het te laat.

2. Dat heeft ook te maken met de tijd die je in je werk stopt en die je overhoudt voor je vrije tijd. Een week heeft 168 uur en je werkt toch echt niet meer dan 40 (zeg ruim,50 uur.) Als de perceptie is dat je werk al je energie wegzuigt…dan is het tijd om aan de bel te trekken. Kijk om je heen en/of kijk hoe je je tijd anders kunt invullen, zodat je meer energie krijgt.

3. Is er een balans tussen je salaris en je werk, vind jij dat er disbalans is? Ga in gesprek of kom in actie…….. Trek de parallel met de grote schoonmaak:

Pak je “schoonmaakspullen” kom in actie…nu!

De laatste tijd spreek ik steeds meer mensen met bore-out en het verhaal is bijna altijd gelijk aan het kinderliedje; blij zitten waar je zit en verroer je niet, want er is gevaar en ik weet niet waar. Angst van de werknemer om een andere baan te zoeken, maar tegelijkertijd niet gelukkig zijn en dat uit zich vaak in Vermoeidheid, Irritatie, Lusteloosheid en Introversie (bron Bore-out, als verveling je werk wordt- Philippe Rothlin & Peter). Het mooiste is als werknemer en werkgever met elkaar in gesprek gaan en samen kijken hoe ze de situatie die is ontstaan, of -nog beter- voorkomen dat die gaat ontstaan, kunnen veranderen. Door en andere rol, een uitgebreidere rol, waarbij je je talenten weer optimaal kunt inzetten of wellicht bij een andere werkgever of als zelfstandige….of misschien je grote “droom” verwezenlijken. Net zoals bij goed werkgeverschap hoort om in gesprek te blijven cq gaan over de volgende stap cq rol of functie met de werknemer, is het ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om zelf in actie te komen. Constant na te denken, wat is mijn volgende baan? Waar wil ik naar toen, hoe wil ik daar komen en hoe pak ik dat aan. een baan voor het leven, die tijd hebben we gehad. Angst is nooit een goede raadgever, voor niemand. Ga uit van je kracht, van je talenten en kijk naar je uiteindelijk doe…ik geloof nog steeds…waar een wil is, is een weg. Dat meen ik uit de grond van mijn hart.

Interesse in een persoonlijke voorjaarsschoonmaak in de vorm van loopbaanadvies? Bel 0800 -0201060 of mail . Veel werkgevers hebben voor elke werkgever overigens een duurzaam Inzetbaarheids-, loopbaan- of employability budget, dus wat let je nog. We hebben een speciale Voorjaarsschoonmaak Actie waardoor je een directe korting korting van €100,00 plus gratis extra e-coaching (keuze uit heel veel verschillend modules). Geldig tot 15 april 2017!

Annemie Schuitemaker MHD

Register Loopbaanprofessional – C CMI