Werkstress? Druk zijn is een keuze!
Ik zit ziek thuis en nu? Reïntegratie 1e of 2de spoor
Herken je deze vragen: Ik moet weer reïntegreren op mijn werk, hoe doe ik dat? Hoe pak ik dat aan? Hoe voorkom ik dat ik niet te snel ga en weer ziek word?
-
Welke stappen zijn belangrijk!
-
Reintegratie eerste en twee spoor
Weer aan de slag na ziekte
-
e-coaching en blended coaching
persoonlijke caching gecombineerd met on line coaching
-
Stress- en burnout coaching
Gespecialiseerde coaching bij stress en burnout
-
Werkdruk en werkstress
Gebaseerd op TNO werkdruk wegwijzer aanpak
Welke stappen zijn belangrijk?
Reïntegreren hoe doe je dat? Wat moet, wat mag, en vooral hoe pak je dat?
Reïntegreren staat voor het opnieuw aan het werk brengen van mensen. De Wet Poortwachter bepaalt dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor een snelle reïntegratie, om te voorkomen dat je in de WIA terecht komt. De wet bevat een groot aantal regels die jou en je werkgever verplichten om je hiervoor in te zetten. Volgens de wet moet je als je langdurig ziek bent, meewerken aan je eigen reïntegratie. Dat betekent dat je je actief moet opstellen en ook zelf initiatief moet nemen om weer aan de slag te kunnen gaan. Als je langer dan 7 weken ziek bent, krijg je te maken met een plan van aanpak. In dit plan van aanpak leg je samen met je werkgever afspraken vast over activiteiten voor je herstel en werkhervatting. Ook de afgesproken doelstellingen en termijnen komen in dit plan.
Er zijn meerdere “soorten” re-integratie:
Re-integratie eerste spoor staat voor het re-integreren van de zieke werknemer bij de huidige werkgever. Het eerste doel is terugkeer in de eigen functie.
Re-integratie tweede spoor betekent het herplaatsen van een (deels) zieke werknemer in een andere organisatie. Er is dan geen passende baan beschikbaar bij de huidige werkgever. Het inzetten van een tweede spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever. Aangezien het voor de werkgever meestal niet eenvoudig is om de zieke werknemer te herplaatsen wordt vaak een reïntegratiebureau ingeschakeld. Hierbij vormt bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe passende baan.
Wij begeleiden bij het vinden van een echt passende baan binnen dan wel buiten de organisatie, die aansluit bij jou, je loopbaanwensen en de privé-situatie; de driehoek BV Werk, BV Thuis en BV Ik. Er is tevens speciale stress- en burnoutbegeleiding mogelijk, al dan niet gekoppeld aan e-coaching oftewel blended coaching. Ook helpen we je in het “oerwoud” aan regels waar je misschien tegenaanloopt. Kortom, we helpen we echt om weer aan de slag te komen na ziekte!

Re-integratie eerste of tweede spoor
Na een periode van ziekte, al dan niet zwangerschap gerelateerd, is terugkeer naar de oude functie soms moeilijk. En soms zelfs niet mogelijk, als er elders binnen het bedrijf ook geen passende plek is, moet er begeleiding zijn bij het vinden van een nieuwe baan bij een ander bedrijf. Career & Kids kan daarbij helpen met concreet en resultaatgerichte re-integratie eerste en/of tweede spoor. Wij begeleiden bij het vinden van een echt passende baan, die aansluit bij de persoon, de loopbaanwensen en de privé-situatie; de driehoek BV Werk, BV Thuis en BV Ik. Ook is er speciale stress- en burnoutbegeleiding mogelijk.
Vaak zetten we LDC assessments in (gericht op werkgerelateerd gedrag), of de CSR stress test en/of e-coaching van therapieland. Deze test geeft op effectieve wijze inzicht in zaken als ‘wat doe je goed’, ‘wat zijn je valkuilen’, ‘wat zijn je belangrijkste competenties’ en ‘wat veroorzaakt spanning’? De uitkomsten van de test gebruiken we tijdens de gesprekken.
Een reïntegratietraject is gebaseerd op maatwerk. In overleg stellen wij een plan van aanpak op waarin we duidelijk de te halen doelstellingen en rapportage momenten beschrijven, conform de Wet Verbetering Poortwachter. Omdat een reïntegratietraject maatwerk vereist, wordt de trajectduur individueel bepaald, gemiddeld tussen de 10-15 gesprekken verdeeld over een periode van 6 tot 9 maanden.
Re-integratie kan op elk moment worden gestart na afwezigheid door ziekte (psychisch of fysiek). De wettelijke bepalingen conform de Wet Verbetering Poortwachters zijn uiteraard leidend. Wij vinden het belangrijk dat er transparantie is tussen werkgever, werknemer en er overleg is met de bedrijfsarts, waarbij natuurlijk de privacy van de werknemers altijd in acht wordt genomen.
Waar een wil is, is een weg. Als je wilt, kunt je alles!
e-coaching en blended coaching
Naast persoonlijke coaching, bestaat de mogelijkheid om de coaching uit te breiden met e-coaching, (dit wordt ook wel blended coaching genoemd). Het biedt het beste uit twee werelden: naast persoonlijke coaching door een stress professional van Career & Kids, is er online of e-coaching. Dit bieden we aan i.s.m. Therapieland, een specialist op het gebied van e-health en e-coaching. Therapieland is ontwikkeld in nauwe samenwerking met diverse zorginstellingen en zorgprofessionals en heeft als doel zo goed mogelijke ondersteuning en behandelmogelijkheden te bieden. Therapieland biedt zelfhulpprogramma’s waarmee deelnemers in hun eigen tijd, eigen tempo en op een zelfgekozen plaats problemen en klachten kunnen overwinnen.

Het programma wordt bepaald naar aanleiding van de hulpvraag, enkele voorbeelden zijn:
minder stress, mindfulness, burn-out, dagstructuur, somberheid, slaapproblematiek etc.
De exacte inhoud van de coaching en welk deel e-coaching en welk deel persoonlijke coaching is, wordt in nauw overleg met jou bepaald. Eén ding is zeker, we streven ernaar om het vooraf bepaalde doel van de coaching zo effectief en efficiënt mogelijk te bereiken met vooral een langetermijneffect.
Deze vorm van coaching is op elk moment geschikt (met name preventief), om te voorkomen dat je uitvalt of in combinatie met een coachingstraject. Het beste uit twee werelden, op elk moment van de dag coaching.
Klik hier voor een gratis infographic over stress

Stress- en burnout coaching
De laatste decennia is er nogal wat veranderd in ons leven. Uit recent onderzoek is gebleken dat de balans werk-privé compleet zoek is. Nederlanders ervaren de combinatie van werk en privé als een zware last. Zowel in werk als in vrije tijd stellen we steeds hogere eisen aan onszelf. Het combineren van werk en gezin eist dan zijn tol en dat is jammer! Zodra deze eisen niet meer in evenwicht zijn met onze persoonlijke behoeften en hetgeen we aankunnen, levert dat stress op die -als het langer aanhoudt- kan uitmonden in overspannenheid en zelfs een burn-out of een bore-out.
Career & Kids begeleidt cliënten die burn-out dreigen te raken of herstellende zijn van een burn-out of bore-out, gebaseerd op de CSR@ methode. Onze coaches zijn gespecialiseerd zijn in het begeleiden van stress, burn-out en bore-out. Lees dit blog dat over de combinatie werk en gezin combineren. De coaching wordt meestal ook aangevuld met een gericht e-coachings programma, onder het motto 1+ 1 = 3. We gebruiken professionele testen die inzicht geven in stressoren en stress copingstijl. Praktisch, resultaatgericht en altijd maatwerk.
Een burn-out-, of bore-outtraject is maatwerk en duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Samen met de cliënt werken we op een laagdrempelige en praktische manier om zo het beoogde resultaat te behalen. Onderwerpen die aan bod kunnen komen o.a soorten stress, stressfysiologie, draagkracht en draaglast, stresspatronen en reacties, energie-opbouw, ademhaling, willen en moeten, spanning en ontspanning, kernkwaliteiten en valkuilen, time-, en energiemanagement, communicatie, assertiviteit en conflicthantering, tools zoals stressthermometer, biodots en hartcoherentie, begeleiding terug naar of op de werkplek.
De coaching kan zowel preventief als curatief worden ingezet, op die momenten dat letterlijk alle ballen bijna op de grond vallen of al helemaal op de grond zijn gevallen: zodra de eisen die het werk en/of de privé situatie stelt, niet meer in evenwicht is met onze persoonlijke behoeften en hetgeen we aankunnen.
Maak een goede start, doe de test!
Werkdruk en werkstress
Er zijn in de literatuur weinig concrete en eenduidige definities te vinden wat werkdruk exact is. Wij werken vanuit het werkdrukmodel en de werkdrukwegwijzer van TNO. TNO heeft i.s.m. de sociale partners en het ministerie van SWZ een rapport geschreven in 2013, “werkdruk” op basis waarvan onderstaand model en onderstaande definitie is voortgekomen. Career & Kids werk samen met TNO in deze en volgt dit model en de definitie. Dit model en deze omschrijving sluit grotendeels aan bij zowel de belangrijkste stress theoretische modellen als de omschrijvingen die gebruikt worden in relevante bronnen. Werkdruk is overigens een zeer belangrijke determinant die stressklachten kan veroorzaken, maar niet de enige.
Er zijn verschillende determinanten van werkdruk. Deze verhogen de taakeisen en/of verminderen de mogelijkheden om het werk goed uit te voeren. Deze determinanten kunnen in drie categorieën worden ingedeeld:
- determinanten in de inhoud
- determinanten in de context van het werk
- determinanten in de regelmogelijkheden
Daarnaast zijn er factoren die ervoor zorgen dat een medewerker die werkdruk ervaart minder snel stress klachten zal ontwikkelen: de buffers, zoals bijvoorbeeld sociale steun, zijn er individuele factoren zoals competenties en werk privé of privé werk balans die de werkdruk kunnen beïnvloeden. Direct omdat een disbalans tussen eisen en regelmogelijkheden vaak duidt op inefficiënt ingerichte werkprocessen en indirect omdat werkdruk een van de veroorzakers is van werkgerelateerde stress en daarmee van psychische klachten.
Werkdruk model
Werkdruk is een situatie waarin er disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren. Werkdruk in deze formulering betekent dat een medewerker lange tijd zijn werk niet afkrijgt of de gewenste kwaliteit echt niet kan leveren.
Meer informatie?
Klik hier om naar het contactformulier te gaan. Of neem rechtstreeks contact op via 0800-0201060 of stuur een mail naar . We nemen dan binnen 24 uur contact op om de mogelijkheden te bespreken of een kennismakingsgesprek in te plannen, gratis uiteraard.