het nieuwe werken

Het Nieuwe Werken is leuk maar vinden kinderen dat eigenlijk ook?

‘Kinderen vinden thuiswerkende ouders maar niets’. Dat kopte een jongerenblog deze week op basis van het onderzoek ‘Samen

‘Kinderen vinden thuiswerkende ouders maar niets’. Dat kopte een jongerenblog deze week op basis van het onderzoek ‘Samen zijn, samen doen – de jeugd van 2012 van Now It’s Our Time onder 885 kinderen van 6 tot 15 jaar. Grappig detail; om het blog te lezen moest ik een bijna niet weg te klikken banner van Kinect ‘passeren’. Kinderen vinden dat hun ouders te druk zijn. Ze flexwerken veel of werken thuis, ook s’ avonds en in de weekenden. Er staat altijd wat op de agenda. Er is hierdoor weinig tijd voor spontaniteit en een goed gesprek. Kinderen van twaalf tot vijftien jaar geven aan dat ouders ‘bijna altijd gestresst en chagrijnig zijn’. Oei, zou dat ook al op gaan voor mijn kinderen in de leeftijd 8 en 5 jaar? Een thuiswerkende ouder, zo wordt gesteld, is erg vervelend als dat betekent dat je stil moet zijn en niet tegen hen mag praten. De scheiding tussen werk en privé is voor deze generatie te vaag. Toch even iets om kritisch over na te denken…. Ik twitter het bericht door en krijg verschillende reacties zoals deze; Jep, heb ik ervaring mee! Ben een drukbezette papa, die op zijn papadag ook regelmatig maar een half oor en oog voor de kleine heeft….

De dagelijkse praktijk, hoe is die?
Ik moet direct denken aan een workshop die ik onlangs gaf over Het Nieuwe Werken. We spraken over de afhankelijkheid van smartphone’s en iPad’s en het effect voor de werk-privé balans. Een van de deelnemers gaf aan regelmatig discussies te hebben met vrouw en kinderen. Zij wilden echt dat hij op bepaalde momenten ophoudt met werken, die telefoon uitzet en stopt met twitteren. Wat doe je dan vroeg ik? Hij zei: oh dan stop ik, ga naar het toilet en email en twitter vrolijk door. Hoe ik dit voor mijn eigen werk- en thuissituatie is? Als specialist work/life separation ken ik als ervaringsdeskundige natuurlijk alle tips en adviezen.  Ja, ik betrap mezelf er op dat ik vaak mijn telefoon check. Ik heb kantoor aan huis en is de werkkamerdeur dicht, dan werkt mama. Hoewel ik werk in een aparte ruimte, lopen zaken natuurlijk best wel eens door elkaar. Maar volgens mij scheid ik vrij bewust werk en privé en is dit voor de kinderen redelijk duidelijk. Tijdens de lunch (tijd voor een goed gesprek) vraag ik het ze toch maar eens. “Nou, ik vind het wel gezellig dat je regelmatig thuis werkt, zegt mijn jongste van 5 jaar. “De oudste vult aan; ja, dan ben je een beetje in de buurt maar wel lastig dat je dan niets mag vragen als de deur van de werkkamer dicht zit. En je kan ook wel een beetje kortaf en een beetje boos doen zijn als we toch wat vragen. Maar dat vind ik niet zo erg hooooor”. Hmmm, wat moet ik daar nu van denken?

Is een Tablet dan het Het wondermiddel voor ouder én kind?
Nu hebben wij onlangs bij de postcodeloterij twee Sony Tablets gewonnen.  Geweldig! De ene kan ik zakelijk heel goed gebruiken. Maar wat te doen met de tweede? Mijn man suggereerde om die dan maar aan onze dochter van bijna 9 jaar te geven. Belangrijk voor haar om mee te kunnen gaan met alle nieuwe ontwikkelingen. Ik vond haar er eigenlijk nog iets te jong voor en ook nogal wat om haar dit zomaar te geven. Wij willen vooral geen kinderen die denken dat alles hen maar komt aanwaaien en vanzelfsprekend is. Maar goed, uiteindelijk toch ingestemd. Wat blijkt nu; dat tablet is hartstikke verslavend! Mijn dochter vindt het het einde. Ze is er super handig mee en weet ons te verbazen met wat ze er in korte tijd allemaal mee doet. Gisteren kwam er een vriendinnetje van mijn dochter spelen en aan het einde van de middag verveelden ze zich. Op zich helemaal niets verkeerds aan. Dat hebben niet veel kinderen las ik, dus dat mag best. Maar oké dacht ik, werk aan de kant; tijd voor wat ‘spontaniteit’ (met het jongerenblog in het achterhoofd). “Nou meiden, ik stop met werken, wat zullen we gaan doen? Knutselen, een potje Monopoly of een ander spelletje?” “Neeeeheee, daar hebben we geen zin in. We gaan foto’s en filmpjes van elkaar maken met de tablet!!!!!!!!” Ontgoocheld zit ik aan de eetkamertafel en druip af naar mijn laptop. Dan nog maar even wat werken aan die offerte en wat mailtjes versturen……

Conclusie in een groter kader
Volgens mij hebben mijn kinderen er dus niet zo’n probleem mee dat ik thuiswerk. Hoe is dat voor jou? Vraag jij jezelf wel eens af hoe het thuisfront jou als Nieuwe Werker ervaart?Wil je aan de slag met Het Nieuwe Werken en een betere werk-privé balans? Op 23 mei a.s. organiseren we in Arnhem de workshop Het Nieuwe Werken laten werken. Ook op andere dagen en plaatsen wordt deze workshop georganiseerd. Neem een kijkje op de site voor meer informatie.

Mariëlle Leunen, coach en een ervaren tijd-goochelaar

PS op 14 mei a.s. vindt een interessante bijeenkomst van het Telewerkforum plaats ‘De slimme werker als ZOP’er’ . Misschien iets voor jou?

Plaats een reactie