het nieuwe werken

De Derde werkplek en HNW = goed voor work-life separation

Deze week, van 7 tot en met 13 november 2011, vindt de ‘Week van Het Nieuwe Werken’ plaats.

Deze week, van 7 tot en met 13 november 2011, vindt de ‘Week van Het Nieuwe Werken’ plaats. Op tal van plaatsen in Nederland worden evenementen georganiseerd om Het Nieuwe Werken te promoten.

Het Nieuwe Werken en het weer
Er wordt soms wel een beetje lacherig gedaan over het Nieuwe Werken.  Twitterberichten op een zonnige dag gaan vooral over ergens anders werken dan ‘het conventionele kantoor’: #HNW is veeel meer dan loungen op zonnige plekken maar ben wel blij dat ’t erbij hoort… Zoals nu voor afspraak nieuwe prospect ;-), #HNWhaha, daarom zit ik nu in de zon! , #HNW. Zo, mooi plan opgeleverd nu direct genieten van t mooie weer super dat #thuiswerken
Hoe dan ook, werken buiten het conventionele kantoor is een aspect van HNW en wordt steeds populairder.

De derde werkplek biedt voordelen
Woensdag 2 november jl. werden de resultaten van een onderzoek besproken op Nu.nl In het artikel werd vermeld dat de ‘derde werkplek’ sterk in opkomst is. Dat blijkt uit onderzoek onder 17.000 bedrijven wereldwijd. Met een ‘derde werkplek’ wordt bijvoorbeeld bedoeld een businesscentrum, flexpleklocatie, bibliotheek of een informele locatie zoals een hotel-restaurant. Uit het onderzoek blijkt dat werken op een ‘derde werkplek’ voordelen biedt zoals o.a. een betere werk- privébalans, minder stress en een hogere productiviteit voor de werknemer, maar ook kostenefficiëntie, schaalbaarheid en minder vastgoedkosten voor bedrijven.

Liever niet thuis werken?
Opmerkelijk is dat het merendeel van de respondenten aangeeft liever niet thuis te willen werken. Zij geven er juist de voorkeur aan om te werken tussen andere werkende mensen op een andere werkplek dan thuis of op kantoor. Deze werkomgeving zou hen vooral meer motiveren voor het werk zonder zij afgeleid worden. Ook kunnen ze zich beter focussen op het werk zonder dat ze worden afgeleid door het huishouden of kids. En dat terwijl in Nederland thuiswerken juist heel erg geassocieerd wordt met Het Nieuwe Werken. Wereldwijd wordt daar dus anders over gedacht. Daar is de thuiswerkplek veel minder populair.

Derde werkplek goed voor work-life separation
Wellicht dat de derde werkplek in Nederland nog aan populariteit gaat winnen. Volgens het onderzoek lukt het de respondenten door de derde werkplek namelijk beter om het werk van het privéleven te scheiden. De letterlijk fysieke scheiding tussen privé en de plek om te werken, helpt om dit te bereiken. Bij voorkeur bevindt deze werkplek zich dan wel vlakbij huis waardoor er minder stress door file en woon-werkverkeer ontstaat, wat het makkelijker maakt om privé-activiteiten en verantwoordelijkheden in te passen. Dit geldt voor mensen met kinderen maar ook voor mensen die rekening moeten/willen houden met de zorg voor een familielid, vrijwilligerswerk etc.

De praktijk
Afgelopen week heb ik meerdere mensen gevraagd naar hun ervaringen met Het Nieuwe Werken. Hieronder een willekeurige verzameling van de reacties:

  • ‘Thuiswerken met een gelijktijdige opvang van kinderen is een illusie. Dat gaat niet om serieus werken.’
  • ‘Teveel thuis werken is een herkenbare valkuil…..’ (hoewel dit ook als voordeel gezien wordt)
  • Er zijn mensen (collega’s maar ook klanten!) die zich erg storen aan omgevingsgeluiden vanuit een huissituatie (zoals gillende kinderen) bij het telefoneren’.
  • ‘HNW is niet voor iedereen op dezelfde manier van toepassing. Sommige mensen kunnen niet goed omgaan met de vrijheid’
  • Voor sommige werknemers werkt het niet, bijvoorbeeld door verminderde productiviteit wanneer hij/zij thuis gaat werken, ga dan niet pushen dat hij/zij thuis moet werken en zich beter moet gaan concentreren’.
  • ‘Voor iedereen is HNW anders, laat dan ook iedereen zelf bepalen hoe hij/zij het werk in wil vullen.
  • Kun je thuiswerken? Kun je vanaf een andere locatie werken? Laat je op jouw manier genoeg output zien aan de manager?’

Pleidooi voor de derde werkplek?
Waar het bij HNW dus vooral om gaat is te zoeken naar oplossingen en voorwaarden die bij jou en jouw persoonlijkheid passen. Ook voor wat betreft de plaats die je kiest om te werken; je 1e, 2de of 3e werkplek? Een aantal opmerkingen uit mijn ‘bescheiden peiling’ zou je dan ook als pleidooi kunnen zien om als Nieuwe Werker JUIST meer of bewuster gebruik te maken van een derde werkplek in plaats van thuiswerken voor een goede work-life separation. Dus probeer in De Week van Het Nieuwe Werken eens een derde werkplek uit. Bij veel flexpleklocaties en open ontmoetingsruimten door het hele land, kun je vrij binnenlopen en ervaren hoe het is om er te werken.

Mariëlle Leunen, coach Career & Kids, met MEERDERE werkplekken;  thuiskantoor, auto, kantoor van de opdrachtgever, woning van clientes en elke andere denkbare plek waar ik met mensen kan spreken en eventueel op een laptop kan werken……


Plaats een reactie