werk privé balans

Vrouwendag en NUG-ers

In de loop der jaren is er behoorlijk wat veranderd in de positie van de vrouw. Een klein

In de loop der jaren is er behoorlijk wat veranderd in de positie van de vrouw. Een klein voorbeeld is het Chinese teken voor vrouw; van buigend, naar knielend, naar een zelfverzekerde, actieve vrouw die in beweging is. 8 maart was het Internationale vrouwendag zelfs, voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, een actiedag voor de vrouwenbeweging.

Actiedag

Op 8 maart 2011 was het wederom een actiedag. De actie op deze dag was het laatste dagdeel van een van de workshops van Career & Kids. De groep bestond uit zes vrouwen die graag aan het werk willen, geen uitkering hebben (Niet Uitkerings Gerechtigden, de zogenaamde NUG-er), maar wel de kans kregen via de gemeente Gorinchem om een workshop te volgen. Aangevoerd door twee trainers.

De  NUG workshop

De start was met acht vrouwen die aan het werk wilden, en begeleiding wilden in een groep. Een van hen vond binnen een maand een opleiding gecombineerd met een stage en zei de groep vaarwel. Een ander vond eindelijk de stageplek bij haar ICT studie. Met zes vrouwen bereikten we het laatste dagdeel. Onze vrouwen van 8 maart waren die dag druk aan het oefenen met een sollicitatiegesprek, hun C.V., Power Point en brief. Ondertussen kregen zij deskundig advies van kleurenconsulente Anouk, die liet zien dat een goede indruk van binnen én buiten komt. Na hard werken kwam er een eind aan deze ochtend, en aan de workshop. Met feedback, tips, en veel goede moed stapten zij om 12 uur als een ander mens de wereld in. In deze tijd zullen zij nog hard moeten werken om aan de baan te komen die zij graag willen en waar ze hun talenten kunnen inzetten, kunnen bijdragen aan organisaties.

Even napraten

Ik vroeg aan Wil, de co-trainer wat zij van deze groep vond? Wil gaf aan  dat ze het zeer gemotiveerde vrouwen vond. “Ze willen echt dat er iets verandert. Ik kan me nog herinneren dat ik met een goed voorbereid stuk over netwerken kwam met de gedachte: ik ga deze vrouwen iets vertellen wat ze nog niet weten. Waar ik niet op had gerekend is dat de vrouwen ‘netwerkend’ binnen kwamen. Een van hen zocht een stageplek. Een andere deelneemster was er mee ‘op pad’ gegaan en kwam met tips. Anderen waren in gesprek over zorginstellingen waar mogelijk banen waren. Geweldig!! Onbewust waren ze het gewoon aan het doen.” Dat kon ik gelijk beamen, wij zaten maar te wachten tot we konden beginnen… En toch merk ik ook uit andere groepen dat ze wel zeggen dat ze willen, maar dat ze met name na de workshop weinig tot niets meer DOEN. Wil spreekt me tegen. “Bij deze groep verwacht ik wel een vervolg. De groep sprak de intentie uit elkaar te blijven stimuleren om het geleerde in de praktijk te brengen. Agenda’s werden getrokken, een afspraak gemaakt. ” Ja, inderdaad, dat vond ik ook een mooi  initiatief. En toch houden we vinger aan de pols, om ze te ondersteunen als ze hun oude gewoontes teveel oppakken. De weg naar werk is hobbelig.

Voorvechters

Onze NUG-ers lijken wel wat op de voorvechters van Vrouwendag een eeuw geleden. Je bereikt je doel als je met z’n allen iets doet!

Gastbloggers Nancy Schouten en Wil Weijts

Plaats een reactie