Blog van Career & Kids
zondag 21 juni 2020

Nieuwe workshop vormen, online en offline, geeft vleugels

Afgelopen periode was voor iedereen zwaar, maar een doelgroep is onderbelicht vinden wij. De alleenstaande ouders, ga er maar aanstaan in je eentje. Dagelijks worden wij met de neus op de feiten gedrukt, we begeleiden veel alleenstaande ouders. De workshops van Career & Kids zijn al meer dan 15 jaar zeer gewaardeerde workshops binnen tientallen gemeentes in heel Nederland. Jonge, alleenstaande moeders zonder werk bieden we door groepsbijeenkomsten en 1 op 1 begeleiding weer perspectief op een passende baan en een werkend bestaan. We werken aan zelfvertrouwen en zelfinzicht, zodat ze zelfstandig het leven met hun kinderen weer kunnen opbouwen. Bijzondere processen waar wij getuige van mogen zijn en waarbij de deelnemers veel steun aan elkaar hebben. Herkenning en ervaringen delen doet hen zichtbaar goed.

werk privé balans advies voor uitkeringsinstantie of werkgever

Pats boem, de Corona crisis

Medio maart kwam Corona. Midden in een aantal van deze workshops. Wat nu? Hoe gaan we met deze groep verder, nu we niet meer bij elkaar mogen komen? De deelnemers hadden net hun eerste dappere stappen gezet buiten hun comfortzone. Wat gaan we doen, nu we niet meer bij elkaar mogen komen en ook de huisbezoeken wegvallen? Online konden we gelukkig wat opvangen. We hadden wat meer 1 op 1 contact om te kijken wat ieder individueel nodig had in deze bizarre tijd. We gebruikten de app-groep om de moed erin te houden en organiseerden online bijeenkomsten om met elkaar verbonden te blijven. 

Alle ballen in de lucht houden in je eentje

Net als alle ouders probeerden ook onze kandidaten er het beste van te maken. Het was pittig: juf spelen, mama zijn en ondertussen ook nog hard aan jezelf werken. En dat in je uppie. Maar ondanks alle tegenslagen hebben sommige vrouwen, met wat positieve aanmoediging vanaf de zijlijn, hele mooie stappen kunnen zetten voor zichzelf. Ontdekt welke studie ze willen oppakken in september, een branche ontdekt waarvan hun ogen gaan stralen, ervaren wat het beste bij hen past nu ze noodgedwongen op zichzelf waren aangewezen. Andere deelnemers vielen terug in oude patronen, niet verwonderlijk natuurlijk, gezien de onnoemelijk lastige situatie.

Deze disruptie maakte ons innovatief en creatief

Ook wij als begeleiders maakten er het beste van. We gebruikten de tijd die ons gegeven werd door verplicht thuis te blijven, door ons als Career & Kids team verder te verdiepen in digitale tools, zoals zoom, google meet hangout en jamboard, miro, mural etc. waarmee we, bij een eventuele volgende lockdown, de workshops probleemloos online voort kunnen zetten. We gingen ook try outs doen met elkaar, volgende masterclasses o.a. bij Mireille Beumer, lazen boeken van o.a. de super online expert Cindy Hugget, hadden brainstorm sessies met elkaar en met klanten. Zoals velen ontdekten wij dat deze vorm van werken, behalve nadelen, vooral heel veel kansen biedt. Over een aantal vormen zijn we zelfs zo enthousiast dat we die sowieso in volgende trajecten zullen inzetten. Waardoor we ons veel flexibeler door het traject kunnen bewegen. Concreet betekent dat een (flexibele) combinatie van: o..a. face to face bijeenkomst, online bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken face tot face, persoonlijke gesprekken via beeldbellen of bellen, ecoaching en ehealth m.b.v. programma’s van gezondeboel.nl (zoals leefstijl, veerkracht, balans, positief opvoeden), online en offline Acceptance and Commitment Therapy m.b.v. ACT-Guide. Kortom per groep, per deelnemer en afhankelijk van de situatie (wel of geen Corona maatregelen etc.) dat we altijd kunnen inspelen op de behoefte van de deelnemers in de situatie die mogelijk is, gekoppeld aan de wensen van de gemeente als opdrachtgever.

Digitaal vaardig worden is nu onderdeel van de workshops

Plus er is een mega voordeel voor de deelnemers. Ze worden door de workshop nieuwe vorm ook digitaal vaardiger, wat hen helpt bij hun oriëntatie, en hun kansen op een baan vergroot. Dus een echte win-win. Nu het ‘normale leven’ langzaam op gang komt, gaan wij zelf ook weer verder met de workshops. De ruimte waar we de workshop geven, is zo aangepast dat we makkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden. De komende week zien we de deelnemers, na 3 maanden alleen online, eindelijk weer in het echt. Zonder scherm ertussen. En oh, wat hebben we daar zin in. 

Nu we dit traject weer face-2-face kunnen vervolgen ligt het gevaar op de loer dat we, net als sommige deelnemers, volledig teruggaan naar onze oude werkwijze, ondanks opgedane kennis en goede ervaringen. De oude groef is diep en comfortabel. Maar, we zijn professionals, we zorgen dat dat niet gaat gebeuren. Wee houden elkaar scherp. Daarbij is het zo uitdagend en innovatief, dat we er ook heel blij en energiek van worden.

Nieuwe routines maken

Wat kunnen we nu doen om die goede, nieuwe routines vast te houden? Ben Tiggelaar geeft in zijn boek De Ladder en o.a het NRC van 31 mei aan dat volgens gedragswetenschappers 3 factoren daarbij een belangrijke rol spelen. Te weten; capaciteit (wat kun je), motivatie (wat wil je) en de omgeving (bieden de omgeving je de mogelijkheid om te doen wat je wilt). Wil je een nieuwe routine vasthouden, dan moet je zorgen dat je er nu erg goed in wordt, anders zet je niet door. Daarnaast is het goed om te benoemen wat het je oplevert, wat de voordelen zijn aan het nieuwe gedrag en vooral ook welk gedrag je nu al geregeld laat zien. Als laatste is het ook belangrijk dat je je omgeving zo inricht dat nieuw gedrag mogelijk en gemakkelijker wordt. In ons geval zal dat onder meer kunnen betekenen dat we moeten zorgen voor laptops voor onze deelnemers, zodat het voor hen eenvoudiger wordt om deel te nemen aan online bijeenkomsten. 

Gedragsverandering voor iedereen

Deze situatie laat onszelf weer eens duidelijk ervaren wat we van onze deelnemers vragen, en dat een dergelijke gedragsverandering niet eenvoudig is. We gaan beiden aan de slag, zij gaan met hernieuwde energie om hun persoonlijke actieplan vorm te geven, zodat zij vol vertrouwen zelfstandig verder kunnen met hun ontdekkingsreis. Wij met hernieuwde energie om onze workshops verder te verbeteren en geschikt te maken voor de nieuwe werkelijkheid van het online werken.

Wil je meer weten over onze aanpak, bel of mail gerust: info@careerandkids.nl of bel 0800-0201060

Bianca Groenewegen
trainer/coach Career & Kids

Frieks Bruning
trainer/coach en partner Career & Kids