Blog van Career & Kids
maandag 28 augustus 2017

Ik ben blij dat de vakanties weer voorbij zijn!

“Na deze vakantie ga ik het echt anders doen”, dat hoor ik bijna elke dag bij cliëntes (en eerlijk gezegd denk ik dat ook, vooral nu mijn twee oudste kinderen het huis uit zijn en er nog slechts één thuis is). Hoe fijn vakantie ook is, hoe heerlijk het nietsdoen en structuurloosheid ook is, veel ouders zijn blij als de vakanties er weer op zitten. Iedereen weer op tijd naar bed, op tijd eten etc. En vooral hierdoor weer echt even tijd kunnen pakken voor jezelf. Ik vergelijk het altijd met het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als je in een vliegtuig zit, word je ook altijd op het hart gedrukt om in geval van calamiteiten eerst zelf het zuurstof masker op je gezicht te zetten en dan pas voor je kinderen te zorgen. Immers, als jij niet voldoende zuurstof hebt, kun je niet veel meer betekenen voor je kinderen en voor je werk. Zo is het ook in het dagelijkse leven. En die broodnodige zuurstof, die vergeten ouders en vooral werkende ouders nogal vaak.

Vijf Gouden regels:

moeder met stressDelegeren

Niet alle apen hoeven op jouw schouders te zitten. Hoe voorkomen je dat? Door helder afspraken te maken. Maak een planning en gebruik bijvoorbeeld een weekplanner. Laat je inspireren, door op deze link te klikken of klik hier.

Delegeren is ook niet alle dingen zelf willen doen en dus bewust wel een hulp in de huishouding nemen, iemand die strijkt of bijvoorbeeld James4you (administratieve klussen zoals opzegbrieven etc) inschakelen. Of zoals ik onlangs hoorde, een kookstudent, studenten die tussen 5 en 7 jou en je gezin kunnen ondersteunen en kunnen koken, briljant toch.

Een andere optie is het inschakelen van een studie nanny, studiebegeleiding aan huis van kinderen van groep 5 van de basisschool tot en met het examenjaar van de middelbare school. Kinderen worden door afgestudeerde en speciaal opgeleide pedagogen thuis geholpen met het aanleren van studievaardigheden en studiemethodieken.

Anticiperen

Een calamiteit is een calamiteit als je hem niet plant, en…..heel veel zaken gebeuren niet zo maar ineens. Bijvoorbeeld je weet dat je kinderen kunnen worden, zorg voor een noodplan of noodopvang en zet dat op je weekplanner, dat geeft rust

Keuzes maken

Wat wil je in plaats van wat moet je (van jezelf of van anderen), een briljant boek hierover is van Elle Luna Van moeten naar willen .

Denk eens na en vul voor jezelf in:

Wat moet je allemaal van jezelf?

  • Ik moet nooit…
  • Ik moet altijd….
  • Ik zou beter moeten weten dat…
  • Ik moet niet….
  • En kijk vervolgens of je het daarmee echt eens bent en of je het vast wilt houden.

Maar…wat wil je eigenlijk echt? Schrijf vervolgens eens op

  • De dingen die je gewoon voor de lol doet
  • Die je gaat doen waneer je iets anders aan het uitstellen bent
  • Fantasieën die je echt kippenvel bezorgen
  • Dingen die je als kind graag deed
  • En kijk vervolgens eens wat het patroon of verband hiertussen is

En vergelijk het moeten met willen eens. Durf letterlijk “uit de kast te komen” en deel met anderen wat je echt wil, schrijf het op en maak op allerlei manieren kenbaan aan jezelf en de rest van  de wereld wat je echt wilt!  Just go for it, begin klein. En laat je dan niet weerhouden door zaken als geld (maakt geld nu echt gelukkig, kan het wellicht met minder materiële zaken, maar dan meer geluk?), tijd (straks als…welk excuus gebruik jij?), ruimte (waar moet ik dat doen)of weerstand cq kwetsbaarheid (stel dat et mislukt, stel dat…, de “daar ben ik bang voor lijst”)

Prioriteren

De Denen hebben al jarenlang de beste werk privé balans omdat ze letterlijk zeggen: “we prioritize life”. EWaar ligt jou prioritijd? Ligt die voldoende bij je eigen zuurstof, je eigen IK tijd?

Communiceren

Maak duidelijk aan je kinderen, je partner, je vriendin, je werk wat je gaat doen en waarom. Voorkom dat je in de eeuwige dramadriehoek stapt. En let ook op de virtuele communicatie: hoe doe jij het in je gezin met het gebruik van de smartphone, van jou maar ook van de kinderen. Een interessant artikel over smartphone en kinderen; How smartphones are making our kids unhappy

How much of a factor is parenting?

So I was somewhat surprised when I interviewed iGen teens how many of them are deeply aware of the negative effects of smartphones. Parenting is playing a role. I think many parents are worried about their teens driving, and going out with their friends and drinking. Yet parents are often not worrying about their teen who stays at home but is on their phone all the time. But they should be worried about that. I think parents are worried about the wrong thing.

Nog meer tips

In een recent artikel van Harvard Business review staat een interessant artikel: 7 ways working parents can Simultaneously Improve Their Careers, Their Families, and Themselves. Hierin staan ook een aantal interessante tips.

Ik eindig met de simpelste maar gelijk de belangrijkste; zeg eens iets vaker NEE, nee tegen een ander = ja tegen jezelf! 

 

 

Interesse om het nu echt anders te gaan doen? Bel 0800-0201060of mail me gerust, samen met mijn collega’s van Career & Kids coachen we werkende ouders zodat ze fluitend naar hun werk en fluitend weer naar huis kunnen gaan, zonder stress en met veel plezier! En maak gebruik van onze speciale Na-de-vakantie-actie en krijg € 100,00 korting op onze coachtrajecten of workshops, deze actie is geldig tot 1 oktober 2017.

 

Annemie Schuitemaker

werk privé balans specialist, directeur van Career & Kids en zelf moeder van 3 kinderen