Blog van Career & Kids
dinsdag 9 augustus 2016

Willen in plaats (van het eeuwige en altijd) moeten!

Ik “moet” nog 2 dagen en dan “mag” ik weer op vakantie, vertelde een vriendin dit weekend. Vakantie is heerlijk en iedereen kijkt er altijd naar uit, je tankt bij, je geniet en het geeft energie. Maar waarom eigenlijk? Omdat je dan eindelijk echt doet wat je echt wilt, in plaats vanalles doen wat moet. Een van de dingen die ik echt heel graag doe en iedereen die mij een beetje kent weet dat inmiddels, getuige mijn immense boekenkast, is lezen. Een van de meest inspirerende boeken die ik las deze vakantie in Barcelona, kwam ik heel toevallig tegen omdat de titel me aansprak “op de tweesprong van moeten en willen, wat doe je en wat wil je echt?” door Elle Luna. De titel sprak me aan, omdat mijn levensmoto is; waar een wil is, is een weg.  Het boek is echt schitterend vormgegeven en alleen al bladeren in het boek geeft energie. Elle Luna legt het grote verschil uit tussen wat we denken te moeten en wat we eigenlijk willen. Moeten te maken heeft met verachtingen van anderen, hoe anderen willen dat we leven. Willen heeft te maken met wie we zijn en waar we in geloven en wat we doen wanneer we alleen zijn met ons ware, meest authentieke zelf. Daarnaast geeft ze ook tips en oefeningen en vertelt ze haar eigen persoonlijke zoektocht in het oerwoud van willen versus moeten.

Hoe kom je nu achter je eigen “moeten-monsters”?

moeten

moeten

Denk eens na en vul voor jezelf in:

Wat moet je allemaal van jezelf?

 • Ik moet nooit…
 • Ik moet altijd….
 • Ik zou beter moeten weten dat…
 • Ik moet niet….
 • En kijk vervolgens of je het daarmee echt eens bent en of je het vast wilt houden.
minder moeten en meer willen

Willen

Maar…wat wil je eigenlijk echt? Schrijf vervolgens eens op

 • De dingen die je gewoon voor de lol doet
 • Die je gaat doen waneer je iets anders aan het uitstellen bent
 • Fantasieën die je echt kippenvel bezorgen
 • Dingen die je als kind graag deed
 • En kijk vervolgens eens wat het patroon of verband hiertussen is

En vergelijk het moeten met willen eens. Durf letterlijk “uit de kast te komen” en deel met anderen wat je echt wil, schrijf het op en maak op allerlei manieren kenbaan aan jezelf en de rest van  de wereld wat je echt wilt!  Just go for it, begin klein. En laat je dan niet weerhouden door zaken als geld (maakt geld nu echt gelukkig, kan het wellicht met minder materiële zaken, maar dan meer geluk?), tijd (straks als…welk excuus gebruik jij?), ruimte (waar moet ik dat doen)of weerstand cq kwetsbaarheid (stel dat et mislukt, stel dat…, de “daar ben ik bang voor lijst”)

een reis van 1000 mijlWat is mijn “moeten-monsters”?

 • Afschuwelijke saaie verjaardagsfeestjes
 • Stomme netwerkbijeenkomsten
 • Klanten waar ik geen energie van krijg
 • Strijken
 • Aanbestedingen, ik heb nu net besloten met een afschuwelijk aanbesteding bewust niet mee te doen en ben daarvoor in de plaats iets gaan doen wat ik echt wIl, dit blog schrijven en 2 klanten waar ik graag mee samenwerk gebeld voor een afspraak
 • Welke stap kun je vandaag nog zetten om gehoor te geven aan jouw echt wil?

Wat zijn mijn “willen”?

 • hardlopen, ik heb me net opgegeven voor startotrun, aangezien ik het laatste jaar even niet meer heb hardgelopen
 • genieten met mijn gezin en familie (ik ga dit weekend met mijn dochter een weekendje naar Maastricht)
 • cultuur en kunst (ik ga in oktober een weekend met mijn zoon naar Oslo om het Munch Museum te gaan bekijken waar we beiden dol op zijn op zijn schilderen)
 • mensen inspireren (daarom ben ik in 2003 voor mezelf gestart en ik geniet nog elke dag van mijn werk als inspirator, trainer en coach op het gebied van werkdruk, werkstress, werkprive management en digitaldetoxen) en ben ik druk met een inspiratieboek over digitaldetoxen en multitasken en met mijn blogs
 • lezen, lezen lezen, zoals onlangs het boek van Elle Luna “over van moeten naar willen”, Het nieuwe succes en the Sleep revolution van Arianne HuffingtonDo less, het more van Shaa Wasmund, het laatste boek van Brene Brown Sterker dan ooit en How your unconsious mind rules your behavior van Leonard Mlodinow

Een van mijn clientes Janine gaf gisteren aan dat ze na de vakantie weer was begonnen, maar nog helemaal niet bijtankt was. Ze voelde zich nog steeds energieloos. Maar vertelde ze, “voor de vakantie was het ook heel druk en ik heb het ook niet echt naar mijn zin. Ik denk dat ik toch iets anders ga zoeken volgend jaar, als de oudste ook naar school gaat”.

Ik gaf haar als antwoord: Janine, denk eraan, jij bepaalt en jij moet het doen:

If it is to be, it is to be me (Remco Claassen)

Wil jij minder moeten? En je “moeten-monsters” te lijf gaan, maar weet je niet hoe? Bel, mail of app vandaag nog, zodat je voor het einde van de zomer de eerste stap hebt gezet. Samen staan we sterk!

 

 

Annemie Schuitemaker, inspirator, ont-moeter en pro-willer