Blog van Career & Kids
vrijdag 9 december 2016

De allerbeste boeken en planners voor een goede werk privé balans

Moeders, en ook vaders, die werk en gezin combineren, moeten steeds jongleren met hun aandacht, tijd, energie en de verschillende rollen die ze hebben. Hier vind je de allerbeste boeken die je kunnen helpen hierbij, uitgesplitst per categorie.

werkende moederVoor alle ouders

 • NLP voor ouders door Marianne Langemeijer, het boek geeft je concrete handvatten voor een betere, passende communicatie met je kind (van alle leeftijden). Waarom valt jouw goedbedoelde opmerking helemaal verkeerd bij je kind? Hoe spreek je je kind aan op zijn gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen?
 • De zeven eigenschappen van effectieve families door Stephen Covey, een klassieker op het gebied van gezinsmanagement. Het boek geeft praktisch advies voor het oplossen van veelvoorkomende gezinsdilemma’s, zoals tijd voor elkaar maken, ruzies uitpraten, beschadigde relaties herstellen en negatieve stemmingen ombuigen.
 • Oplossingsgericht opvoeden door Lara de Bruin en Rian Meddens, Aan de hand van concrete voorbeelden laat dit boek zien hoe je als ouder zélf aan oplossingen kunt werken. Door uit te gaan van wat er allemaal al goed gaat en de specifieke kwaliteiten van jezelf en je kinderen, leer je hoe je positieve verandering kunt inzetten. – Voor ouders van kinderen tussen 0 en 18 jaar

Als je zwanger bent of net een baby hebt

 • Mama heeft alles onder controle door Sofie Van herrie. Een grappig, luchtig boek over het moederschap zoals het écht is, met alle fantastische en magische, maar soms ook iets minder leuke kantjes, vanaf de babyfase tot en met de kleutertijd. Het boek geeft tips, inzichten en energie als je een dip hebt. Lekeer lezen op de bank met een kop thee.
 • Zwanger en werk spel, geen boek maar een spel cq creatieve tool met kaarten om de dialoog over zwangerschap en werk op een andere manier te voeren. Een eerlijk, helder gesprek over zwangerschap geeft inzichten om naar een gezamenlijke oplossing toe te werken. Aan de hand van de thema’s en onderwerpen op de kaarten krijg je informatie, word je geprikkeld om na te denken over het onderwerp, in gesprek te gaan en je in te leven in een ander. Elke maand is er een inspiratie meeting georganiseerd door Career & Kids. Tijdens deze inspiratie sessie gaan we samen met maximaal 6 andere aanstaande moeders en/of vaders, met behulp van een creatief spel Zwanger & Werk in gesprek.

Als je kinderen op de lagere school hebt

 • De BV Kinderen door Ros Jay, management vaardigheden thuis met klieren, hoe pak je dat aan
 • How to talk to kids door Adele Faber & Eliane Mazlish, een boek met praktische effectieve communicatievaardigheden. Aan bod komt o.a: Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind. Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept. Het kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen. Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol. Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Tevens bestaat de mogelijkheid dit als e-coachignsmodules te volgen via Career & Kids, voor meer info klik hier

Als je pubers hebt

 • Het tienerbrein van Jelle Jolles,  het boek bespreekt de dertig neuropsychologische inzichten die iedere ouder zou moeten hebben om hun tiener te begrijpen en hem of haar zich te laten ontplooien. Bijvoorbeeld: Waarom doet hij dan soms van die ongelooflijk domme dingen? En waarom vindt hij zijn smartphone en onmiddellijke bevrediging belangrijker dan het plannen van zijn activiteiten? Waarom neemt hij soms onverantwoorde risico’s?
 • Het puberende brein van Eveline Crone, de klassieker over het puberbrein
 • Zo is leren leuk door Wolfgang Endres, handig boek om samen met je puber te lezen. Het boek geeft concrete tips bij het indelen, plannen en uitvoeren van het dagelijkse huiswerk via spelletjes, opdrachten of activiteiten van 10 minuten

Hoe hou ik alle ballen in de lucht?

 • Spitsuur voor de vrouw door Sara van Wesenbeeck. Zeer praktische survivalgids voor de ratrace van elke dag, het boek reikt nuttige en haalbare strategieën, beproefde recepten aan, zodat je niet langer hoeft te zwichten voor de waan(zin) van de dag. Vol met concrete tips!

Tijd voor mezelf (ik tijd)

 • Op de tweesprong van moeten en willen door Elle Luna, prachtig, creatief en inspirerend boek dat de je bewust maakt van de twee richtingen in het leven: het moeten en het willen. Door middel van vragen, quotes en tips word je aangemoedigd om vaker naar het stemmetje van ‘willen’ te luisteren, zodat je keuzes gaat maken die beter bij jou passen.
 • De moed van imperfectie door Brene Brown, het boek moedigt aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Tijd voor elkaar (wij tijd)

 • Tijd voor elkaar door Mira Kirshenbaum, het boek geef op een duidelijke manier de succesvolle geheimen prijs van stellen die het gelukt is, ondanks hun strakke tijdsschema’s, een gelukkige relatie op te bouwen. Ze laat zien hoe eenvoudig het is dit soort relatieproblemen op te lossen door:
 • Samen uit, samen thuis door Saskia de Bel, een praktisch boek voor stellen die de verdeling zorg en werk willen veranderen, gebaseerd op 4 principes: basisprincipe 1: bewust zijn, basisprincipe 2: ruimte voor jezelf, basisprincipe 3: samen een team, basisprincipe 4: ordening
 • Houd me vast door Sue Johnson, het boek geeft je concrete handvaten als het niet lekker loopt in je relatie

Home Planners

Homeplanner Plan-point 2017Geen boeken maar planners om alle activiteiten duidelijk en overzichtelijk te plannen voor het hele gezin, zodat je niet alle apen op jouw schouders hoeft te hebben.
EXTRA TIP. plan je IK tijd en WIJ tijd alvast in, zodat die er niet bij in kan schieten

 • de plan point home planner, een praktische weekplanner met extra tips, boodschappenlijstjes etc. Eventueel uit te breiden met organizing agenda
 • familieplanner de Hobbit, gezinsplanners voor vijf personen op bord, voorzien van spiraal en hanger. Elk bord is uitgerust met vijf hoesjes voor pasfoto’s van de gebruikers, weekoverzicht.
 • happy family organizer, in de Happy Family Organizer vind je onder andere een weekplanner, telefoonlijsten voor alle gezinsleden, een overzicht van belangrijke adressen, boodschappenlijsten, checklists voor vakanties of feestjes en een schoonmaak- en takenlijst.
 • happy family weekplanner, deze weekplanner nodigt je uit om wekelijks met zijn allen de week door te nemen en om alles op te schrijven waar jullie het over eens zijn dat er moet gebeuren.
 • heel veel soorten organizers en maten zijn te bestellen bij Gezinnig
 • Bizzy board, kant en klaar te koop met magneten bij stillsunday.nl
 • Maak zelf een heel groot family week overzicht whiteboard kijk bijvoorbeeld bij Planboards, Whiteboards.nl of maak er zelf een, gebruik schoolbordverf op een deur

Meer tips nodig?

Wil je meer tips, heb je specifiek vragen over werk en gezin combineren of heb je behoefte aan coaching of training, bel 0800-0201060 of mail naar info@careerandkids.nl 

Ben je benieuwd hoe het met je werk privé balans is gesteld? Doe dan de gratis werk privé balans test

 

Annemie Schuitemaker

directeur Career & Kids