Blog van Career & Kids
woensdag 26 april 2017

Gelijke kansen voor vaders en moeders

De Europese Commissie wil dat vaders minimaal tien dagen betaald verlof krijgen bij de geboorte van hun kind, het onderwerp is hot en iedereen praat, mailt en schrijft erover. Tegelijkertijd weten dat er nog steeds een  ongelijke verdeling is in zorgtaken en in salaris van mannen en vrouwen.

Door de combinatie van werk en gezin/familie te vergemakkelijken, hoopt de Commissie dat de zorgtaken eerlijker worden verdeeld tussen mannen en vrouwen. ‘Het is top een moeder te zijn, het is cool een vader te zijn, en het is geweldig om dat te kunnen combineren met een baan’, schrijft Europees Commissaris Timmermans (betere regelgeving) vandaag op de website van de Volkskrant. Volgens de Commissie stammen de huidige sociale wetten en werkopvattingen nog uit de jaren negentig van de vorige eeuw”

De oplossing, een paradigma shift

Er zijn tal van mogelijkheden: 10 dagen vaderschapsverlof, stelt de commissie.
Echter…lost dat nu echt iets op. Volgens mij is de oplossing veel simpeler. In Nederland heeft een moeder recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Maak daar 20 weken van en zorg dat dat verlof verdeeld kan worden tussen de vader en de moeder. Zo kunnen de taken echt gelijk verdeeld gaan worden.

coaching voor werkende moeders en vadersDe werkgevers zullen daardoor zwangere moeders minder gaan discrimineren, want de kans dat een “zwangere” vader verlof opneemt is even groot.

De zorgtaken zullen thuis ook beter verdeeld worden, want zoals ik al jaren zegt; de ongelijkheid van de verdeling van de taken begin….na het zwangerschapsverlof. Aangezien de moeders 16 weken thuis zijn, is de gelijke taakverdeling die er voor die tijd was, ongelijk. En terugschroeven van die taken, dat is vaak het hete hangijzer.

Uiteraard heeft een moeder meer tijd nodig om te herstellen, maar door samen te gaan kijken, wie neemt wanneer en hoelang verlof, is de kans op gelijke kansen in de verdeling van zorgtaken, gelijke salarissen veel groter en doorbreken we de “parttime moeder norm” van nederland. Begin bij het begin.

Niet meer “oud denken”, maar “nieuw denken”

Doordenk de mogelijkheden, zonder gelijk te roepen dit kan niet. Lees het manifest; Wat Werkende Vrouwen Willen en wat betreft de kosten, niet voor de werkgever, niet voor de werknemer, maar koppel het aan de regels die er nu zijn voor zwangerschapsverlof, zoals e.e.e.a gerelde is in de wet WAZO. 

En om gelijk te starten, laten we ervoor zorgen dat vaders en moeders zich beiden goed voorbereiden op het ouderschap, met een nieuwe training van de Hogeschool Leiden: lectoraat ouderschap, Ouderteam.nu. Een groot succes in de VS en een training die vaders en moeders voorbereid op perfect ouderschap.

Of bestel het spel Zwanger & Werk, ook al een klein stapje in de richting van gelijke taken.

En doe in elk geval als de gratis werk privé balans test, voor vaders en moeders

 

Annemie Schuitemaker

directeur Career & Kids, al 14 jaar dé specialist op gebied van combineren arbeid en zorg