werk privé balans regels

Taakverdeling thuis, verschil tussen mannen en vrouwen

Gelukkige gezinnen ondanks of dankzij een slechte taakverdeling? Taakverdeling thuis, verschillen tussen mannen en vrouwen, dat is een hot topic.

Gelukkige gezinnen ondanks of dankzij een slechte taakverdeling?

Taakverdeling thuis, verschillen tussen mannen en vrouwen, dat is een hot topic. Onlangs bleek uit een groot onderzoek van de AD dat ‘het Nederlandse gezin gelukkig is”. Ouders geven een 8+ voor hun gezinsleven. Ze zijn tevreden over de opvoeding van hun kinderen en de sfeer in huis. Dat klinkt goed, toch? Echter……als ik verder lees dan zie ik iets opvallends: de verdeling van de taken scoort niet zo hoog, nanmelijk slechts op plaats 9 van de 11, vooraf gegaan door zaken als prettige sfeer, begrip voor elkaar etc). 10% zegt slechts dat de goede taakverdeling hen gelukkig maakt. Is dan 90% ongelukkig hierover? Herkenbaar denk ik dan gelijk. Dat past ook bij het grote onderzoek ‘Met het oog op de tijd’  van het SCP., waaruit blijkt dat “vrouwen besteden aan alle 62 met het oog op de tijd onderscheiden huishoudelijke taken meer tijd dan mannen, en uit onderzoek is bekend dat bepaalde taken in verhouding meer op het bordje van vrouwen terechtkomen dan andere (Hook 2010). In 2011 besteden vrouwen aan koken en schoonmaken ruim twee keer zo veel tijd als mannen (zie figuur 3.1). De verhouding is het scheefst bij het verzorgen van kleding: hieraan zijn mannen gemiddeld slechts 0,3 uur (20 minuten) per week kwijt in 2011, en vrouwen ruim 2 uur per week.” Kortom, we zijn er nog niet met de taakverdeling.

Schermafbeelding 2015-04-08 om 11.54.14

Wat is een gezin?

Terug naar het onderzoek, wat is eigenlijk een gezin? Wikipedia zegt over gezin het volgende: “Het moderne (westers-getinte) gezin is een kerngezin met meerdere relaties na elkaar, waarbij de partners kiezen waar ze wonen, hun kinderen de achternaam van de vader, soms de moeder, geven en elkaar aanvullen op vlak van verantwoordelijkheid.” . Ik ben even gaan speuren en het blijkt dat de samenstelling bij het onderzoek van het AD als volgt is geweest: traditioneel gezin, n=2.508; samengesteld gezin, n=289 en eenoudergezin, n=539. Dus de overgrote meerheid was inderdaad het tradiotinel gezin met papa, mama en kinderen. Ik vind het leuk om te lezen en hou van positief nieuws, echtwaar. Maar……..past dit nu bij het beeld van altijd druk druk druk en de enorme stress die we allemaal hebben. Ik snap er echt niets van. Of zou het zo zijn dat AD lezers gewoon gelukkiger zijn? Mijn ervaring is dat er veel mensen zijn die minder gelukkig zijn met de taakverdeling, het vreselijk druk hebben wen weinig tijd hebben voor zaken die hoog scoren in het onderzoek en dus geen dikke 8 halen. Is onze doelgroep van Career & Kids dan geen gemiddelde AD lezer denk ik dan? Immers wij houden ons bezig met ‘Hoe hou je als werkende ouder alle ballen in de lucht ?” Wij coachen werkende ouders, zodat zij met veel plezier en zo weinig mogelijk stress werk en gezin kunnen combineren. Omdat we geloven dat ieder mens de mogelijkheid moet hebben om te genieten van zijn werk en zijn leven, vooral in de spitsuurfase van het leven.

Hoe is het met jouw werk privé balans?

Maar wil je weten hoe het met jouw werk prive balans is gesteld, doe dan de gratis gevalideerde werk privé balans test. je krijgt dan een persoonlijk rapport met jouw scores en tips van ons toegestuurd per mail.  Hier zijn 5 alvast gouden tips:Schermafbeelding 2015-04-08 om 12.27.27

Wil je ook een  dikke 8 scoren? Regeren is vooruit, zwangerschap & werk!

Ben je nog geen ouder, ben je zwanger, of je wil tips. Doe dan eens het spel zwangerschap & werk: Hoe combineer jij je zwangerschap en je werk?
Dit spel nodigt alle betrokkenen uit een open dialoog te voeren. Thuis aan de keukentafel én op de werkplek. Een eerlijk, helder gesprek over zwangerschap geeft inzichten om naar een gezamenlijke oplossing toe te werken. Aan de hand van de thema’s en onderwerpen op de kaarten krijg je informatie, word je geprikkeld om na te denken over het onderwerp, in gesprek te gaan en je in te leven in een ander. Ook handig als je al kinderen hebt. Om te zorgen dat we allemaal nog gelukkiger worden, verloten we deze week 5 gratis spellen. Stuur een mail naar en geef aan of jij het spel wilt winnen of dat je iemand anders dit spel gunt! We hopen zo bij te dragen aan hele gelukkige werkende ouders.

 

Annemie Schuitemaker, een gelukkige werkende ouder

 

PS mail naar als je de gratis taakverdelingstool wilt ontvangen

 

 

 

Plaats een reactie