ik combineer werk met een gezin

Aan het werk na zwangerschapsverlof: een roze wolk of een zwart gat? Win gratis workshop.

Hoge drempel na zwangerschapsverlof? Aan het werk na zwangerschapsverlof? Uit wetenschappelijk onderzoek van Justine Ruitenberg blijkt de norm

Hoge drempel na zwangerschapsverlof?

Aan het werk na zwangerschapsverlof? Uit wetenschappelijk onderzoek van Justine Ruitenberg blijkt de norm in Nederland is; een vrouw + een kind= in deeltijd werken. Fulltime werken is dat een taboe, of not doen? Tegelijkertijd zijn de Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen ter wereld, blijkt uit een onderzoek van Unicef.

Hoe deed ik dat? Kijk ik nu door een roze bril? Ja inderdaad.

Mijn kinderen zijn immers inmiddels 16, 14 en 12. Ik bleef denken….. Ja de bril was roze geworden. Na Bob ging ik gelijk weer aan het werk na mijn keizersnede, met grote wallen onder mijn ogen. Na Puck ben ik 8 weken na langer thuis gebleven na een keizersnede gevolgd door een ileus (complicatie na de operatie). Wat voelde ik me schuldig, zo schuldig dat ik daarna ontslag heb genomen. Ik had gefaald vond ik…en dat past niet bij een moderne supermoeder (was mijn overtuiging, had ik in mijn hoofd gezet). Na Noor (ik was inmiddels al 40) ging ik gelijk weer aan de slag, ik was toch een supermoeder!?! Bij mijn werkgever was er een nieuw clientenvolgsysteem ed geinstalleerd, ik snapte er niets van. Iedereen was op cursus geweest. Mijn klanten waren overgegaan naar collega’s, ik had een leeg buro……. Aangezien  mijn motto is; “waar een wil is, is een weg”, ging ik door….Maar niet meer voor dezelfde werkgever. Ik besloot te starten met Career & Kids. Lachend zeg ik wel eens, dat uit mijn eigen ellende het idee van Career & Kids is ontstaan, zorgen dat vrouwen (en in de loop der tijd ook steeds meer mannen) met veel plezier en zo weinig mogelijke stress, werk en gezin combineren. Mijn levenservaring na 3 kids, mijn werkervaring als coach/trainer, mijn opleidingen en mijn drive, gekoppeld aan de missie en visie, een plan met tools, programma’s ed. Deze ingredienten vormden de basis inhoud van Career & Kids. Het was 2003 en er waren toen weinig tot geen organisaties die zich richten op de mentale coaching werkende moeders (wel op de fysieke fitheid, gym ed.). Ik geloofde en geloof nog steeds in Work Life Choices, echt Keuzes, er is nooit Balans, maar het gaat om jouw keuzes. Los van de norm van de rest van de wereld, uiteraard in overleg met je partner, maar jij bepaalt zelf  echt wat jij wilt!

Samenspel tussen werkgevers, partners en de vrouwen

Als vrouw krijg je je kind niet alleen, meestal  toch? Na 16 weken zwangerschapsverlof, zijn de rollen (die voor de zwangerschap bij moderne stellen goed en gelijk zijn verdeeld) vaak ongelijk. Je zit als vrouw immers toch 16 weken thuis, je kookt, poets, doet de boodschappen. In mijn geval, was het hoogtepunt van de dag, het tijdstip waarop de postbode kwam. En als die te laat was, was ik helemaal van slag. Daarom is het belangrijk dat er samenspel & communicatie/overleg is tussen de werkgever, de partner en de vrouw. Hier volgen een paar tips:

Tips 1> Zorg voordat je weer aan het werkt gaat, je met je partner de taken goed verdeelt, wie doet wat, wie haalt, wie brengt, wie kookt. Gooi de apen van je schouder af. Regel de oppas, eventueel een hulp ed. En regel de calamiteiten. Dat je kind ziek wordt, weet je. Je weet alleen niet wanneer. Een calamiteit =  een calamiteit als je hem niet plant.

Tip 2 >Zorg dat je met je leidinggevende en HRM een goed gesprek hebt, voordat je verlof eindigt. Over je taken en verwachte output (Het Nieuwe Werken denkstijl ipv werktijden. Mocht er nog geen HNW zijn bedenk dan welke taken je afstoot als je minder uren gaat werken, 5 dagen in 4 dagen proppen, lukt namelijk nooit). De “taak” van de leidinggevende is om te zorgen dat je eerste werkdag een “feestje” is, een warm welkom zoals ook het geval is wanneer iemand na 16 weken ziekteverlof weer terug komt. Een bloemetje, een “ïnwerk programma”, even tijd nemen om bij te praten wat er gebeurd is in de organisatie. Laten merken dat iedereen blij is dat je er weer bent. In plaats van een leeg kantoor, geen leidinggevende of helemaal geen buro (HNW kan in deze situatie nadelig zijn, dus leidinggevenden 3.0 let op…een kans).

Tip 3>En neem vooral ook IK tijd, tijd om bij te tanken, de kwispelmomenten, tijd voor jezelf, voor je partner. Een week heeft 168 uur, je krijgt nooit een bonnetje met “gefeliciteerd u heeft 20 uur over, zorg dat je die tijd goed besteed, dus ook aan tijd voor jezelf, bijtanktijd!”

maternity coachingOplossingen en vooral genieten

Het is (inmiddels) 2016, de oplossingen en mogelijkheden zijn er. Laten we er gebruik van maken. Wij begeleiden bijvoorbeeld voor een grote ICT dienstverlener zwangeren. Deze werkgever verwoordt dit als volgt: wij ondersteunen de medewerkers bij alle life events. Daarom bieden wij je ondersteuning tijdens het bevallingsverlof bij het vinden van een evenwicht tussen oude en nieuwe rollen.  Laten we er geen “zwart gat” van maken! Werk en gezin combineren kan prachtig zijn. Vooral als je soms Work Life Separation toepast……..even niet werken op de bank thuis met je Iphone. Er zit ook een uitknop op. En het is toch echt heftig om te lezen dat een moeder gemiddeld slechts 17 minuten per dag voor zichzelf heeft

Regelmatig starten we weer met een nieuwe Workshop Beter in Balans, in  de moderne variant, Facebook coaching…..en dat kun je gratis winnen….Mail voor 10 september 2016 waarom JIJ deze workshop verdient, of iemand die je kent. Dan kun je 23 september 2016 als starten. Gratis! In de OudervanNu staat een verhaal van Maria, zij heeft de workshop gevolgd, lees maar! Daarnaast begeleiden we heel veel werkende moeders met behulp van Maternity Coaching: Speciale coaching om vrouwen die net bevallen zijn te ondersteunen om na de geboorte alles weer op de rit te krijgen. Gezinsuitbreiding is een belangrijke en heuglijke gebeurtenis die echter ook de nodige impact kan hebben op de belastbaarheid. De coaching is op individuele basis en kan thuis plaatsvinden, in alle rust. Na een uitgebreid intake gesprek volgen drie gesprekken van ongeveer anderhalf uur. Het primaire doel van de coaching is “het creëren van een optimale balans tussen werk, gezinsleven en eigen persoonlijke ontwikkeling” . Het is mooi om te merken dat het initiatief voor deze coaching komt vaak van werkgevers, die hun talenten graag willen behouden en echt geinteresseerd zijn in hun welbevinden, echte duurzame inzetbaarheid!
Annemie Schuitemaker

7 thoughts on “Aan het werk na zwangerschapsverlof: een roze wolk of een zwart gat? Win gratis workshop.

Plaats een reactie