duurzame inzetbaarheid en je loopbaan

Stress en vakantie

Het is weer zomer, een heerlijk jaargetijde. De dagen zijn lang, alles groeit en bloeit. Mijn man maakt

Het is weer zomer, een heerlijk jaargetijde. De dagen zijn lang, alles groeit en bloeit. Mijn man maakt dat niet zo mee. Gedurende het voorjaar en zomer bestaat zijn leven uit werken en soms nog wat slapen. Als ondernemer heeft hij dan te maken met een piekperiode en heeft het dus ontzettend druk, gevolg: veel stress. Hij kan nog maar moeilijk ontspannen, raast maar door -ook in de spaarzame uurtjes thuis-; hij is snel geïrriteerd, en vergeet alles wat niets met zijn werk te maken heeft. Conclusie: hij is overspannen. Dat heeft ook de uitwerking op ons gezin. Omdat hij afwezig is, rust alles thuis op mijn schouders. Ik regel de laatste schoolzaken van onze zoon; boek de vakantie en pak de spullen; de hond moet nog naar zijn pension en oh ja, mijn vader is ook nog jarig. STRESS. En natuurlijk moet ik mijn eigen werk nog voor de vakantie afronden.

Stress en het Nieuwe Werken?!
Tegenwoordig is dit soort stress een bekend fenomeen. Steeds meer mannen, vrouwen jong en oud krijgen te maken met overspannenheid of zelfs de zwaardere burnout. Een mogelijke oorzaak voor een burnout vind je in Het Nieuwe Werken (en dan zijn mannen volgens een recent onderzoek nog “geschikter” voor  het Nieuwe Werken dan vrouwen) . [youtube http://www.youtube.com/watch?v=QaBEUDmIgQw&w=560&h=315]

Ik ben gedurende de gehele dag en gehele week bereikbaar voor mijn werk. Heel handig want het zorgt voor flexibiliteit maar de keerzijde is dat het moeilijk is om mijn werk los laten. Want wanneer ben ik nou klaar met werken? Ik trek om 5 uur niet meer de deur achter me dicht. ’s Avonds nog even achter de laptop om de volgende ochtend toch nog snel even met mijn zoon naar de orthodontist te gaan. Niet alleen werkende ouders die alle ballen in de lucht proberen te houden, hebben hier last van. Ook studenten die studie, werk en een sociaal leven combineren en daarnaast maakt een economische crisis het aantal werknemers met een burnout alleen maar groter. Bij ons thuis is het niet anders. Gelukkig kan mijn man na de zomer goed ontspannen en laden wij de batterij weer op. Na zoveel jaar weten we wel wat de valkuilen van zijn beroep zijn. Maar bij sommige mensen lukt dat niet meer omdat de batterij te ver leeg is.

Stresstest en stresscoaching
Career & Live heeft deze trend ook waargenomen als Experts op het gebied Werk Privé Balans (wij geloven dat ieder mens moet kunnen genieten van zijn werk En zijn leven, in elke levensfases) en heeft mede daarom specialistische coaches die zich met name richten op de begeleiding van mensen met een burnout en/of stress klachten. Career & Live begeleidt cliënten die burnout dreigen te raken of daarvan herstellende zijn. Een burnouttraject is maatwerk en duurt ongeveer 6 maanden. Samen met de cliënt werken we op een laagdrempelige en praktische manier om de burnout de baas te worden. Het traject starten we altijd met het opbouwen van de energie. Door middel van oefeningen, praktische tips en bewegingsadvies gaan we van start. Daarna komt in het traject onder meer aan de orde: Draagkracht en draaglast; Willen en Moeten; Spanning en ontspanning; Kernkwaliteiten en Valkuilen; Timemanagement; Communicatie, assertiviteit en conflicthantering, we gebruiken een professionele stresstest (die inzichtelijk maakt wat stressoren zijn, wat de stress coping stijl is etc.) en als laatste begeleiden we de cliënt weer naar de (nieuwe) werkplek.

Bij manlief is een Career & Live traject niet nodig. Bij hem resulteert het drukke seizoen gelukkig niet in een burnout, de periode is kort maar hevig. Ik kijk alweer uit naar het einde van de zomer, dan is hij weer aanspreekbaar en de ontspannenheid zelve. Fijne vakantie.

Vakantietip
Ik heb nog een tip om stressloos de vakantie door te komen; neem de oplader van je smartphone en ipad NIET mee. Je kunt dan slechts af en toe je mail checken. Doe je dat te veel…dan is je accu leeg. Zo hou je het voor jezelf en voor je vakantie reisgenoten aangenaam! En………..concentreer je op MonoTasken (in plaats van MultiTaskend vakantie vieren, werken, emailen, smsén etc.), namelijk Vakantie Vieren en genieten! Voor meer tips, lees het blog over Het Nieuwe Werken en De Oude Vakantie.

Zoals op deze foto…… zou het moeten zijn…..

Frieks Bruning

Gespecialiseerd Stress- en Burnout Coach bij Career & Kids en Career & Live

PS. Interesse in Stress- of burnoutcoaching?
Kijk eens op de website.

3 thoughts on “Stress en vakantie

Plaats een reactie