perfecte balans

Maak keuzes en leef nu! De droomreis wordt werkelijkheid.

Het gaat gebeuren! “Mam, mag ik wel een föhn meenemen?” “Papa, is er plaats voor mijn voetbal in

Het gaat gebeuren!
“Mam, mag ik wel een föhn meenemen?”
“Papa, is er plaats voor mijn voetbal in de reistas?”
“Mam, zullen we dan samen één make-up tasje vullen?”
“Pap, mag ik wel mijn VVV-shirt meenemen?”

Nog een paar weken en dan vertrekken we! Onze droom om met ons gezin een grote lange reis te maken schuiven we niet langer voor ons uit. NU gaat het gebeuren en niet later, zoals we dat al jaren tegen elkaar zeggen. Veel boeken zijn erover geschreven met als kernwoorden ‘dromen, durven, doen’!! En met dat laatste ‘doen’ gaan wij nu de daad bij het woord voegen.

Dromen over later
Toen wij nog geen ouders waren hebben mijn man en ik veel gereisd. Dat was een bewuste keuze. We werkten om te kunnen reizen. De wereld zien, andere culturen leren kennen, omgaan met mensen uit andere delen van de wereld: het zijn aspecten die ons leven enorm hebben verrijkt. Regelmatig spraken we toen al naar elkaar uit hoe geweldig het zou zijn als we dit eventueel ‘later’ met ons gezin zouden kunnen doen. Vanaf een bepaald moment in ons leven maakten we opnieuw keuzes. We trouwden, kochten ons eerste huis, veranderden van baan, we verhuisden naar Venlo, kochten ons tweede huis en veranderden nogmaals van baan. Toen ik voor de zoveelste keer het gevoel had niet op de juiste plek te zitten heb ik de keuze gemaakt om als  zelfstandig ondernemer verder te gaan. Het waren allemaal stappen in ons leven waar we bewust voor hebben gekozen. Ondertussen werden onze kinderen Jasmijn en Pepijn geboren. Mijn man en ik kozen er bewust voor om beiden te blijven werken en dus ook de zorg voor onze kinderen te verdelen. Dat was en is voor ons en onze kinderen nog steeds de meest prettige manier om ons leven in te richten en daarnaast voldoende ruimte te laten voor eigen ontwikkeling en bezigheden.

Training ‘Work Life Balance’: een kwestie van keuzes maken
Het onderwerp ‘keuzes maken’ loopt als een rode draad door de training ‘Work Life Balance’ die wij verzorgen voor bedrijven en instellingen. In deze training maken we werkende ouders bewust van de keuzes die ze al dan niet maken en welke consequenties die hebben op hun leven zoals ze dat leiden. De stelling “werk en gezin combineren is een keuze” zorgt in deze training dan ook altijd voor een stevige discussie, die we graag aan gaan. Ik ben er namelijk volledig van overtuigd dat werk en gezin combineren een eigen keuze is. Dat niet iedereen het met deze stelling eens is wordt vaak ingegeven door ontevredenheid en frustratie omdat de juiste balans niet aanwezig is. En juist die balans is zo belangrijk om als werkende ouder een prettig en relaxed leven te hebben. Tijdens de training ‘Work Life Balance’ krijg je een beter zicht op wat je energie geeft en wat je energie kost, waardoor de balans tussen werk en privé verbetert. Je krijgt inzicht in hoe je de werk- en thuissituatie kunt optimaliseren. Het resultaat? Zo optimaal mogelijk je persoonlijke ontwikkeling, het werk en je gezin combineren.

Een huishouden van Jan Steen
Hoewel ik ons huishouden nog altijd omschrijf als ‘een huishouden van Jan Steen’ durf ik te zeggen dat de balans in ons leven redelijk tot goed op orde is. We proberen onze vrije tijd zodanig in te richten dat het ons weinig energie kost en veel energie oplevert. Onze prioriteit ligt in het weekend dus ook niet bij de strijkwas maar bij allerlei andere zaken die ons energie geven (de sportwedstrijden van onze kinderen, shoppen, uitgebreid de krant lezen etc.). Die strijkwas komt later wel maar pas op het moment dat we echt niks anders te doen hebben. En ook dat is een bewuste keuze. En zo kom ik weer terug bij onze reis. Een belangrijk aspect bij het maken van onze keuzes is de overtuiging dat we NU leven en we niet weten hoe ons leven er over een jaar uitziet. Dit en het besef dat we onze spaarcenten maar één keer kunnen uitgeven heeft ons het zetje gegeven dat we nodig hadden. Talloze gesprekken hebben mijn man en ik gehad. Over de aanleg van een nieuwe tuin, over de aanschaf van een nieuwe keuken, over het bouwen van een veranda aan het huis, over een verbouwing van onze woonkamer en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maak keuzes en leef nu!
En toen kwam dat ene moment, het zal september vorig jaar zijn geweest. Het gebeurde tijdens één van onze avondwandelingen om weer eens ´bij te praten´. Plotseling houdt hij me tegen en vraagt: “Schat, worden wij gelukkiger van een huiskamer die drie meter langer is?” Ik kijk hem verbaasd aan maar zonder antwoord te hoeven geven wisten we beiden: We gaan op reis! Over keuzes gesproken…………………..!

Marie-Jose Keulards

3 thoughts on “Maak keuzes en leef nu! De droomreis wordt werkelijkheid.

Plaats een reactie