werkfit maken

Nederlanders ervaren de combinatie van werk en privé als een zware last. Tijd voor ACTIE!

Afgelopen week verschenen er opeens diverse artikelen en onderzoeken over met als grootste gemene deler het feit dat

Afgelopen week verschenen er opeens diverse artikelen en onderzoeken over met als grootste gemene deler het feit dat de balans werk-prive zoek is. Onderzoek van Maurice de Hondt toonde aan: “Vier op de vijf werknemers denkt baat te hebben bij preventieve externe ondersteuning en begeleiding om een goede balans te realiseren tussen werk en privé. De overgrote meerderheid (69%) van de werknemers vindt dat de werkgever hieraan financieel zou moeten bijdragen. Dit vinden zowel mensen mét als zonder kinderen.” Nu verbaast mij dat uiteraard helemaal niet, integendeel. Ik roep en ervaar dit al jaren, vanauit mijn functie als directeur van Career & Kids. Dus ik was echt helemaal in mijn element. Want het bleef niet alleen bij deze cijfers. Het werd ook nog omgezet in bedrijfsresultaten namelijk  “De stress die werknemers ervaren doordat zij werk en privé moeilijk kunnen combineren kost de werkgever geld.” En daar zijn werkgevers natuurlijk gevoelig voor! Daar voelen ze echt de “pijn”.  Tegelijkertijd verscheen er een persbericht met de volgende kop5: “Is een goede work life balance in deze tijden van recessie niet een luxe-artikel? Nee, want een bedrijf waar de work life balance niet op orde is, zal uiteindelijk te maken krijgen met een lagere productiviteit en zo de slag sneller verliezen. ” De SER beschreef eea al in vorig jaar. “Werk en privé goed combineren, zal voor veel van uw medewerkers een redelijke uitdaging zijn. Lange tijd werd deeltijdwerk dan ingezet als wondermiddel”. De SER adviseert “om een andere oplossing te zoeken. Deeltijdwerk verandert namelijk niets aan de traditionele tijdsindeling. Zorgt u ervoor dat er binnen uw organisatie een goede balans tussen werk en privé mogelijk is, dan kan dit personeelsverloop, uitval en ziekteverzuim verminderen.” [youtube http://www.youtube.com/watch?v=q5Dz3uI7_o8&w=560&h=315]

Waarom wordt het onderwerp werk privé balans zo vaak onder het tapijt geschoven of gezien als een “luxe” artikel?
Al bijna 10 jaar hou ik mij dagelijks bezig met werk privé balans. Mijn droom en passie is: Dat in 2025 werk en gezin combineren in Nederland iets vanzelfsprekends is, dat op alle fronten; macro- meso- en microniveau goed geregeld is. Dat er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in ons denken en handelen, inclusief goede voorzieningen voor iedereen. En Het Nieuwe Werken anno 2025 de meest gangbare & normale vorm van werken is voor iedereen!” Dagelijks ervaar ik dat medewerkers echt ondersteuning / coaching/begeleiding nodig hebben en de stappen die mensen vervolgens zetten zijn enorm. Toch blijkt vaak dat medewerkers zelf het initiatief moeten nemen, en na veel aarzelingen, mogen ze soms een traject volgen via de werkgever. Soms moeten ze het (deels) zelf betalen. “We denken echt niet dat “onze” mensen hier behoefte aan hebben, ze hebben het allemaal goed geregeld.” Zich niet realiserend dat er wellicht een cultuur heerst waarbij mensen durven aan te geven dat ze moeite hebben met werk privé balans. “Stel je voor dat mijn baas denkt dat ik het moeite heb met het combineren van werk en prive, dan vlieg  ik er misschien (de angst in tijden van recessie speelt absoluut mee).” In het rapport van CGB blijkt dat 45 % van de zwangeren zich gediscrimineerd voelt op het werk. Uiteraard zijn er werkgevers die er anders en beter mee omgaan (zie bijvoorbeeld de LOF list beste werkgevers voor werkende ouders of de werkgever met een Maatwerken  certificaat), maar een groot deel handelt zoals ik net beschreef. En waarom? Schamen ze zich? Denken ze teveel vanuit hun eigen verhaal, moeders de vrouw achter het aanrecht? Kortom hangen ze nog in de twintigste eeuw? Willen ze niet toegeven dat ze het zelf ook lastig vinden? Is het niet “stoer”genoeg”? Zijn ze bang? Waarvoor dan?Vinden ze het inderdaad een luxe verhaal? Of snappen ze niet wat alle bovengenoemde onderzoeken aantonen, namelijk dat De stress die werknemers ervaren doordat zij werk en privé moeilijk kunnen combineren kost de werkgever geld. Of hebben ze niet in de gaten  dat de wereld is veranderd. We lopen 50% sneller dan in de jaren vijftig, we praten zelfs 20 % sneller en lopen 20% sneller. We krijgen meer informatie tot ons dan ooit. We zijn 24/7 bereikbaar, we werken deels thuis. Kortom alles is anders, sneller en we “moeten” zo veel. En flexibiliteit geeft stress! Uit onderzoek van Pascale Peters van de Radboud Universiteit  dat we meer gaan werken, meer overwerken en meer tijdsdruk ervaren als we thuis mogen werken, de grens tussen werk en privé vervaagt en dat blijkt de druk die je voelt te verhogen.

Case closed? Het is zo duidelijk als het maar kan, alle onderzoeken wijzen ons er allemaal op. Werk privé balans is essentieel. Zeker in een economisch moeilijke tijd waarin meer werk verricht moet worden met minder mensen, wordt het combineren van werk en privé er niet eenvoudiger op. Echter het gebeurt niet of niet voldoende. Hoe kunnen we nu de Nederlandse werkgevers wakker schudden? Praten, staken? Nee we beginnen een digitale revolutie. En we noemen het niet de Lente Revolutie, maar de Moederdag Revolutie.[youtube http://www.youtube.com/watch?v=H9brT4tU-sE&w=420&h=315]


Wat Werkende Vrouwen Willen!
Four months,  Lof , Career & Kids en Career & Live bundelen de krachten. We gaan een digitale revolutie ontketenen en wel op 14 mei 2012.‘female touch’ is de sleutel naar succes voor organisaties, zoals we twee weken geleden blogden. Succesvolle organisaties snappen wat werkende vrouwen willen (#wwvw). Ze geven vrouwen een volwaardige plaats in hun organisatie. Ze denken na over zaken als flexibel werken, doorstroom van vrouwen, verlofregelingen en kinderopvang. Waarom? Omdat ze weten dat een ‘female touch’ in een organisatie onmisbaar is. Helaas lijkt deze ‘female touch’ – mede door de recessie en bezuinigingen – op dit moment in rap tempo te verdwijnen. Met een desastreus effect voor de langere termijn. Daarom willen wij NU actie ondernemen. Op de dag na Moederdag willen wij samen met jullie massaal aandacht aan dit onderwerp besteden. Zodat niemand om de werkende vrouwen en hun invloed op de wereldeconomie heen kan.    14 mei massaal twitteren #wwvw Twitter mee, like onze facebookpagina en spread the word. Laten we er samen voor zorgen dat de ‘female touch’ weer hoog op de agenda komt te staan!  Gebruik een van onderstaande tweets (of verzin zelf een toepasselijke!) en retweet tweets met de #wwvw:

  • Werkende vrouwen willen dat balans tussen werk & privé een gezamenlijke verantwoordelijkheid is tussen werkgever en werknemer #WWVW
  • Werkende vrouwen willen goede & betaalbare kinderopvang #WWVW

Nee mannen, we vergeten jullie niet. We gunnen de vrouwen op de eerste werkdag na Moederdag deze grote PLUIM. En wie weet wat we dan op Vaderdag gaan doen?!

#WWVW (wat werkende vrouwen willen) is een initiatief van Career & Kids, four months en LOF

Annemie Schuitemaker

Plaats een reactie