maternity coaching of zwangerschapscoaching

Blijven we (zwangere) vrouwen discrimineren of gaan we ze faciliteren en motiveren?

Het is weer Internationale Vrouwendag geweest. Laten we het nu eens niet bij deze ene dag houden, maar

Het is weer Internationale Vrouwendag geweest. Laten we het nu eens niet bij deze ene dag houden, maar positief de bakens verzetten.  Waarom? Deze week gebeurde er een aantal zaken die echt schokkend zijn te noemen voor werkende vrouwen. De tijd lijkt achteruit in plaats van vooruit te gaan. Deze week bleek o.a. dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt  een ervaring heeft, die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens (onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling). We wisten dit eigenlijk wel, maar als je het rapport leest, dan vallen de schellen van je ogen.

Tegelijkertijd komt er in het nieuws dat er steeds meer sleutelkinderen komen door de bezuinigingen in de Kinderopvang en Buitenschoolse Opvang. Dan vertelt minister Kamp dat er NOG meer bezuinigd moet gaan worden op de kinderopvang. En als klap op de vuurpijl kom er een rapport van Mercer uit waaruit keihard staat dat vrouwen nog steeds veel minder verdienen  dan mannen in exact dezelfde functie!

Wij zijn  werkelijk sprakeloos
In een beschaafd land als Nederland worden zwangere werknemers gediscrimineerd, zijn we al jaren bezig om de arbeidsparticipatie van vrouwen te laten stijgen, geven we bakken met geld uit om de participatie in aantallen vrouwen en uren te laten stijgen…en nadat steeds meer vrouwen zijn gaan werken roepen we. “Stop! het wordt te duur, minderen”. Dan hadden we beter 10 jaar geleden al die inspanningen niet hoeven op te starten…we gaan weer terug in de tijd. En dat is niet goed voor vrouwen, niet voor de mannen, niet voor de kinderen en ook niet voor de economie (daar zijn we blijkbaar wel gevoelig voor).

Is het nu echt echt kommer en kwel?
Nee, er zijn absoluut nog lichtpuntjes, maar het is echt 5 voor 12. Women Inc startte met een prachtig initiatief : De Tafel van één, om vrouwen weer aan het werk te krijgen. Echt super. De Europese Commissie wil een vrouwenquota voor de top van het bedrijfsleven. En we zijn het helemaal eens met mevrouw Reding: ‘Ik hou niet van quota’s, maar wel van de resultaten die quota’s bewerkstelligen’, stelde Europees Commissaris Viviane Reding (Grondrechten). En er zijn echt wel organisaties en bedrijven die gezinsvriendelijk beleid voeren, zoals de Lof list Maar dit is het topje van de ijsberg, er moet meer gebeuren!.

Internationale vrouwendag, the day after!
Hoe kun je als werkgever zorgen dat niet alleen 8 maart Vrouwen issues op de agenda staan. Hoe? Door bijvoorbeeld  coaching voor  werkprivebalans of zwangerschapscoaching aan te bieden. Dit blijkt noodzaak te zijn en geen luxe, dat bleek maar weer uit het onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling  aan. Diverse onderzoeken tonen aan dat werknemers werkprivé balans belangrijker vinden dan salaris. Nederlandse millennials, jonge werkenden geboren na 1980, hechten meer belang aan opleidingsmogelijkheden en een goede werkprivébalans dan aan salaris, blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers. Daarnaast helpt dialoog over werk en privé verzuim te voorkomen. Kijk eens binnen uw organisatie. Hoe is het met de werk-privé balans binnen  uw organisatie is gesteld? Hoe is het met de bewustwording van het belang van werkprivé balans bij de leidinggevenden? Hoe maken we het onderwerp werkprivé bespreekbaar? Welke issues vinden onze medewerkers belangrijk om werk en privé te combineren? Wat kunnen we doen om op korte termijn “winst” te behalen met betrekking tot werkprivé balans?

Wat kun je als organisatie doen om te faciliteren en motiveren?
Herkenbaar. Neem de volgende stap en maak het concreet. Bijvoorbeeld met de de Cultuurmeter. Deze korte online vragenlijst geeft inzicht in de mening van medewerkers over onderwerpen als: ervaren flexibiliteit in werktijden, telewerken , houding van collega’’s en leidinggevenden over werkende ouders, transparantie en dialoog, gebruik van verlof ed. Het gaat hierbij niet over de werkelijke situatie, maar de perceptie van medewerkers. Op basis van de vragenlijsten krijgen organisaties een kort en bondig rapport, gekoppeld aan een mondelinge toelichting aan het MT, HRM en/of OR. Met daarbij concrete adviezen hoe men op korte, middellange en lange termijn de inzetbaarheid kan vergroten van een grote groep medewerkers, die niet vallen onder het Ouderen- of Jongerenbeleid. Ook is coaching op het gebied van werk prive balans geen luxe maar veelal noodzaak . Bijvoorbeeld specifieke coaching om zwangere medewerksters individueel of in company in een groep bewuste keuzes te laten maken hoe zij werk en gezin gaan combineren om fit en gemotiveerd weer aan de slag te gaan. En tal van organisaties doen dat ook al, van ziekenhuizen tot advocatenkantoren, van uitzendorganisaties tot overheidsinstellingen.

Gratis te winnen 1 Cultuurmeter en 1 coachingstraject:
alle kleine beetjes helpen

Career & Kids biedt graag 1 organisatie gratis de Cultuurmeter aan! Plus 1 coachingstraject voor een zwangere vrouw die werk en gezin combineert. Zo doen we iets om vrouwen te faciliteren in plaats van te discrimineren. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar toch alle kleine beetjes helpen. We dagen je uit, " target="_blank">mail () waarom jij vindt dat jouw organisatie of een organisaties die je kent  moet winnen. En welke zwangere vrouw of vrouw met kinderen een gratis coachingtraject moet winnen. De winnaars worden natuurlijk bekend gemaakt, we rekenen op veel enthousiaste inzendingen! Dus, mail dit blog naar zoveel mogelijk mannen, vrouwen en organisaties!

Wil je constant balanceren tussen werk & privé of wil je genieten van je werk & je leven?

Annemie Schuitemaker directeur Career & Kids & Dorinde Brands adviseur/trainer bij Career & Kids en specialist op het gebied van werk-prive combinaties en hoe dat te faciliteren in bedrijven. Zij geeft incompany cursussen werk-prive balans waarbij ze de Cultuurmeter inzet om op organisatieniveau inverventies of maatregelen te nemen zodat medewerkers met zorgtaken –kinderen en/of mantelzorg – meer gefaciliteerd en ondersteund kunnen worden.

2 thoughts on “Blijven we (zwangere) vrouwen discrimineren of gaan we ze faciliteren en motiveren?

Plaats een reactie