past je baan?

Loopbaanadvies – coaching, wat heb je daar toch aan?

Net als vele mensen met mij heb ook ik mezelf behoorlijk vragen gesteld over mijn eigen loopbaan. Zeker

Net als vele mensen met mij heb ook ik mezelf behoorlijk vragen gesteld over mijn eigen loopbaan. Zeker nadat ik op relatief jonge leeftijd met een burn-out te maken gehad heb, ben ik me vanaf dat moment indringender gaan bevragen: wat voor werk doe ik het liefst, in wat voor soort omgeving, wat wil ik doen als ik ‘oud en volwassen’ ben? Helaas wist ik toen niet van het bestaan van de mogelijkheid van begeleiding omtrent burn-out, re-integratie en dergelijke, dus  heb ik m’n eigen pad gecreëerd en gevolgd. Die kwam toen uit bij (loopbaan)coaching waar ik inmiddels de benodigde opleidingen voor gevolgd heb en tot mijn vakgebied heb gemaakt. Ik blijf het ieder traject weer fascinerend vinden hoe verschillend en uniek ieder mens is. En de samenhang tussen de coachee enerzijds en de werkomgeving anderzijds blijft boeiend.

Waarom kiezen voor loopbaancoaching?
Vragen die ik tegenkom in de praktijk waarvoor mensen kiezen voor loopbaancoaching:

 • Ik ervaar een hoop stress bij het combineren van werk, gezin, andere levensgebieden, hoe kan ik hier verandering in aanbrengen?
 • Ik vind het lastig om met die ene collega/leidinggevende om te gaan, hoe kan ik dit werkbaar houden/maken?
 • Het werk dat ik doe geeft me geen energie, waar kan ik het wel vinden?
 • Ik wil graag een stap maken in mijn carrière, hoe pak ik dat aan?
 • Hoe kan ik mijn huidige performance verbeteren?
 • Ik doe al een aantal jaar hetzelfde werk, welke carrière stap is goed voor mij?
 • Ik wil, na 20 jaar trouw werknemerschap in een andere branche werken, hoe ga ik dat aanpakken?
 • Hoe kan ik mijzelf verder ontwikkelen?

Vragen die ik tegenkom in de praktijk waarom organisaties kiezen voor loopbaancoaching:

 • Een medewerker is toe aan een volgende stap in zijn/haar carrière, daar willen we graag goed werkgeverschap voor bieden.
 • Een medewerker kan wegens omstandigheden niet terug in de oude functie, waar wel?
 • Een medewerker heeft moeite met samenwerken, delegeren, organiseren van eigen werk, initiatief tonen, heeft geringe organisatie sensitiviteit.
 • Een medewerker wordt/is boventallig verklaard en heeft nog geen duidelijk beeld van werk en werkomgeving.

Een grote rugzak vol met kennis en kunde
Vanuit Career & Kids en Career & Live werken we met heel veel verschillende soorten opdrachten met betrekking tot verschillende gebieden. Per persoon kijken we welke opdracht voor welke persoon geschikt is, zo krijgt een ieder een maatwerktraject. Dit is ook nodig aangezien iedere persoon uniek is. Ook werken we met spellen om het inzicht te vergroten op deze aspecten. Voorbeelden zijn het waardenspel, kwaliteitenspel, loopbaanankerspel, inspiratiespel, werkplezierspel, leer- en ontwikkelspel. Daarnaast gebruiken we de loopbaanwijzer van SHL inzetten, een prachtig instrument. En  het allerbelangrijkste, gekwalificeerde coaches met veel ervaring verankerd in een keurmerk Blik Op Werk. Kwaliteit staat voorop!

Aspecten die o.a. duidelijk worden tijdens een traject zijn:

 • Wat zijn mijn waarden? Deze zijn belangrijk om helder te krijgen, omdat ze richting geven aan de keuzes die je (on)bewust maakt.
 • Wat zijn en waar liggen mijn passies en talenten, energiegevers- en vreters en drijfveren?
 • Wat voedt mij?
 • Wat zijn mijn sterke en ontwikkelpunten (ten aanzien van een functie) en wat wil ik daarmee?
 • Wat voor soort functies spreken mij aan en waarom?
 • Hoe passen deze functies binnen andere gebieden van mijn leven?
 • Wat is een concreet aktieplan ten aanzien van mijn weekindeling?
 • Wat is mijn eigen Mission Statement!

Practice what you preach!
Ten aanzien van mijn eigen loopbaan kan ik zeggen dat ik onderweg ben. Ik zit op het juiste spoor, ben nog niet bij het eindstation (maar wanneer ben je dat wel?). Waar ik in 1996 de post hbo loopbaancoach behaald hebt, heb ik vorig jaar de post hbo Competentiegericht coachen succesvol afgerond. Dat was het eerste deel van de master Organisatiecoaching die ik eind dit jaar graag oppak. Dit jaar wacht ons samengesteld gezin op de oplevering van ons huis, even geen grote projecten qua opleiding om de balans te houden. En ondertussen geniet ik van het werk dat ik nu doe. Waar ik dankbaar voor ben om met de woorden van Boeddha te spreken: “ik kan genieten van de weg”. Waar ik voorheen snelle, korte stappen wilde zetten om mijn einddoel te behalen heb ik geleerd een langere adem te hebben en ook daarin mijn passie kwijt te kunnen.

Aan iedere lezer van dit blog de vraag: hoe zit het met jou en je loopbaan? Ik daag je graag uit.

Jacinta Lieuwes

4 thoughts on “Loopbaanadvies – coaching, wat heb je daar toch aan?

Plaats een reactie