team Career &Kids

Meer vrouwen aan het werk, waar een wil is…is een weg!

Vergrijzing, tekorten, Het Nieuwe Werken, verborgen arbeidspotentieel……… Het is zaak om meer vrouwen aan het werk te krijgen

Vergrijzing, tekorten, Het Nieuwe Werken, verborgen arbeidspotentieel……… Het is zaak om meer vrouwen aan het werk te krijgen in Nederland. En de allerbelangrijkste reden is volgens mij; economische onafhankelijkheid. Zorg dat je onafhankelijk kunt zijn en blijven als vrouw. Het gebeurt niet alleen bij de buren, iedereen kan op een moment alleen komen te staan, en met lege handen is dat heel leeg.

Vergrijzing

Officieel zijn we sinds 2009 vergrijsd. Toen bereikte het aantal 62- jarigen (de gemiddelde ‘uittredingsleeftijd’) in Nederland met 239.000 een voorlopig hoogtepunt. 2027 zal het toppunt zijn 245.000 uittreders die dan de leeftijd van 62 jaar bereiken. Snel rekenen, ik ben dan al 4 jaar gestopt, als ik deze regels heel strikt neem……..Kortom het wordt urgent en langzaam begint er van alles te bewegen.

Work4Women

Vandaag kreeg ik een mooi persbericht dat dagblad Margriet samen met Tempo Team http://www.tempo-team.nl/work4women/werknemers/home/ een nieuw initiatief lanceert: Work4Women. Dat inspireerde mij ook gelijk voor dit blog. Er gebeurt iets, iets nieuws, iets creatiefs, en deze keer niet vanuit hoge torens of beleid. De handen worden ineen geslagen. Het begin is er.

Realiteit

Al jarenlang begeleiden wij alleenstaande moeders met een WWB uitkering weer op weg naar werk. Elke keer schrik ik weer hoeveel vrouwen met een enorme dosis ervaring & kennis, toch buiten de maatschappij zijn komen te staan. Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen, stoppen met werken, gescheiden en dan? Hoe kom je weer terug in het arbeidsproces? Het glas melk is vaak half leeg, door alle tegenslagen. Het lukt me toch niet, hoor ik dan veel. Wie zit er nu op mij te wachten. En ook NUGGERS (vreemd woord voor Niet Uitkerings Gerechtigden), dus vrouwen die letterlijk geen recht hebben op een uitkering, omdat ze samenwonen of getrouwd zijn en graag weer aan de slag willen, vinden het vaak lastig. Een “gat” in hun CV, maar wel een schat aan levenservaring.

Tips, simpel maar bewezen succesvol:

– denk vanuit je kracht
– neem het heft in eigen handen
– kijk niet naar belemmeringen maar mogelijkheden
– leer van elkaar; ‘halen’ en ‘brengen’
– maak gebruik van elkaars netwerk

Concrete actie

Als iedereen die dit blog leest, nu zou zorgen dat er minimaal 1 vrouw weer instroomt in het arbeidsproces (binnen nu en 6 maanden) dan bereiken we iets goeds met dit blog. Dan helpen we mee om de wereld iets te verbeteren. Hoe? Op korte termijn help je een vrouw weer economisch onafhankelijk te zijn. Op lange termijn bouw je mee aan je eigen toekomst in verband met de aanstaande vergrijzing. Dus coach of buddy een vrouw, steun, geef advies, empower, netwerk. En laat het ons weten. Bij elke 10de vrouw die we zo weer aan het werk helpen, doneren wij een bedrag van € 50,00 aan www.microkredietvoormoeders.org.  Doe mee, help mee en twitter/mail dit blog door. Ik hoop dat dit een succes wordt, voor heel veel vrouwen!

Annemie Schuitemaker, een onafhankelijke, werkende vrouw

Plaats een reactie