werkende vrouw

Help ik word een junk: HNW zorgt voor werkverslaving?!?

Ben ik werkverslaafd? Ik heb aanleg om verslaafd te raken, aan snoep, aan hardlopen, aan diëten en nu

Ben ik werkverslaafd?

Ik heb aanleg om verslaafd te raken, aan snoep, aan hardlopen, aan diëten en nu ook nog aan werkverslaving. Ik krijg er stress van. Ik heb het altijd al geweten, maar nu word ik met de neus op de feiten gedrukt. Al eerder blogde ik over mijn enorme behoefte aan worklife separation. Nu lees ik vandaag een recent onderzoek naar de gevolgen van HNW waarin weer duidelijk word gezegd: HNW zorgt voor werkverslaving. Gelukkig heb ik een redding DE DEUR. Zodra ik door mijn bekende deur van kantoor naar huis ga, ben ik gered. Dan krijg ik geen cold turkey, dan ben ik …los van de stress. Dan voel ik bevlogenheid.

Of bevlogen?

Ik lees verder, mensen met de volgende kenmerken zijn bevlogen : flexibiliteit (ben ik), persoonlijk initiatief (ben ik), self-efficacy (ben ik) en optimisme (ben ik). Doen zij bovendien aan HNW, dan zullen zij nog meer bevlogen worden. Het risico dat daar dus tegenover staat, is werkverslaving. En dat hangt weer samen met obsessief compulsief gedrag (ja soms), perfectionisme (ja altijd), nauwgezet (bij tijd en wijle) en prestatiemotivatie (altijd).

Of krijg ik een burnout?

Op dezelfde dag krijg ik een uitnodiging voor een congres “gezondheidsaspecten van HNW”, waarin staat dat werklust en betrokkenheid kunnen omslaan in werkverslaving, overbelasting en burnout. Nog meer stress. Komt het nog wel goed met mij?
Gelukkig had ik een wijze oma die steeds zei; “een mens die lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”. En als ik daaraan denk, zakt mijn stress weer even. HNW biedt kansen, absoluut! En het heeft ook valkuilen absoluut!

De redding, de HA

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc&w=560&h=349]
Het gaat inderdaad om motivatie 3.0, zoals het boek van Daniel Pink ook aangeeft. Naast vakmanschap en autonomie is zingeving & doel belangrijk. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het essentieel is dat iedereen, leidinggevende en medewerkers, moet nadenken over het doel dat men wil bereiken met HNW en met zijn leven. Dus naast “verleidings”-bijeenkomsten”, “kick-off”- bijeenkomsten, “4 generaties”-bijeenkomsten, is het belangrijk dat alle medewerkers de gelegenheid krijgen om hun Persoonlijk Doel cq Actieplan op te stellen. Dus bijeenkomsten om zo uit te zoeken wat ieders persoonlijke doel is, gekoppeld aan de missie van de organisatie, gekoppeld aan HNW. Kortom: hoe blijf je in balans, hoe voorkom je dat de Work/Life Balance “doorslaat” ? Hoe zorg voor Work/Life Separation?
En ik; ik heb de deur, ik heb mijn persoonlijk doel (zie blog Mission statement voor de geinteresseerden)…..En als dat niet helpt, dan richt ik gewoon de HA op (HNWers Anonymous ). Interesse?

Annemie, van achter de deur, op weg naar de dietiste om de snoepverslaving van de laatste paar maanden of te leren.   

Plaats een reactie