Blog van Career & Kids
dinsdag 14 december 2021

Thuiswerken met kinderen, zo maak je er samen een succesvol thuiswerk-team van! 

De scholen gaan weer dicht. In een hectische tijd die sowieso al veel stress oplevert bij kinderen en ouders. we hebben als het ware een nieuw team om ons heen de hele dag. Werk en privé loopt nog meer door elkaar heen. Hoe kun je nu zorgen dat je team succesvol is en vooral geïnspireerd samenwerkt de hele dag? Bekijk je gezin en jezelf als een (nieuw) team. Om prettig samen te werken heb je meer nodig dan een paar time-management tips. Tijdens teamcoaching werk ik veel met het teamwiel, gebaseerd op het teamwiel van Martijn Vroemen, teamchange, dit wordt uitgebreid beschreven in zijn boek “team op vleugels”. Dit kun je nu ook toepassen op je nieuwe “thuisteam”, lees het uitgebreide artikel uit het FD.

Ingrediënten voor een succesvol team:

teamwiel van Martijn Vroemen
  • Gezamenlijke, motiverende doelen;
  • een gedeelde verantwoordelijkheid, met echte verbinding;
  • heldere en open communicatie;
  • respect voor verschillen in je team, gebaseerd op vertrouwen;
  • flexibiliteit en aanpassingsvermogen;
  • initiatief en lef.

De crux zit bij de motiverende doelstellingen

Het “nieuwe thuiswerk team” bestaat uit andere mensen dan je “normale team”. De vraag is of het voor iedereen, inclusief de kinderen dus, helder is wat het gemeenschappelijke doel is. Is er wel een gemeenschappelijk doel? Denk aan Simon Sinek’s Golden circle; why, how en what. Is er een gemeenschappelijk doel dat inspiratie geeft, zijn de prioriteiten benoemd en is er vervolgens daaraan gekoppeld discipline? De kinderen hebben een ander doel, een leuke tijd, gezelligheid, spelen, energie kwijt en o ja, ook nog huiswerk. Terwijl jij “gewoon wilt werken”, dat geeft soms botsingen. Dus probeer een gezamenlijk doel te vinden als gezin en dat per dag te “bespreken”. Voor ons als gezin is dat: gezondblijven als hoger doel, en daaronder vooral ook gezellig en prettig leven met elkaar in de beperkte ruimte en mogelijkheden die we hebben. En daaronder de concrete doelen per persoon. Voor mij is dat vandaag dit blog schrijven. Maar het “hogere” doel dat is wel belangrijk. Dus ga echt het gesprek aan, als een soort teammeeting wat iedereen wil en ga van daaruit samen kijken hoe je dat kunt concretiseren. Hebben we hetzelfde doel, hebben we concrete resultaten opgesteld (bijvoorbeeld rekenen en taal vandaag voor de kinderen, maar ook spelen en energie kwijt kunnen en voor jou 3 calls en een offerte). Bespreek tussendoor in de pauze hoe het ervoor staat en zorg dat iedereen geïnspireerd blijft, met een leuke “beloning” voor het behalen van de persoonlijke en groepsdoelen. Maak smileys en vraag tijdens de lunch of het een lachend, huilende of neutrale smiley is. De gezamenlijkheid van de doelstelling zorgt voor succes en die moet je samen vinden. Wat is nu ECHT belangrijk voor iedereen?

De gedeelde verantwoordelijkheid

Hierbij is het belangrijk of iedereen op zijn of haar manier te laten meebeslissen. Misschien willen de kinderen wel eerst spelen om hun energie kwijt te kunnen in plaats van gelijk aan het huiswerk. Bespreek dat in je “dagstart” op een manier dat ook de jongere kinderen het gevoel hebben dat ze inspraak hebben. Bespreek ook de “taak”verdeling, dat iedereen zijn of haar steentje (hoe klein ook) bijdraagt en bespreek of iedereen zich aan de afspraken houdt, met weer een positieve afsluiting en beloning in het verschiet.

Heldere en open communicatie

De “dagstart” klinkt misschien bizar, maar om samen de dag te beginnen en iedereen op zijn of haar manier te laten deelnemen, geeft lucht en openheid en maakt de “onderstroom” bespreekbaar. Wat anders, dan ploft de bom ergens gedurende dag, en dan waarschijnlijk net terwijl jij in de belangrijkste call van de dag zat.

Respect voor verschillen in je team

Waarschijnlijk heb je in je hele carrière nog nooit zo’n divers team gehad, noch qua leeftijd noch qua behoeftes. Volgens mij kunnen wij als volwassenen juist nu veel leren van onze kinderen, speels werken (playfull work design) in plaats van heel serieus bezig zijn. Geniet van de spel elementen in de dag. Bedenk voor jezelf wat/wie geeft energie en wat/wie kost energie op dit moment en waarom?

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Kun jij met jouw team echt inspelen op de nieuwe omstandigheden . Denk na welke “regels” jullie als team hadden en welke moet je misschien herzien, omdat ze in de nieuwe omstandigheden belemmeren, zoals misschien wel de schermtijd voor de kinderen vergroten. Een prachtig voorbeeld is dit voetbal team in Thailand, dat echt anders ging denken, super inspirerend

Initiatief en lef. Mag je team initiatief tonen en geef jij het goede voorbeeld?

Ben je de strakke “leider” van het team of durf je ook echt als coach op te treden en af en toe op je handen te zitten? En vooral beloon je gewenst gedrag, positief gedrag. Je kunt bijvoorbeeld een positiviteits pot maken waar iedereen leuke dingen of positieve dingen van die dag in doet op een brief, geschreven of getekend en elke 3 dagen of of het einde van de dag, neem je die door met je team. Positiviteit geeft namelijk energie! Ook mooi, eindig elke dag voor je gaat slapen met 3 positieve dingen, dat helpt echt, voor jou, ook leuk voor kinderen.

Hou het leuk en hou het speels

Structuur helpt, maar die kan er ook leuk en speels uitzien, zodat ook de kinderen er blij van worden in plaats van een strakke agenda, hier een voorbeeld die je zelf kunt invullen.

Maar vooral, leef in het nu. Zorg dat je elke dag geniet met de beperktere mogelijkheden die we hebben.

Voor nog meer tips o.a. van TNO, klik hier

Coaching

Gratis kleurplaat voor de kinderen en oefening voor de ouders

Heb jij behoefte aan coaching van jouw “team” , heb je vragen, wil je sparren of wil je deze tijd ook gebruiken om vooruit te kijken, loopbaanadvies of specifieke ecoaching? Onze dienstverlening gaat gewoon door en we hebben de volgende tools voorhanden

  • We plannen afspraken met clientes in via o.a. “google meet” en Zoom, we gebruiken daarvoor de professionele business versie en dat werkt uitstekend.
  • Verder werken we meer dan ooit met ecoaching vanuit gezondeboel met heel veel mogelijkheden oa over leefstijl, balans, opvoeding, stress, zelfbeeld etc en daarin kunnen we ook beeldbellen
  • We werken met online programma’s en elearning van LDC mbt loopbaancoaching, talentenscans en nog veel meer

We volgen steeds de richtlijnen van de branche vereniging OVAL, die dagelijks updates. We houden via een app groep en ons intranet contact met ons professionele team om zo de spirit goed te houden en dat lukt uitstekend. Wat betreft mijn andere “team”, daar zorgen we elke dag voor lichtpuntjes, een beetje structuur en een goed functionerend teamwiel.

Annemie Webers

directeur Career & Kids en Career & Live
teamlid van team Webers in Utrecht

PS een poster vol met tips voor meer werk privé plezier