Blog van Career & Kids
zondag 4 oktober 2020

Leren loslaten

Deze week ben ik 20 jaar getrouwd. Een periode met ups en downs en voldoende liefde om met de moeilijke tijden om te gaan.  En natuurlijk waren die er, meer dan genoeg. In 20 jaar veranderde er  veel, opgroeiende kinderen met elke leeftijdsfase zijn eigen uitdagingen, andere banen, verhuizingen, mijn  eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van mijn partner. De verhoudingen ten opzichte van elkaar veranderen veelvuldig en telkens is het een zoeken naar een nieuw (tijdelijk) evenwicht. En dat is niet altijd gemakkelijk. Belangrijkste les hierbij voor mij: loslaten. Loslaten van zaken die in het verleden niet gegaan zijn zoals ik gewild had, loslaten van gebeurtenissen die anders gaan dan ik zou willen, en vooral het loslaten van wensen en verwachtingen. Voor een chaotisch persoon zoals ik, die overzicht nodig heeft om het allemaal te kunnen behappen, niet de meest gemakkelijke opdracht. Combineer dit met eigenschappen als een zelf gecreëerde verantwoordelijkheid, een neiging tot ‘beren zien’ en soms wat eigenwijsheid en het wordt nog lastiger.

Verwachtingen en de grote roze wolk

We hebben allemaal verwachtingen ten aanzien van onze toekomst en de toekomst van onze kinderen. Bij de geboorte zien we allemaal beelden voor ons van gezellige gezinsvakanties en fijne feestdagen. Onze kinderen gaan vanzelfsprekend een gelukkige toekomst tegemoet waarin ze een beroep vinden dat bij hun past en er in uitblinken. Yeah, sure! Al snel blijkt die wolk van een baby ook flink te kunnen huilen om over de verdere niet uitgekomen verwachtingen maar niet te spreken.

Loslaten van je kind begint al vrijwel direct. Wil je dat je kind opgroeit tot een zelfstandige volwassene met verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen en veerkracht dan moeten er tijdens zijn jeugd uitdagingen zijn, waarin hij deze kwaliteiten kan ontwikkelen. Dat betekent ook dat er dingen kunnen misgaan, hij kan zich pijn doen, zich schamen, frustreren, vergeten etc. Ofwel hij zal zich al gedurende zijn jeugd geregeld ‘niet fijn’ voelen. En we willen zo graag dat ons kind erbij hoort, blij en gelukkig is. Moeten aanzien dat dat geregeld niet zo is maakt dat ik, toch iets te vaak, zaken regelde, ervoor zorgde dat iets goed ging en dat hij geen al te rare dingen deed in de ogen van zijn vrienden.

Controle

Ook ten aanzien van ‘het runnen van een gezin met kinderen en honden’ probeer ik regelmatig zaken onder controle te houden. Mijn man daarentegen heeft daar helemaal geen last van, ‘go with the flow’ is zijn motto. Jaloersmakend en tegelijkertijd natuurlijk ook niet altijd even handig. Dit maakte ons huwelijk de afgelopen 20 jaar ook geregeld een hele uitdaging.

Vervelende, verdrietige, schaamtevolle ervaringen uit het verleden en verwachtingen, wensen en angsten voor de toekomst, loslaten, is makkelijker gezegd dan gedaan. De andere kant, aldoor maar proberen controle te houden kost veel energie en zorgt voor stress, omdat je vaak niet alles in de hand hebt.

Loslaten hoe dan?!

Wat is loslaten eigenlijk? Voor mij is loslaten achterom kijken zonder spijt of grote emoties en vooruitkijken zonder verwachtingen. Loslaten heeft te maken met vertrouwen en je leven niet laten regeren door angst.

Wat mij hierbij helpt is allereerst te bekijken of ik überhaupt iets kan veranderen, ligt het binnen mijn invloedssfeer. Mindfulness en meer aanwezig zijn in het moment. Daarnaast probeer ik om te leven vanuit vertrouwen, wat niet betekent dat ik niet betrokken ben, maar de verantwoordelijkheid bij de ander laat. Ook met mijn cliënten probeer ik deze houding aan te nemen. Met betrekking tot vervelende ervaringen uit het verleden probeer ik ze te erkennen en te zien als oud zeer, dus me er niet weer helemaal door uit het veld te laten slaan. Me laten leiden door wat ik belangrijk vind, door mijn waarden in plaats van me bedenken wat anderen vinden is een andere uitdaging.

Door onze liefde zijn we de afgelopen 20 jaar bij elkaar gebleven. Ondanks mijn bemoeizucht gaat het met onze zoon goed. Als ik mijn eigen adviezen ter harte blijf nemen, worden de komende 20 jaar nog mooier.

Wijsheid door ACT

En eerlijk is eerlijk, de kennis en ervaring die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding tot ACT coach, daar heb ik zelf ook veel aan gehad. Interesse om te horen wat ACT (acceptance and commitment therapy) voor jou kan betekenen, bel of mail mij dan gerust f.bruning@careerandkids.nl of 0800-0201060

Frieks Bruning

ACT coach en partner Career & Kids en Career & Live

NB Met dank aan Gijs Jansen voor de illustraties van ACT Guide