Blog van Career & Kids
dinsdag 28 juni 2022

Welke ballen houd jij allemaal in de lucht op dit moment en welke zijn van glas en welke van rubber?

Wat een mooi initiatief van ziekenhuis om een workshop aan te bieden voor werkende ouders met kinderen. Al voor Corona hadden we contact, maar eindelijk kon de workshop in juni 2022 doorgaan. Het ziekenhuis hecht veel waarde aan vitaliteit voor alle medewerkers. Specifiek voor de doelgroep jonge ouders was nog geen passend aanbod. Samen hebben we een mooi programma samengesteld, namelijk een interactieve workshop met vervolgens nog een persoonlijk coachgesprek na 4 weken plus e-coaching, gebaseerd op onze inmiddels twintig jarige ervaring en de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van werk privé balans, werkdruk en werkstress.  Het doel van de workshop voor moeders en vaders in de spitsuurfase van hun leven is kennis, inzicht en tools te geven om te zorgen dat de medewerkers een goede gezonde balans vinden en houden. Uit tal van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat dat uiteindelijk weer zorgt voor

  • het verminderen van de werkdruk en de werkstress;
  • lager verzuim en lager niveau van stress bij medewerkers;
  • hogere baancommittment, –tevredenheid, en – responsabiliteit;
  • betere motivatie van werknemers;
  • minder verloop en vertrek van talenten;
  • aantrekken van talenten, ergo betere recruitment;
  • betere performance van medewerkers:
  • betere bedrijfsresultaten.

Als moeder of vader van een gezin met jonge kinderen (tot 12 jaar) jongleer je (soms of altijd) met tijd, verschillende rollen en activiteiten. Je hebt een drukke, verantwoordelijke baan. Je balans werk privé is door de combinatie van werk en gezin niet optimaal. Zo’n ‘druk-druk-druk’ bestaan maakt je kwetsbaar. Geen tijd voor jezelf. Je kunt het evenwicht behouden door jezelf meer centraal te stellen. Bewuster te kiezen hoe je je tijd verdeelt en hoe je je loopbaan vormt geeft. Een balans tussen de BV Werk, BV Privé en BV Ik. Career & Kids helpt je met het vinden van een betere balans in je werk privé leven. Je bent meer dan werknemer, je hebt ook een privé leven. Iedereen heeft altijd een keuze hoe hij zijn leven inricht, ook al is dat soms lastig in de spitsuurfase van het leven met kinderen en werk. Niet moeten bewust kiezen, dat geeft energie. Wij ondersteunen bij het maken van die keuzes.

11 moeders en vaders (zowel verplegend als ondersteunend personeel als leidinggevenden) gingen aan de slag, gebaseerd op de door ons ontwikkelde werk privé balans cirkel kwamen alle onderwerpen aan bod.

 

 Wat leverde dit op?

Een zeer interactieve middag met veel erkenning en een concreet actieplan
Concrete reacties waren de volgende

ik ben me ervan bewust dat ik meer hersteltijd nodig heb, na werktijd maar ook tijdens werk, pauzes moet inlassen; je bent een rund als je met je pauzes stunt

tijd nemen voor elkaar, dus ook echt tijd nemen om een avondje uit te gaan met zijn tweetjes, als partners en niet altijd “vader en moeder” zijn

ik realiseer me nu dat ik niet de enige ben die soms moeite heeft alle ballen in de lucht te houden en erover praten met andere a ouders helpt

meer taken delegeren, niet alle apen hoeven altijd op mijn schouders te zitten

meer ik-tijd is niet egoïstisch, ik word er een leukere moeder van

hulp vragen mag en kan, ik hoef niet alles zelf altijd te doen

mijn netwerk is groter dan ik denk, en dat kan ik best vaker inschakelen

werk is een echte energiegever

soms bewust even offline zijn en aandacht geven aan mijn kinderen

ik doe het best goed als ouder en werknemer, ook fijn om te merken

toptip van een medecursist; ik ga een slaapschaap kopen voor mijn kindje, dan staat ze niet elke dag om 05.30 uur mijn bed

niet alles hoeft perfect te zijn, dan maar een keertje minder stofzuigen

 

Kortom: Je leert als werkende ouder goed omgaan met de rollen die je vervult door praktische tips en oefeningen. Je krijgt inzicht in je eigen Mission Statement, jouw talenten die je zowel zakelijk als privé inzet, waar wil je naar toe, wat is belangrijk! Je krijgt o.a. beter zicht op wat je energie geeft en wat je energie kost. Waardoor de balans tussen werk en privé verbetert. Je krijgt inzicht in hoe je de werk- en/of thuissituatie kunt optimaliseren. Het resultaat? Van altijd druk, naar meer energie, meer balans en minder stress!

Meer weten over de mogelijkheden voor een dergelijk training voor werkende ouders, bel of mail info@careerandkids.nl 085-0660 945

Of doe alvast de werk privé balans test!

 

Jessica Elzinga  coach en trainer van deze workshop samen met Annemie Webers