Blog van Career & Kids
zaterdag 1 februari 2020

Uiteindelijk gaat het om keuzes

Je moet werken alsof je niet zwanger bent en moeder zijn alsof je niet werkt. Is dat een onmogelijke combinatie?

Dat staat op de achterkant van het boek Spuug op je blouse van Ina Heijnen, bedrijfsdoula (iemand die zwangerschap en het beginnend moederschap op het werk begeleidt. Ze geeft tips over hoe het lichamelijk beter vol te houden is, maar ook welke rechten een zwangere heeft.) In dit inspirerende boek vertellen moeders hun ervaringen en diverse experts geven advies. Als zwangerschapsyoga-docent hoorde Ina Heijnen wekelijks verhalen van vrouwen die slecht werden behandeld op hun werk: ‘Ik dacht regelmatig: Dit kan echt niet door de beugel.’ Ina werkte onlangs nog mee aan het programma van de Monitor KRO-NCRV over zwangerschaps discriminatie. Klik hier om een stuk uit het boek te lezen, waar Annemie Schuitemaker van Career & Kids als expert op het gebied van carrière en kinderen tips geeft. Vanuit de gedachte ieder mens (moeders en vader) moet de mogelijkheid hebben om te genieten van zijn werk en zijn leven, vooral ook in de spitsuurfase van zijn leven. Maar hoe pak je dat aan?

Ina Heijnen en Annemie Schuitemaker

Slowing down and gearing up!

Zo beschrijft Claudia Filsinger (Lecturer Oxford Business university) prachtig de terugkeer op het werk na zwangerschap. Deze terugkeer wordt bepaald door drie factoren geeft zij aan:

1. de workflow, pro actief oppakken,  maar er moet wel werk zijn, dus bijvoorbeeld geen klanten of cliënten die “over zijn gegaan” naar collega’s.
2. het menselijke aspect, collega’s, klanten, cliënten en manager
3. de aanwezigheid van (positieve) rol modellen

Werkt dit alleen in Engeland?

Het onderzoek van Claudia Filsinger komt uit Engeland en is uitgevoerd bij advocaten kantoren, maar sluit goed aan bij de Nederlandse situatie. Het is wel verbazingwekkend dat Maternity Coaching in Engeland veel meer is ingeburgerd dan in Nederland. Het wordt nog vaak beschouwd als een “luxe” vorm van coaching, terwijl coaching toch echt is ingeburgerd in Nederland. Gelukkig zien wij bij Career & Kids absoluut een stijgende lijn hierin. Steeds meer organisatie zien de noodzaak in van maternity en paternity coaching training, workshop of organisatie advies. Hierin zijn wij al sinds 2003 gespecialiseerd.

Keuzes maken en ballen in de lucht houden

Welke keuzes maak jij? Hoe en waar ga je de dialoog aan over die keuzes en met wie? Aan de keukentafel, met je collega’s en je leidinggevende, je vrienden en je partner. Het boek van Ina kan je hierin uiteraard enorm inspireren.

Om je concreet te helpen verloten wij 3 boeken Spuug op je blouse plus 3 spellen  zwanger en werk. Het kaartspel is een tool om de dialoog over zwangerschap en werk tussen werknemer en werkgever op een andere manier te voeren. 
Mail naar schuitemaker@careerandkids.nl en geef aan waarom jij dit boek of het spel wilt winnen, voor jezelf, een vriend(in) of collega.

Het gaat lukken

Ik heb een droom en passie: “Dat in 2025 werk en privé combineren in Nederland iets vanzelfsprekends is, dat op alle fronten; macro- meso- en microniveau goed geregeld is. Dat er een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in ons denken en handelen, waardoor ieder mens kan genieten van zijn werk & zijn leven, in elke levensfase maar vooral ook in de spitsuurfase. One Life, just Live it”!

Een mooi bericht dat daarbij aansluit is een post van de CEO van Visa Consultancy, Charity Delmo. Zij geeft aan:

Dear Employees,

I hired you in the hope that you can be a good provider to your family, not to take you away from them, to give you additional skills, not to take your parental skills away from your kids, to make you a better person, not just for the company, but all the more for your family.”Ik stop niet voordat dit doel is behaald. En mede dankzij inspirerende en ondernemende vrouwen als Ina Heijnen, komt dit doel weer een stukje dichterbij.

 

directeur Career & Kids