Blog van Career & Kids
vrijdag 26 oktober 2018

Verhuisstress

Op dit moment ben ik een huis rigoureus aan het verbouwen. Het wordt een geweldig plekje waar we niet meer weg denken te gaan. Dit betekent dat we het ook ‘toekomstproof’ maken, badkamer en slaapkamer beneden! Verbouwen is naast leuk ook gewoon een heleboel gedoe. Ramen waarvan de afmetingen niet mogelijk zijn die jij had bedacht en waarvan er één ook nog op de verkeerde plek is geplaatst, allerlei extra werk dat er natuurlijk bij komt, beslissingen die je constant moet nemen over zaken waar je nog nooit over nagedacht hebt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bijkomend probleem is dat we er niet tegelijkertijd kunnen wonen. Dit betekent dat we nu al naar ons tweede tijdelijk adres moeten verhuizen. Verhuizen én verbouwen zorgt voor veel stress, ik las zelfs dat dit op de tweede plek staat van gebeurtenissen die stress veroorzaken. Als gevolg van de verbouwingsstress slaap ik slecht, ben ik nog vaker dan anders spullen kwijt, ben ik chaotischer en meer gejaagd. Alles moet snel om tijd en aandacht te hebben voor dat ene ding, de verbouwing.

Armoede stress

werk privé balans advies voor uitkeringsinstantie of werkgeverMijn oorzaak van stress is tijdelijk van aard, dit maakt dat het te behappen is, maar wat als je oorzaak van stress langdurig is en er geen eind in zicht is? Dit deed me denken aan Kelly, een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering en eigenlijk niet alleen aan haar, maar aan veel van de alleenstaande moeders met een uitkering die wij in tal van gemeentes begeleiden met onze speciale Career & Kids aanpak. Ook Kelly ervaart veel stress en dan met name als gevolg van de armoede waarin zij en haar ouders (bij wie ze nog inwoont) al jaren leven. Naast allerlei andere gevolgen, zorgt armoede voor stress (op de vierde plek!), in het geval van Kelly voor constante, langdurige stress. Haar familie leefde al jarenlang van een bijstandsuitkering.

“Waarom arme mensen domme dingen doen” is de titel van een artikel hierover. Hierin staat o.a. dat langdurige stress heeft een negatief effect op de mogelijkheid om een goede keuze te maken. Het IQ neemt gemiddeld met 13 punten af. Dit is vergelijkbaar met een nacht niet slapen. De acute geldproblemen nemen je in beslag, daardoor is er minder aandacht voor de lange termijn en is men alleen bezig met zijn of haar primaire behoeften. Op de lange termijn zorgt chronische stress ervoor dat iemand zich minder bezighoudt met de vraag wat écht belangrijk is en minder invloed op de eigen situatie ervaart.  In het artikel is de theorie van professor Shafir verwerkt, schrijver van het boek Schaarste.

Wat me opviel aan Kelly, is dat ze inderdaad alleen maar dacht aan de dag van vandaag, ze dacht niet aan morgen, laat staan aan over een maand of over een jaar. Vanwege de dagelijkse financiële zorgen was ze eerder gestopt met school en een baantje gaan zoeken, dat ze vervolgens weer kwijtraakte. Nadenken over het feit dat ze met diploma wellicht meer kans maakte op een baan en ook een hoger inkomen kon genereren, had ze niet gedaan, en ze hoefde nog maar enkele maanden tot het einde van haar opleiding! Gelukkig was er inmiddels hulp wat betreft de schulden voor Kelly en haar familie.

Blik op de toekomst

Doordat er wat meer rust was gekomen konden wij, van Career & Kids, Kelly ondersteunen bij het herstel van haar stress. Toen ze zover was hersteld dat we stappen konden gaan maken heeft een collage gemaakt over hoe zij zou willen dat haar toekomst er over 1 jaar en 5 jaar uit zou zien. Aan de hand daarvan hebben we een actieplan richting de toekomst kunnen maken. Kelly weet wat ze wil gaan bereiken, de verschillende stappen op weg daar naartoe zijn bepaald en ze weet wat ze moet doen mocht het anders lopen. Kelly heeft haar blik, net als wij met ons huis, op een betere toekomst gericht. Een betere toekomst voor haar en haar dochter. Wij, op een betere toekomst in een fijn huis waar we heel lang kunnen blijven wonen. Nog maar eventjes te gaan, hoop ik…

 

Frieks Bruning

Coach/partner Career & Kids én amateur verhuizer/verbouwer