Blog van Career & Kids
zondag 7 oktober 2018

Waarom Maternity coaching werkt!

Steeds meer organisaties bieden aankomende moeders maternity coaching/zwangerschaps coaching aan. Een positieve trend in een maatschappij waarbij 1 op de 7 mensen burn-out verschijnselen heeft en 1 op de 10 moeders beslissen te stoppen met betaald werk na de geboorte van het eerste kind en een groot deel parttime gaat werken. In het FD van 6 oktober stond hierover ene interessant artikel van Kim Putters, echt het lezen waard. Overigens vind ik het ook mooi om hierbij op te merken dat er ook steeds meer organisaties zijn die naast maternity ook paternity coaching (voor vaders) aanbieden.

Wat is Maternity coaching?

Maternity coaching helpt moeders alle belangrijke aspecten rondom zwangerschap en werk in kaart te brengen. Denk hierbij aan een goed georganiseerde overdracht bij vertrek tot aan een succesvolle overgang naar werk na het verlof. Het doel van de maternity coaching is om je in staat te stellen effectief om te gaan met de nieuwe levensfase, de praktische aspecten van de zorg voor je baby te verkennen, om te gaan met wisselende energieniveaus, te bepalen waar je staat en waar je over 5 jaar wilt staan, opnieuw te evalueren wat je kwaliteiten zijn en te zorgen voor synergie en gemoedsrust zodat alles effectief verloopt voor alle betrokkenen.

Als maternity coach zie ik elke dag weer in de praktijk hoe goed het werkt om bij al deze aspecten stil te staan juist voordat de “drukte” begint. En iedereen heeft eigen uitdagingen en behoeften. Zo had een cliënt behoefte aan een goede verdeling thuis in alle verantwoordelijkheden om te voorkomen dat straks haar bord te vol is, terwijl de andere client juist na de bevalling duidelijk voor ogen wilde krijgen wat haar kwaliteiten zijn en of zij die op de juiste manier inzet. Waarbij de een een groot sociaal vangnet heeft voor oppas en calamiteiten, kijk ik met de ander hoe we dit vangnet kunnen vergroten en hoe ze dus goed voorbereid is op een calamiteit. En allemaal komen ze met meer inzicht en evenwicht uit het traject. Een zwangerschap is op deze manier het moment om je medewerker de ruimte te bieden om de juiste balans te creëren tussen werk, gezinsleven en persoonlijke ontwikkeling.

Plan! Een calamiteit is pas een calamiteit als deze niet gepland is.

Maternity coaching heeft niet alleen een positief effect op de individuele medewerker maar op de hele organisatie, blijft ook uit tal van wetenschappelijke studies. Elke vrouw wordt op deze manier een positief rolmodel in de organisatie. Want begrip en ruimte krijgen doet begrip en ruimte geven. In Engeland is maternity caching overigens veel meer ingeburgerd dan in Nederland, o.a. Claudia Filsinger heeft hier veel over geschreven en onderzoek naar gedaan.

Bied jouw werkgever deze mogelijkheid niet, dan is het spel zwanger en werk spel zwanger en werkeen eerste stap, we verloten 5 spellen, uiteraard aan moeders en vaders! Mail naar j.badreddine@careerandkids.nl . En geef aan waarom jij, je partner of een collega of vriend/9in) dit spel moet winnen

Jenny Badreddine, Coach en trainer

Career & Kids