Blog van Career & Kids
zondag 2 oktober 2016

In het kader van de week van de opvoeding

Hoe weet ik of ik een goede moeder ben? Doe ik het wel goed? Moet ik niet meer….of minder …of… Onzekerheid is een slechte raadgever, dat is zeker. Dagelijks krijg ik deze vraag van werkende ouders. Ze twijfelen of ze het wel goed doen, schuldgevoel en het gevoel te kort schieten in alles; op het werk, en vooral veel als ouder. Volgens mij kun jezelf maar een vraag stellen: “Ben ik zelf nu het mens zoals ik wens dat mijn kind zal worden later?”

Het goede voorbeeld?

Kinderen opvoeden is lastig soms. Maar uiteindelijk wil ik mijn kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op de rest van hun leven, later als ze groot ze. En dat is bij mijn 3 pubers al bijna zo ver. Maar dat betekent dat ik dus ook soms los moet laten, soms terug moet treden en vooral ook consequent moet zijn. Onlangs was ik bij een moeder die de boterhammen voor haar twee pubers nog stond te smeren. Ik heb geen oordeel, maar…..ik geloof zelf dat kinderen al redelijk snel hun eigen dingen laten doen, ze dus niet altijd moet “helpen”. Zelf hun boterhammen smeren, leren aankleden, om laten gaan met hun eigen zakgeld en ook de consquenties aanvaarden. En er wel zijn op de cruciale momenten met aandacht, dus fysiek en mentaal. Echte tijd, zonder smartphones, of met je hoofd ergens anders, waar dan ook. Ik geloof dat geluk met je kinderen in kleine dingen zit en dat mijn kinderen later niet zullen zeggen; “mam je was geweldig, er lag nooit een kruimeltje op de grond, de handdoeken lagen keurig in de kast.” Maar eerder, “wat hebben we gelachen en soms gehuild, maar op cruciale momenten was je er”. Met fouten, die horen er bij…………Een pijnlijk verhaal, mijn zoon vertelde laatst, “mam, je hebt het echt top gedaan, echter een ding was echt raar. Ik was een keer ziek toen ik klein was en je nam me mee naar je werk en daar lag ik ziek op de grond, in een slaapzak.” Het schaamrood staat nog op mijn kaken, ik durfde niet naar huis te gaan en koos…iets dat echt niet de beste oplossing was. Maar met de wijsheid van nu, zou ik die keuze niet meer maken, maar was het fout?

Het verschil tussen ouders…….

Ik vind de volgende plaatjes op bright side echt fantastisch Wijze ouders.

hoe weet ik of een een goede ouder benHet geeft met een paar simpele plaatjes het verschil aan, ik word er in elk geval stil van.
een ziek kind in een slaapzak op het werk staat er gelukkig niet bij. Laat je inspireren door de week van de opvoeding, maar vooral…kies waar jij in gelooft. Er is geen goed, er is geen fout. Hou voor ogen wat echt belangrijk is. En prachtige inspiratie bron voor mij is het boek van Arianna Huffington Het nieuwe succes.

Het zuurstofmasker voor jezelf

Een mooi metafoor vind ik het zuurstofmasker in een vliegtuig, je krijgt altijd de waarschuwing, in geval van nood, zorg dat u zelf het eerst het zuurstofmasker gebruik, zodat u daarna goed voor uw kinderen kunt zorgen. Dus soms even goed nadenken, wat is mijn zuurstof, wat heb ik nodig om een goede moeder te zijn en te blijven? inderdaad, echte IK tijd.

 

Annemie Schuitemaker

moeder van drie prachtige pubers en directeur van Career & Kids