loslaten van je kinderen: de eerste keer naar school

Loslaten van je kinderen: de eerste keer naar school

Back to school en loslaten! Loslaten van je kinderen: de eerste keer naar school. Dat is zo lastig.

Back to school en loslaten!

Loslaten van je kinderen: de eerste keer naar school. Dat is zo lastig. De scholen zijn weer begonnen en veel kinderen gaan voor het eerst naar lagere of middelbare school. De kranten en media staan er vol van. Dit filmpje ging viral, zo schattig dit jongetje.

Niet alleen bij kleine kinderen is loslaten moeilijk. Mijn oudste zoon van 17 is vandaag op kamers gegaan in verband met zijn studie aan de universiteit. Het klinkt zo gewoon, simpel, zo is het leven. Dat weet je, deze dag gaat komen. Dat hoort erbij, ….maar ik merk dat het ook een mega stap is. Voor hem, maar veel meer nog voor voor mij als moeder. Tja rationeel weet ik het wel. Ik coach dagelijks mensen in het loslaten van o.a. hun werk na ontslag. Maar zoals bij de schoenmaker de schoen vaak versleten zijn, bij de tandarts het gebit niet orde is….merk ik nu dat loslaten ook niet mijn sterkste kant is. Of is het zoals een vriend mailde: “Kan je nog zo’n bikkel zijn maar loslaten van je kinderen kan niemand. Ik hoop dat je met trots naar je “jongentje” gekeken hebt en ziet dat hij, net zoals zijn moeder, een ondernemer met brains is.”

Wat betekent loslaten van je kinderen eigenlijk?

loslaten van je kinderen, de eerste keer naar schoolLoslaten is vertrouwen, in mezelf en in mijn zoon. En als ik in iemand vertrouwen heb, dan is het wel in hem.
Is loslaten de andere kant van controle? Durf ik de controle niet los te laten? Hoe durf ik te denken dat ik het alleeen goed kan doen? Hij kan het zelf prima. Dat merkte ik toen hij voor het eerst naar de lagere school ging, toen hij voor het eerst naar de middelbare school ging. En telkens als het niet goed gaat op een keer, dan zijn we er weer voor hem, in welke vorm dan ook. Dat is ouderschap. Hoe meer ik nadenk, hoe meer ik besef dat de woorden van Nelson Mandele alles zeggen over loslaten

Liefhebben en loslaten

Loslaten betekent niet je niet meer betrokken voelen,
maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is niet mijzelf losmaken,
maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is niet een ander wat toestaan,
maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is machteloos toegeven,
want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is niet een ander willen veranderen of hem de schuld geven,
maar het beste van mijzelf maken.

Loslaten is niet meer zorgen voor,
maar zorg hebben om.

Loslaten betekent niet meer vasthouden,
maar steunen.

Loslaten is niet oordelen,
maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen,
maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen,
maar aanvaarden.

Loslaten betekent niet langer willen scheiden of twisten,
maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en bedisselen,
maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren,
maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst en meer liefhebben.

Nelson Mandela

De waarheid

Ondertussen heb ik wel al zes keer (minimaal) op mijn smartphone gekeken of hij nog geen bericht heeft niet gestuurd hoe het is gegaan vandaag, maar ook dat moet ik loslaten. Dat vertel ik dagelijks aan mijn clientes die ik coach, en als ik dat als professional kan, dan moet ik dat toch ook als moeder kunnen. Ook al is loslaten van je kinderen het lastigste dat er is, van (hele) kleine en (hele) grote kinderen.
Interesse in coaching hierover, mail naar

 

Annemie Schuitemaker
Directeur, coach en vooral ook moeder!

 

One thought on “Loslaten van je kinderen: de eerste keer naar school

Plaats een reactie