ouders

Sabbatical en stress

In augustus is het zover, ons sabbatical jaar gaat in; we zijn vrij om te doen en laten

In augustus is het zover, ons sabbatical jaar gaat in; we zijn vrij om te doen en laten wat we willen. Voor een lange periode  gaan we met onze twee zoons (8 en 10 jaar) naar Nepal.  We gaan wonen,  leven en zijn in Kathmandu, de hoofdstad. Iedereen, behalve de opa’s en oma’s, reageert enthousiast op onze plannen: “veel mensen willen en dromen ervan wat jullie gaan doen” of ´ja dat past echt bij jullie, moedig ook´, of  ‘jij liever dan ik, het zou niets voor mij zijn”. Maar, hoe gek moet je zijn om dit vorm te geven, vraag ik me steeds meer af nu we midden in het proces zitten en heel, heel veel moeten regelen.  In het begin lag de hele wereld open. Wat wilde we echt, welk land en wat was mogelijk, leuk en haalbaar voor ons gezin. Keuze mogelijkheden te over; uren googelen zit erop. Veel, heel veel informatie komt er dan op je af. Bewust moest af en toe die computer uit, ik kon er letterlijk in verdrinken.

De zekerheden achter je laten
Nu gaan we ons leventje hier in De Achterhoek een jaar stop zetten. Mijn bedrijf komt stil te liggen net nu ik na vijf jaar als zelfstandig loopbaancoach & yogadocent een mooie basis heb neergezet. En wat als ik terugkom? Mijn man kan als docent weer gewoon naar zijn school terug. Maar ik? En de kinderen, wat doen we ze aan. We rukken ze weg uit hun vertrouwde omgeving.  Ja, je geeft ze ook echt iets mee maar daar hebben zij nu op hun leeftijd geen boodschap aan want hun leven bestaat uit vriendjes en voetbal.  Alle zekerheid verdwijnt, de vaste grond wordt onder je vandaan gehaald. Je gaat aan iets beginnen terwijl je nog geen idee hebt hoe dat zal gaan en dat is toch best eng.

De bron
Zes jaar geleden ontstond  het idee van een sabbatical.  De levensloopregeling maakte dit mogelijk. Voordat we kinderen kregen hebben zowel mijn partner als ik veel gereisd en een paar jaar in Kenia gewerkt.  We hebben iets met andere landen, culturen, mensen, ander eten, schoonheid, afzien, improviseren en met weinig middelen kunnen leven en overleven. En als je dit eenmaal hebt ervaren blijf je ernaar verlangen, ook als er kinderen komen, althans zo werkt het bij ons. Toen ik vier jaar oud was zei ik al dat ik zuster in de missie wilde worden. Mijn verlangen is ooit gewekt door de verhalen van mijn oma haar zussen die werkten in de missie in verre landen.  Nu, 43 jaar oud, is ‘het gevoel, de vrijheid en avontuur voor het buitenland’ er nog steeds. Coaches die met biografieën werken herkennen vast dat passie al op jonge leeftijd wordt gevoeld.  En dat het belangrijk is voor je levensvreugde om met deze drijfveer het contact niet te verliezen naar mate je ouder wordt.

Loslaten, vertrouwen en leven in het nu
Als coach ken ik ook de andere kant van dit proces. Het is eng om te gaan staan voor wat je werkelijk wilt en voelt en vanuit niets iets vorm te geven.  Zelf heb ik dit proces ook al een paar keer doorlopen en toch verbaasd het me nu ook weer hoeveel stress en belemmerende gedachten dit oplevert in mijn hoofd. Vaak moet ik weer denken aan het boek van Marinus Knoope ‘De Creatiespiraal’.Ook bij een sabbatical ga je dus door alle fases heen. Loslaten, vertrouwen en leven in het nu, daar gaat het om zeg ik steeds tegen mezelf. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook voor een coach en yogadocent die erg ´mindful´ in het leven wil staan. Gevoel en verstand lopen soms ver uiteen. Alsof het twee verschillende personen zijn. De een wil passie en verlangens achterna gaan en de ander roept alleen maar halt toe met ´ja maar als´gedachten. Stefan Sagmeister geeft het mooi weer in een Ted video; The Power of time Off.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MNuOmTQdFjA&w=560&h=315]

Paolo Coelho schrijft: ‘Als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jouw’.

Laat ik daar ook maar op vertrouwen.

Marion Werger

PS Ben je geinspireerd geraakt, in oktober is er een Female Leadership Journey naar Nepal georganiseerd door MicrokredietvoorMoeders

One thought on “Sabbatical en stress

Plaats een reactie