werk privé balans advies voor uitkeringsinstantie of werkgever

Het heft in eigen hand! Van “Ik moet werken van de gemeente” naar “Ik wil graag aan het werk want dat levert me zelfvertrouwen, eigenwaarde, ruimere financiële middelen en de waardering van mijn kinderen op”

Mijn dochter als tienermoeder? ‘Mam, zou je boos zijn als ik al op mijn 16e zwanger zou zijn?’

Mijn dochter als tienermoeder?
‘Mam, zou je boos zijn als ik al op mijn 16e zwanger zou zijn?’ Ze is nu 14 dus mijn alarmbellen gingen niet meteen rinkelen, toen mijn dochter Jasmijn mij deze vraag voorlegde. Het mag echter duidelijk zijn dat ze me er wel mee overviel. Nu heeft zij de gave om me regelmatig met nogal directe vragen te overvallen: ‘Mam, waarom hou je zoveel van papa?’, ‘Mam, mag ik eens een glas wijn proeven?’, ‘Mam, wat zou je van me vinden als ik ‘lesbo’ ben?’. Ik ben dus inmiddels wel wat gewend en ik heb mezelf dan ook geleerd om bij dit soort vragen mijn gezicht in de plooi te houden en ze serieus te beantwoorden. Niks erger voor een 14 jarig meisje om het gevoel te krijgen dat ze niet serieus wordt genomen!

Ik antwoordde dus naar waarheid dat ik zeker niet boos zou zijn en dat haar vader en ik haar altijd zouden helpen en dat er vast wel een oplossing te bedenken zou zijn. Uiteraard heb ik er wel even zeer duidelijk aan toegevoegd dat dit niet de toekomst is die wij voor haar, en ook niet voor onszelf, voor ogen hebben. Toen ik ’s avonds dit voorval met haar vader besprak merkte hij op:´Nou, dat is nog wel het minst erge dat haar kan overkomen!!!´  Hij bedoelde daarmee te zeggen dat we haar in het geval van een eventuele tienerzwangerschap  wel zouden kunnen helpen. Ze heeft nu eenmaal het geluk gehad om in een stabiel gezin te zijn geboren en opgegroeid. Mijn gedachten dwalen af naar gebeurtenissen van een training eerder die dag.

Alleenstaande moeder en de bijstand: geen leven om jaloers op te zijn
Regelmatig ervaar ik hoe anders het kan zijn  tijdens de training ‘werk en gezin combineren’ die wij in opdracht van verschillende gemeenten verzorgen voor (meestal alleenstaande) bijstandsmoeders. Door uiteenlopende redenen zijn deze vrouwen alleen komen te staan en ze staan er in de meeste gevallen dan ook echt helemaal alleen voor. Vaak achtergelaten met schulden die afbetaald moeten worden. Regelmatig zien we dat gezinnen moeten rondkomen van enkele tientjes per week en echt moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommigen zetten de schouders eronder en vechten zich uit deze afhankelijke situatie. Maar vaker zien we gebeuren dat deze vrouwen de situatie niet meer overzien en van de regen in de drup belanden.

 Training ‘werk en gezin combineren’ vaak succesvol
De groepstraining die Career & Kids voor deze doelgroep verzorgt richt zich in eerste instantie op een motivatie-interventie. Immers: waar een wil is, is een weg. Klinkt eenvoudig maar zo werkt het wel. Het ombuigen van de gedachte: “Ik moet werken van de gemeente” naar “Ik wil graag aan het werk want dat levert me zelfvertrouwen, eigenwaarde, ruimere financiële middelen en de waardering van mijn kinderen op”, is hierbij essentieel. Wanneer deze vrouwen gaan inzien dat er alleen dan iets aan hun situatie gaat veranderen als ze het heft in eigen handen gaan nemen, is de grootste hobbel meestal genomen. Bij enkelen gaat dit proces voortvarend. Maar meestal ervaren we dat voor moeders met een bijstandsuitkering de manier waarop zij hun leven hebben ingericht, ondanks alle nadelen, in zekere mate ook veiligheid en stabiliteit biedt. Ze weten waar ze aan toe zijn. In feite is dit levenspatroon voor hen een soort “overlevingsstrategie” geworden. Belemmeringen om weer aan het werk te gaan (een nieuw levenspatroon) zijn dan ook snel benoemd. Bij deze doelgroep lijken deze belemmeringen dan ook prominent de kop op te steken, waardoor men ervaart in een vicieuze cirkel te zitten. Voor ons is het dan ook iedere keer weer een hele uitdaging om de confrontatie met een nieuwe groep vrouwen aan te gaan. En ook genieten we telkens weer als we zien dat er beweging komt, de dames enthousiast raken en uiteindelijk zelf op zoek gaan naar die baan.

Inmiddels hebben wij ruime ervaring opgebouwd met deze trainingen en kunnen we putten uit vele mooie en succesvolle voorbeelden. Zoals bij Anja, die na 21 jaar niet gewerkt te hebben nu parttime in de zorgsector aan de slag is. Of bij Shaimah die nu een opleiding tot doktersassistente volgt en daarna aan het werk gaat. Of Anita met haar zelfstandige dochters van 11, 13 en 15 jaar, die met veel plezier in de ontbijtdienst van een hotel werkt. Of Liesbeth, Fatima en Anneke die begonnen zijn in een leer-werktraject in een productiebedrijf en nu een vaste aanstelling hebben verdiend en zelfs in drie ploegendienst werken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal vrouwen die op eigen kracht en met een beetje hulp van Career & Kids de juiste richting hebben gevonden en nu als zelfstandige en onafhankelijke vrouwen door het leven gaan. Dit omdat ze de kans hebben gekregen om stapsgewijs en rustig aan een succesvolle terugkeer naar de arbeidsmarkt te kunnen werken en hierbij het broodnodige steuntje in de rug hebben gekregen.

Uiteindelijk komt alles goed!
Plotseling worden mijn overpeinzingen onderbroken door mijn dochter Jasmijn die, zoals altijd´s avonds laat nog even met een smoes naar beneden komt. ´Mam, als ik écht moeder wordt, mag jij wel oppasmoeder worden!´, en lachend rent ze weer naar boven, ondertussen roepend: ´Love youuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!´

Marie-Jose Keulards

 

 

Plaats een reactie