werk privé balans

Geraakt zijn en geraakt worden

Met een dankbaar gevoel reed ik vrijdagmiddag terug uit Joure waar de intervisiebijeenkomst van Career & Kids Noord

Met een dankbaar gevoel reed ik vrijdagmiddag terug uit Joure waar de intervisiebijeenkomst van Career & Kids Noord Nederland had plaats gevonden. Op de heenweg had ik heel andere gevoelens; gemengde gevoelens zoals dat heet. Ik had zoals altijd zin om de andere coaches weer te zien. Maar ik voelde ook een onzekerheid, omdat ik niet goed wist of de ideeën en voorgenomen activiteiten van Career & Kids Noord Nederland (met veel bezieling aangevoerd door Jolanda Wicherson en Brigitte van Gennip) wel aan zouden sluiten bij waar ik op dit moment in mijn leven sta.

Datgene te doen wat echt bij me past, meer dan ooit
Het is een heftig jaar geweest. Begin dit jaar werd ik geconfronteerd met een plotselinge en pijnlijke relatiebreuk. Twee maanden later op zondag 10 april overleed, ook heel plotseling, mijn moeder op 71-jarige leeftijd. Mijn leven zag er ineens heel anders uit en ik vond en vind het een hele klus om me uit te puzzelen hoe ik me daartoe verhoud. Dat geldt voor alle terreinen van mijn leven: emotioneel, sociaal, spiritueel en ook op het terrein van werk. Ik ervaar nu dat het voor mij belangrijker is dan ooit om datgene te doen wat echt bij me past en wat ‘iets’ in mij raakt. Werkzaamheden waarin ik mezelf kan zijn met alles wat er nu is. Zoals de cursus voor moeders met een bijstandsuitkering die ik samen met Mariëtte Bosscher heb gegeven voor de gemeente Tytjserksteradiel.

Mijn moeder
Het was op de zondag voorafgaand aan de derde bijeenkomst van deze cursus dat mijn moeder overleed. Mijn moeder genoot van mijn verhalen over de cursus en van het feit dat ik er zo’n plezier in had. Dus ben ik, na overleg met Brigitte, wel naar de derde bijeenkomst gegaan. Hier heb ik  de groep verteld over mijn moeder; hoe zij een voorbeeld is geweest van een werkende moeder in een tijd waarin dat nog niet vanzelfsprekend was. Zo kon ik mezelf zijn (met de hartverwarmende steun van collega Mariëtte) en kon ik er toch ook zijn voor de groep.

Je vanzelf krijgt wat jou toe komt, wanneer je…….
Vaak begin ik de workshops aikidoprincipes die ik geef, met te vertellen hoe wij vaak leven vanuit de drang om iets willen hebben of willen bereiken. Daarvoor moeten we steeds meer doen in de hoop uiteindelijk iemand te kunnen zijn. Vanuit de krijgskunst aikido wordt er echter uitgegaan van wie je op dit moment bent met al je ‘plussen en minnen’. Zodat je kunt doen wat bij jou en je talenten past en je vanzelf krijgt wat jou toe komt.

Geen leven maar overleven
Ik denk dat in deze tijd van economische crisis veel mensen en bedrijven nog eerder de neiging hebben om tegen deze natuurlijke principes (zijn; doen; hebben) in te gaan en in de tegengestelde richting gaan werken en leven. Nog meer en hogere doelen stellen, nog harder werken en niet jezelf kunnen zijn. Dat is geen leven maar overleven, gedreven door angst en vanuit een innerlijke verkramping. Terwijl bij een persoonlijke crisis vaak het omgekeerde gebeurt; we gaan ons, noodgedwongen, afvragen wat nu ècht van wezenlijk belang is. Waarvoor willen we ons van harte inzetten en waar gaan we van stralen? Dat vraagt eerder vertrouwen en durven (los)laten dan steeds harder werken om nog meer te presteren.

Hoe kunnen we anderen raken, wanneer we niet eerst zèlf geraakt zijn?
Aan het begin van de intervisiebijeenkomst werd mij gevraagd hoe het nu met me was. Er werd met aandacht geluisterd door de anderen. Ik vertelde over hoe ik me voel en dat ik alleen werk wil en kan doen wat me raakt zodat ik mezelf kan zijn en ik er energie van krijg. En zodat niet alleen ìk ga stralen maar hopelijk ook de mensen waarmee of waarvoor ik werk. Voor de andere coaches was dit herkenbaar en ook een visie van waaruit zij ook zoveel mogelijk werken. Dat is belangrijk, want hoe kunnen we anderen raken, wanneer we niet eerst zèlf geraakt zijn? En, concludeerden we, dán is er contact en kan er een wezenlijke ontmoeting ontstaan tussen ons en onze klanten. En dat is wat ik ons als coaches van Career & Kids en onze klanten van harte toe wens!

Iepie Kroese

One thought on “Geraakt zijn en geraakt worden

Plaats een reactie