ik ben werkgever

Samenwerkers, de werkrevolutie, de zwerm, het broodfonds en India

Deze 5 begrippen kleurden mijn week. Het kan geen toeval zijn dat deze week deze woorden mijn pad

Deze 5 begrippen kleurden mijn week. Het kan geen toeval zijn dat deze week deze woorden mijn pad kruisten; ik krabbel weer op, nadat ik enkel weken geleden in het ziekenhuis belandde, zoals ik al eerder blogde. Het heeft mij tot denken gezet, echt fundamenteel aan het denken gezet. En vooral tot ACTIE aangezet.

De Werkrevolutie
Ik las het boek De Werkrevolutie van Lynda Gratton en ik lees echt veel, getuige de enorme hoeveelheid boeken die ik zowel in de huiskamer als op kantoor heb staan. Maar zelden heeft een boek me zo gefascineerd en geraakt als dit boek: de manier waarop wij werken gaat fundamenteel veranderen. Lynda beschrijft de 5 krachten die ons werkleven zullen bepalen in 2025, technologische ontwikkelingen, mondialisering, individualisering, verduurzaming en de veranderde demografische samenstelling van de beroepsbevolking. Ze geeft aan dat we 3 stappen moeten zetten om in de toekomst succesvol te zijn. Allereerst moeten we beseffen dat de prestatielat almaar hoger wordt gelegd. We kunnen niet langer teren op generalistische kennis, maar zullen specialistische kennis en vaardigheden moeten ontwikkelen. De tweede stap ligt op het vlak van het ontwikkelen van sociale relaties. Sociale groepen worden steeds belangrijker in plaats van de huidige individualisering. De derde stap draait om het antwoord op de vraag naar de zin van het werk, van gretige consument naar bezielde producent. Het traditionele werkcontract draaide om het volgende; ik werk…voor geld…..dat ik gebruik…..om spullen te consumeren..en dat maakt gelukkig. En dat werkt niet meer, voel ik ook. Werken voor geld, dat vervolgens weer gebruikt wordt voor consumptie, dat dan weer ten grondslag ligt aan geluk. Lynda gaat verder en beschrijft vanuit het gezinspunt van diverse mensen diverse plekken in de wereld in 2025. Dat raakt je en je ziet het gebeuren. Ze beschrijft het slechtste scenario; de Default Future en de zonzijde, het beste, de Crafted Future.

 

Samenwerkers
Dezelfde week vertelt Bart Hoex van Hutten Catering, tijdens de prijsuitreiking bij de Stichting Het Nieuwe Werken Werkt, over hun visie; de beste, de leukste, de gelukkigste. Samenwerkers in plaats van Medewerkers. En Roos Wouters vertelt over Het Broodfonds. Het Broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandige ondernemers, het werkt als een schenkkring. Wie ziek is krijgt van alle deelnemers een bedrag geschonken. Dit bedrag is bedoeld om te voorzien in het eerste levensonderhoud, een basisvoorziening.  De deelnemers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Het geld dat je iedere maand op je eigen broodfondsrekening stort blijft, met aftrek van de schenkingen en kosten, van jezelf. Kortom samenwerken!

De Zwerm
Ik word gebeld of ik mee wil doen met een groep ondernemers FM2Share, die Samen op een beurs willen staan, samen 1 stand en samen een gezicht naar buiten met een prachtige stand, iets dat je als kleine ondernemer niet goed voor elkaar krijgt, weer samen.

Microkrediet voor Moeders
En als klap op de vuurpijl het verhaal over Microkrediet voor Moeders. Ik vertrek in januari met 15 vrouwen naar India (female leadership Journey-De kracht van de Ontmoeting is.m. LOF): “jouw reis speelt zich af in India, een setting waar je even helemaal uit je vertrouwde omgeving en patronen bent. Tijd voor jezelf en je ontwikkeling. Je kunt je laten inspireren door diverse leiderschapskwaliteiten tijdens de gehele reis, en in het bijzonder tijdens het bezoek aan de projecten van Microkrediet voor Moeders, waar de locale vrouwelijke ondernemers door deze kredieten hun eigen ondernemingen kunnen opbouwen. Een groot deel van de opbrengst van deze reis gaat naar de projecten van MvM. Je krijgt dus een kans om niet alleen jezelf maar ook een deel van de wereld te ontwikkelen.” De kracht zit in de community van de vrouwen samen, iets dat wij verleerd zijn in het Westen. Weer het woord Samen.
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Ggb1B6gXBQk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Het goede blijft, maar wel anders

Al bloggend word ik er even stil van. Ik ben altijd bezig met mijn “hoofd”, in de ratio. Het moet anders. Het Nieuwe Werken is meer dan alleen maar anders werken, maar ook anders denken. Ik ben en blijf wie ik ben. Mijn mission statement; waar een wil is, is een weg, blijft bestaan. Maar ik ben wel gaan inzien dat het ook anders kan, anders moet.
Ik ga morgen graag aan de slag met mijn collega’s, de samenwerkers. Ik heb zin in de beurs in januari, nodig iedereen van harte en eigenlijk dringend aan het boek van Lynda te lezen en zie enorm uit naar India, naar mijn kracht van de ontmoeting. Zonder gezin, los van mijn eigen comfort zone. Ik kan de wereld niet veranderen met deze reis. Ik hoop wel dat ik zelf verander. Het goede behouden,  maar anders denken & kijken & werken. Plus voorkomen dat ik nog een keer met de ziekenauto word weggereden, dat ik leer luisteren naar mijn lijf, in plaats van alleen mijn hoofd. Dat ik kijk en luister naar signalen van anderen en meer samenwerk. Dat ik anders in het leven ga staan en dat ik mijn steentje bij kan dragen aan een betere wereld. En als ik dit zo terug lees, dan moet ik zelf nog even wennen.

Annemie als mens, als filosoof in plaats van Annemie de directeur

4 thoughts on “Samenwerkers, de werkrevolutie, de zwerm, het broodfonds en India

Plaats een reactie