Blog van Career & Kids
zondag 18 april 2021

Keuzes maken, zowel in je werk als privé

Je hebt altijd een keuze, dat vertel ik dagelijks als (team)coach en trainer op het gebied van werk privé management & balans aan cliënten en deelnemers. Het keuzekruispunt en de rotonde van ACT vormen daarbij vaak de basis. Het idee dat je keuzes hebt geeft vrijheid, geeft lucht. Ook voor mij, maar soms is het lastig om dat ook zelf toe te passen.

Keuze 1: Klagen ligt absoluut niet in mijn aard
Keuze 2: ACT (acceptance and commitment therapy) heeft mij letterlijk geleerd om los te laten
Keuze 3: Aanpakken dat ligt het dichts bij mij, schouders eronder en aanpakken
Keuze 4: Afscheid nemen vind ik persoonlijk best lastig, maar ook dat heb ik afgelopen maanden gedaan.

 

 

Een absoute rollercoaster aan veranderingen

Lang heb ik nagedacht of ik dit persoonlijke stuk durfde te delen, maar als ik hiermee mensen kan inspireren, dan doe ik dat graag. Ook bij mij gaat het leven niet altijd op rolletjes, maar het feit dat ik keuzes had, gaf mij letterlijk lucht in deze heftige Corona tijd, waarin ook in mijn privé- en werkende leven veel veranderde:

  • ik ben sinds kort gescheiden: accepteren en mee verzoenen;
  • mijn huis waar de kinderen zijn opgegroeid is verkocht: afscheid en een nieuw begin;
  • zakelijk begin ik aan een (aanvullend) gaaf inspirerend nieuw avontuur: aanpakken om in beweging te blijven (naast uiterlijk Career & Kids en Career & Live, mijn roots en paste sinds 2003) binnenkort meer hierover;
  • mijn jongste dochter is net op kamers gegaan, het bekende empty nest; accepteren en omarmen, maar ook een afscheid van een tijdperk én een nieuw begin;
  • alle trainingen in coaching online, wat ik echt super leuk vind (dat had ik 1,5 jaar geleden nooit verwacht); aanpakken, verdiepen, lezen, uitproberen. Nooit saai, altijd interactief met gave tools zodat mijn deelnemers er energie van krijgen maar ikzelf ook.

Het lijkt een simpel kort rijtje zo, maar voor mij is dit een wereld die in een jaar compleet is veranderd, waarbij het soms best lastig was. Maar ik durf te zeggen, ik heb sprongen gewaagd, keuzes gemaakt en soms “lastige passagiers” uit mijn bus gegooid. Ik ben immers de buschauffeur (ACT oefening) van mijn eigen leven. De passagiers (allerlei gedachtes die ik heb) bemoeien zich overal mee maar ik zet ze uit de bus of laat ze gewoon mekkeren. Zodat ik niet blijf rijden op de rotonde (of helemaal stil bij staan) maar naar de ruimte voel om te gaan naar mijn doelen, dromen en te leven volgens mijn waardes: openheid & eerlijkheid, respectvol, humor, vitaal & energiek, onderzoekend, innovatief.

Je krijgt spijt van de dingen die je niet doet

De Australische Bronnie Ware publiceerde een paar jaar terug daarover het boek ‘Als ik het leven over mocht doen’. Dit waren de vijf ‘had ik maar’s’ die op het sterfbed telkens terugkwamen.

1. Was ik maar trouw gebleven aan mezelf, in plaats van te doen wat anderen van me verwachtten.

2. Had ik maar niet zo hard gewerkt, dan had ik meer tijd gehad voor mijn gezin en andere geliefden.

3. Had ik mijn emoties en gevoelens maar meer durven laten zien.

4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden en meer tijd met ze doorgebracht.

5. Had ik mezelf maar wat vaker toegestaan gelukkig te zijn.

Kortom ik heb keuzes gemaakt, in dit heftige Corona jaar. Ik hoop je met dit blog te inspireren keuzes te maken, zakelijk en of privé. Wil je gerichte coaching of een workshop volgen met je collega’s, of een inspiratiesessie, dat kan natuurlijk. Daar zijn we experts in, we hebben allemaal een goed gevulde rugzak met kennis. We zijn al 18 jaar specialist in werk privé management & balans en je ziet, ook als ervaringsdeskundige kan ik erover mee praten.

Meer weten, bel of mail gerust of kijk op onze geheel vernieuwd website. Daar zijn we apentrots op. Met veel dank aan het fantastische team van 19peaks. Ook dat was een bewuste keuze, een nieuwe website, in een veel bewogen jaar. Mijn motto is; Waar een wil is, is een weg. Als je wilt kun je alles! Zo werk ik, zo leef ik!

Annemie Webers

Directeur Career & Kids en Career & Live