Blog van Career & Kids
maandag 1 juni 2020

Kansen zien, veranderen, aanpassen én kwispelen!?

Wat is dat toch gek. In een tijd van totale verandering, gebeurt er bij mij het volgende. Enerzijds “schiet ik in mijn oude groef” namelijk zoveel mogelijk controle willen krijgen op hetgeen er gaande is. Liefst alles even “on hold” zetten en zorgen dat we veilig zijn in de breedste zin des woords. En anderzijds komt er een overlevingsmechanisme op gang. Dit resulteert in nieuwe ideeën en acties en er komt een ander soort energie vrij. In het verleden wilde dit bij nog wel eens leiden tot het gedrag van een ongeleid projectiel. Gaan, gaan en nog eens gaan en zoveel mogelijk gas erop. Het een en ander met alle gevolgen van dien. Dus is sinds enige jaren de “volwassen en gezonde Inge” de baas. En dat is prima, prima voor mijn algehele gezondheid. Soms wat saai wellicht, beetje met de rem erop zeg maar. Maar over het algemeen voel ik me er erg senang bij.

Kwispelen van plezier

Toch is de “blije” Inge er ook nog, deze houdt erg van nieuwe dingen, dus nieuwe ideeën, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. En wat voelt het toch goed, dat gevoel van doen, gaan, energie, adrenaline! Ik wil meer! Denk aan een hond die zijn baasje aan het einde van de dag ziet, zo voel ik me dan. Het is dat ik geen staart heb, maar anders zou ik kwispelen. Dat gevoel dus, wellicht herken je het. Hoe dit te kanaliseren, zorgen dat ik het op de juiste wijze inzet zowel binnen mijn werk- en privéleven, en dat ik doseer, dat heb ik in de afgelopen jaren geleerd. 

Ook binnen bedrijfsvoering is aanpassing aan dit tijdperk een must. Stilzitten en hopen dat de storm overwaait, je kop in het zand steken en bij het “oude” blijven lijkt niet de oplossing te zijn. Toch kan het prettig voelen, want aanpassen is verandering. En een verandering kan spannend zijn, zeker nu, in het Corona tijdperk waarvan in feite niemand exact weet wat het ons gaat brengen. In de eerste weken van de Corona crisis voelde ik me het meest comfortabel in deze status. Het is immers een van de paden die ik prettig vind om te bewandelen. Toch lag de veranderingsgezinde kant van me al op de loer, en kwam definitief uit de startblokken na het zien van het filmpje van Simon Sinek, There is no going back to normal. 

https://www.youtube.com/watch?v=ThJdlJD-foY

Online coachen en trainen, wat een fanastische leerschool waren deze maanden

Belemmerende gedachten als; goed coachen kan je niet digitaal doen, wandelend coachen, daar heb ik geen tijd voor en is niet serieus genoeg en onze diensten zijn zoals ze zijn en zo hoort het, hebben plaats gemaakt voor nieuwe gedachten gebaseerd op ervaringen van de afgelopen periode. Ik ben net als veel collega’s van me digitaal gaan coachen, ik ben gaan wandelen met cliënten en wat heeft me dat nieuwe inzichten gegeven, collega’s trainen en geven workshops online en krijgen positieve feedback. Dat we nog in een supersnelle leerfase zitten mag duidelijk zijn, maar dat we ons aanpassen is een feit. We draaien onze hand niet meer om voor online coachen en online trainen, opdeelde innovatieve, interactieve en inspirerende manier die mensen van ons gewend zijn. Zoom, Google Meet, MS Teams, GotoWebinar, Webex, we gebruiken ze allemaal. Met mooi aanvullende tools zoals Miro, Mural, Jamboard etc. Maar het belangrijkste blijft de inhoud, de rest zijn maar tools. En gelukkig kunnen vanaf vandaag weer face-to-face trainingen geven. Maar één ding is zeker, het goede van online blijft, aangevuld met offline, het beste van twee werelden.
Trots zijn we op onze nieuwe online (en offline) trainingen, aangevuld met ecoaching voor echt maatwerk vanuit Gezondeboel.nl;

  • Thuiswerken
  • Back to the office
  • Van werkprive (on)balans naar werk prive plezier m.b.v. de online (en offline) versie van de Koerskaart
  • Meer focus
  • Workshops voor alleenstaande ouders die we verzorgen voor gemeentes

Stap voor stap, zodat het past bij mij

Het veranderingsproces binnen de organisatie vraagt van mij naast enthousiasme ook behoedzaamheid. Ja, ik doe mee en graag, in het denkwerk, uitvoerwerk, ben er enthousiast over en voel de adrenaline stromen. Gelukkig hebben we bij Career & Kids en bij Career & Live een topteam met creatieve en innovatieve toptalenten. Om niet uit de bocht te vliegen, laat ik mezelf minimaal eens per dag uit, ga ik dus een stuk wandelen en/of volg ik een online yogales. Dit geeft de nodige rust, reflectie en zorgt voor dosering. Op deze wijze kan de “blije” Inge hand in hand gaan met de “gezonde volwassen” Inge en toch kwispelen! Zodat ik werk privé plezier kan ervaren.

Inge Spek

partner Career & Kids en Career & Live