Blog van Career & Kids
zondag 1 maart 2020

Energiek zijn of energiek voelen?

Wat je ook doet, of je nu werkt of niet, bijna iedereen heeft het gevoel (te) druk te zijn. De indringende vraag; “hoeveel tijd heb je nu echt voor jezelf elke week?” is een pijnlijke vraag, merk ik elke keer weer tijdens trainingen of coachingsgesprekken. Welke ballen moet je van jezelf in de lucht houden en welke ballen vallen dan op de grond?

Welke ballen gingen bij mij dan de mist in de afgelopen weken?

Pijnlijk hoor, maar ik heb afgelopen week ook veel ballen laten vallen. Sommige ballen zijn van glas, die kunnen niet vallen, dan breken ze, andere zijn van rubber, die kunnen tegen een stootje. En nu ga ik even heel open en eerlijk met de billen bloot, want….mijn sport bal, die is de laatste weken echt op de grond gevallen. Ik was druk o.a. met mijn jaarlijkse audit, horror vind ik dat. Niet omdat ik niet alles goed heb geregeld, maar ik merkte dat het verlies aan autonomie mij parten speelt. Iemand anders, de auditor, die bepaalt en ik zit dus op dat moment niet zelf aan het roer, en dat is voor mij, als ondernemer een pijnlijk punt. Een echte energielek, met als gevolg…dat ik die avond niet ging sporten. Ik was te moe, zuchtte ik en ik viel op de bank met een Netflix serie. En de dag erna, ach….ik sla nog maar ene keertje over etc. Herkenbaar?

Een migratie van het email systeem, de volgende energielek. Ik zou dat wel even fiksen. Terwijl de helpdesk klaar zat. Joh, als je vragen hebt bel mij, ik kan dat super goed, dus was ik wel 30 keer de pisang, want…dat had ik zelf aangeboden. O ja, ik had ook nog even tussen neus en lippen door 7 nieuwe collega’s aangenomen en probeerde die in te werken, dat lukt, maar ten koste van….mijn eigen energie. Mijn minder leuke werk, administratie etc. bleef liggen en voor de rest van het team, was ik de reddende (altijd energieke?) engel, dacht ik. Met als gevolg, ik liet de bal sporten liggen, en uitgebreid koken, dat liet ik ook liggen. Een snelle hap en niet altijd even gezond. De volgende bal, die echt belangrijk is voor mij: afspraken met vriendinnen zei ik af, geen tijd, zo moe. Met als gevolg, ik sliep niet goed, ging te laat naar bed en zat te lang achter een beeldscherm.

Wat wil ik nu echt en wat moet ik van mezelf?

Ik baalde van mezelf, als expert en coach trainer op het gebied van werk privé balans en energie, was ik een soort uitgezakte bankhanger geworden. Privé schoot erbij in, de werk bal, die hield ik hoog. Ik pakte het boek van Ella Luna; “op de tweesprong van moeten en willen” weer erbij, ik moet zo veel van mezelf, en wat wil ik? Ook mijn eigen “interne regels” van ACT pakte ik erbij. Oef daar schrok ik van.

Playfull work design

Volgende week hebben we met het hele team van Career & Kids en Career & Live een hele dag training over playfull work design met Arnold Bakker, Yuri Scharp en Klaas Jan Reicke. Ter voorbereiding vulde ik de tweede vragenlijst in en dat was de druppel. Ik zag in dat ik echt minder lol had in mijn werk, leuke dingen deed ik niet meer of te weinig. Zowel op mijn werk als prive, en tijd voor mezelf, die was weg of bestond uit hangen op de bank met Netflix. Ik ging aan de slag, tot slot van rekening kan ik toch niet een energieloos vat zijn als trainer coach over werkdruk, werkstress en werk prive plezier! Ik ging een weekend weg naar Lille met mijn partner, nam een dagje vrij toen mijn oudste dochter 21 werd afgelopen donderdag. Ik gaf mezelf een schop onder mijn k….en het hielp.

Gezonde Boel

Dit plaatje van Gezondeboel hielp mij. Ik gebruik het dagelijks voor cliënten en tijdens trainingen, ik vergat dat ik zelf ook een mens ben en geen robot. Ik let weer op mijn slaap, ik beweeg, ontspan, let beter op mijn dagstructuur (dus ook pauzes!), ben weer echt gezond gaan eten, herken mijn stresssignalen en doe er wat mee. Netflix heb ik even uitgezet. Wil je ook een schop onder k…of gewoon even een beetje hulp om weer alle ballen die jij belangrijk vindt te kunnen opvangen, mail mij dan. Ik verloot 3 gratis ecoachings trajecten van de gezondboel een zeer professionele partij in Nederland op het gebied van ehealth waar wij al jaren mee samen werken. Een fantastische manier om snel, effectief en met plezier weer in balans te komen.

Copyright www.Gezondeboel.nl

Annemie Schuitemaker, schuitemaker@careerandkids.nl

 

directeur Career & Kids en Career & Live