Blog van Career & Kids
donderdag 2 januari 2020

Is het belang van werk privé balans van medewerkers de trend van 2020?

Ceo’s; meer tijd voor gezin en de werkvloer

 

Dat is de kop van een artikel in het AD van 2 januari 2020. In dat artikel vertellen vijf CEO’s van diverse bedrijven hun belangrijkste voornemen in dit jaar. Zo’n kop was een paar jaar geleden ondenkbaar. Werkdruk en werkstress krijgt al jaren veel aandacht, maar steeds mee organisatie begrijpen gelukkig dat mensen geen robots zijn. Wat er privé gebeurt heeft invloed op je werk en wat op je werk gebeurt heeft invloed op je privé leven, in negatieve en in positieve zin. Bijvoorbeeld email checken ’s avonds op de bank, omdat je het gevoel hebt constant bereikbaar te moeten zijn of de hectiek van een jong gezin dat zijn weerslag kan hebben op je werk. Kortom er is meer dan enkel werkdruk of werkstress. Er is soms ook privé stress en privé druk

 

Werk privé en privé werk, een trend

Deze trend zien wij gelukkig steeds meer, er is meer in het leven dan enkel werken en om te zorgen dat mensen gelukkig en gezond duurzaam inzetbaar blijven is aandacht aan de werk privé balans essentieel, voor vrouwen en ook voor mannen. Het aantal workshops en trainingen over het thema werk privé balans thema dat wij verzorgden bij opdrachtgevers (bijvoorbeeld bij Lidl) steeg enorm in 2019. Een prachtig initiatief vind ik overigens de site “Vader zoekt verlof”. Op hun site valt o.a. het volgende te lezen

 

WERK-PRIVÉ BALANS VOOR VADERS MET JONGE KINDEREN BLIJFT UITDAGING: onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt dat werkende vaders toch echt anders aankijken tegen hun werk-privé balans. Vaders met jonge kinderen hebben onder andere meer behoefte aan thuiswerken en flexibeler werktijden! Lijkt logisch, maar hoe speel je daar als organisatie op in? Meer flexibiliteit is in veel organisaties al ingeburgerd, maar vooral vaders met jonge kinderen maken daar gebruik van. En zij vragen ook om die flexibiliteit door meer mogelijkheden voor thuiswerken en werktijden die door hen flexibeler in te vullen zijn.

Thuiswerken, deeltijd werken en altijd “aan” staan

Onlangs verscheen er overigens een lijst met de landen waar mensen de beste werk prive balans ervaren van het OECD en wie stond op nummer 1? Nederland, ik geloof er niets van. Als je het onderzoek leest blijft het ook hangen op onze zogenaamd ideale deeltijdcultuur, maar er is meer dan enkel uren die op je arbeidscontract staan. We staan namelijk ook altijd “aan”. In een recent artikel van het NRC, gebaseerd op onderzoek van het CBS valt het volgende te lezen”

“Bijna de helft van alle werknemers in Nederland was in 2018 buiten werktijd beschikbaar voor werk via telefoon of e-mail. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag op basis van een enquête die vorig jaar werd afgenomen. Van de werknemers die buiten werktijd bereikbaar zijn, is 24 procent vaak en 23 procent altijd bereikbaar. 

Vooral managers en docenten beantwoorden buiten werktijd nog werkgerelateerde e-mails, WhatsApp-berichten en telefoontjes.”

De wereld om ons heen verandert en gelukkig zien steeds meer organisaties dat in

De wereld is niet meer hetzelfde als pakweg 20 jaar geleden en daarom is het fantastisch dat steeds meer organisaties aandacht besteden aan de invloed van het werk leven op het privé leven en vice versa. Mensen zijn niet enkel gestresst op het werk, we kennen werkdruk maar soms ook privé druk, door daar aandacht aan te schenken als werkgever, kunnen we samen zorgen dat we in 2020 gezond en gelukkig blijven. Want soms zit het even mee, soms zit het tegen, er zijn nu eenmaal altijd hobbels in je werk en je leven. Streven naar perfectie lukt niet, maar wel zorgen dat je met elkaar in gesprek gaat hierover. Om het onderwerp werk privé echt bespreekbaar te maken en uit de taboe sfeer te halen hebben we een prachtige tool kunnen ontwikkelen: de Koerskaart “van werk prive (on)balans naar werk prive plezier”, een initiatief van Career & Live in cocreatie met diverse werkgevers zoals Schiphol Group, CZ, Lidl en ABN Amro, maar ook belangenorganisaties zoals BV Familie en Kinderopvang Mundo en bezinning. Tevens werkten mee de Universiteit Utrecht  en uiteraard de Koers.

In dialoog over werk privé zaken?

Wil je deze trend ook binnen jouw organisatie inzetten? In gesprek gaan over werk-, en privé zaken, de echte taboe doorbreken en het een goed gesprek met elke voeren? Mail (info@careerandkids.nl) of bel 085-0660945 en vraag nar Jenny Badreddine of Annemie Schuitemaker

Annemie Schuitemaker, directeur Career & Kids en Career & Live

werk privé specialist, trainer, coach en spreker