Blog van Career & Kids
zondag 8 december 2019

Taakverdeling en een gezin

Parttime werken, papa dag, stereo typen, zorgverlof, luizenmoeder of -vader, diversiteit, gelijke kansen, fulltime mama of juist fulltime nanny? Een gezin stichten en werken, het blijft een onderwerp waar men niet over uitgesproken raakt, en zo ik ook niet. Toen ik in 2011 mijn eerste kind kreeg, leek parttime werken na mijn verlof logisch. Want zo deed bijna iedereen dat om mij heen ook. Logisch. Pas veel later, toen ik meer over genderstereotype leerde, besefte ik mij dat die keus toch niet geheel vrijwillig was. Dat behoeft uitleg.

Hoe werkt genderstereotypering?

Ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen in Nederland zijn vaak traditioneel en berusten op stereotiepe denkbeelden. Zoals: mannen werken en vrouwen zorgen. Of dat mannen natuurlijke leiders, ambitieus, assertief, atletisch en dominant zijn. En dat vrouwen juist affectief, naïef, vrolijk en gezellig, meelevend, gevoelig, vriendelijke en loyaal zijn.

Waarom zorgen stereotypen voor ongelijkheid?

Stereotiepe kenmerken die bij mannelijk horen, worden maatschappelijk hoger gewaardeerd dan kenmerken die wij associëren met vrouwelijkheid. Mannen worden voor bestuursfuncties dan ook eerder aangenomen dan vrouwen. Terwijl vrouwen veel meer kans maken om te worden aangenomen op een kinderdagverblijf dan een man. Deze ongelijke waardering van mannen en vrouwen heeft niet alleen gevolgen voor individuen, maar voor hele sectoren. In de zorg en het onderwijs, die worden gezien als ‘soft’ en ‘vrouwelijk’, vertaalt de lagere waardering van vrouwen t.o.v. mannen zich letterlijk in lagere inkomens vergeleken met ‘mannelijke’ beroepen, zoals de techniek. In werkelijkheid zijn er echter net zoveel vrouwen goed in techniek of leidinggeven als mannen. Ook zijn er steeds meer mannen die aangeven dat zij graag willen te zorgen, bijvoorbeeld voor hun kinderen of juist beroepsmatig.

Bron: www.atria.nl

Parttime of fulltime?

OK, wat heeft dit dan te maken met het feit dat ik (en vele andere vrouwen) na de geboorte van hun kind parttime ben gaan werken? Onder andere zorgen deze genderstereotypen ervoor dat het “logisch” lijkt en ook meer geaccepteerd is bij bedrijven dat vrouwen na het krijgen van een kind parttime gaan werken, waar dat bij mannen niet zo geaccepteerd wordt. Maar ook het nog steeds bestaande verschil in salaris heeft hierin een grote rol. Concreet blijkt dat het lijkt of iedereen hier een vrije keuze, heeft maar dat de waarheid dus iets gecompliceerder ligt.

Maternity en paternity coaching

Wat ik nou zo leuk vind aan mijn werk, is dat ik en mijn collega’s vrouwen helpen om hier over na te denken om zo echt een vrije keus te maken. Dat doen we door maternity/zwangerschaps coaching aan te bieden bij een aantal van onze klanten. Vrouwen krijgen dan de ruimte om 1 op 1 te sparren met een coach (en moeder) over alles wat er in je hoofd en op je werk speelt omtrent dit thema. Een zeer succesvolle formule, kunnen we concluderen na jaren ervaring.

Coaching van moeders en ook van vaders

Maar nu denk je waarschijnlijk; dat is dus typisch gender stereotyperend, (alleen) die vrouwen coaching aanbieden. Dat klopt! Maar het doorbreken hiervan is moeilijk en kost tijd. Daarom ben ik ook super verheugd en stiekem best een beetje trots om hier te vertellen dat Lidl Nederland mijn eerste klant is die ook voor aanstaande vaders coaching gaat aanbieden! Niet alleen de aanstaande moeder over dit thema laten nadenken, maar ook de aanstaande vader hiervan bewust maken! Zo zwemmen we samen stukje bij beetje tegen de stroom in en hopen we dat er velen mee gaan zwemmen!

Wil je met je collega’s het echte gesprek aan over werk privé (on)balans en vooral werk privé plezier, dan is de Koerskaart Werkprive plezier een mooie tool. Meer weten, bel (0800-0202060) of mail me gerust j.badreddine@careerandkids.nl

Jenny Badreddine

coach/trainer en partner Career & Kids, en trotse moeder van 2 dochters!