Blog van Career & Kids
zondag 10 februari 2019

Balansen of balanceren

Laatst mocht ik in een uiterst prettig gezelschap meedenken over een ‘manifest’ ten behoeve van de Familie! Initiatiefnemer BV Familie* willen daarmee duidelijk maken dat de druk op gezinnen te groot is en er echt wat moet veranderen.

BV Familie is de sociale beweging van ouders voor ouders die onder het motto ‘omdat het écht makkelijker kan’ zich inzet voor alle families in Nederland.

Bij het voorstelrondje wist ik meteen waarom we daar zaten met elkaar. Buiten het feit dat we waren uitgenodigd, bedoel ik dan. Ik stelde me voor, als moeder van 2 dochters van 5 en 7 jaar en als trainer en coach op het gebied van werk/privé balans en werkdruk en werkstress. Meteen kreeg ik de vraag, “hoe is jouw werk/privé balans dan?” Tja wat moest ik daar op antwoorden….

Hoe is het met mijn werk/privé balans?

Best een goede vraag voor iemand die dagelijks bezig is met het verbeteren van de ‘balansen’ van anderen. En eerlijk is eerlijk, ik geloof niet in perfectie dus ook niet op het gebied van werk/privé balans. Ik moet toegeven dat het soms best ingewikkeld is. Ben ik teveel thuis, dan word ik een ongezellige moeder omdat ik kribbig en chagrijnig word, ben ik teveel weg dan vragen de kinderen waarom ik zoveel weg ben en voel ik mij soms best schuldig waar ik dan weer kribbig en chagrijnig van word. De welbekende spagaat. Maar ook een spagaat kent voordelen (dat je heel lenig wordt bijvoorbeeld)

Trots

Mijn oudste vroeg laatst; mama ga je weer de hele dag weg? Ik antwoorde dat ik een belangrijke presentatie moest geven en dat ik dat best spannend vond. Heel lief hoorde ik nu mijn eigen woorden terug uit de mond van mijn kind; mama, dat kan jij best, gewoon diep ademhalen en doen. Ze vroeg meteen die avond, hoe het was gegaan en vertelde mij dat ze hartstikke trots op mij is. Toen dacht ik aan een onderzoek van Harvard Business Review;

Volgens onderzoek van de Harvard Business School hebben dochters van werkende moeders 23 procent eerder een baan dochters van niet-werkende moeders. Zoons van werkende moeders besteden ook meer tijd aan hun huiswerk, namelijk 25 minuten meer dan zoons van niet-werkende moeders. Volgens de onderzoekers heeft dit alles te maken met het rolmodel dat hun moeder voor hen is.

Dus in plaats van mij schuldig te voelen naar mijn kinderen, probeer ik ze nu mee te nemen in nemen in mijn uitdagingen en successen (in kindertaal uiteraard). Met bovenstaand onderzoek in mijn achterhoofd.

De BV familie

Al met al heeft deze bijeenkomst mij aan het denken gezet. Hoe staat onze BV Familie er eigenlijk voor? Ik denk dat we het goed doen met elkaar, we spreken uit waar we behoefte aan hebben, we maken ruzie omdat dat soms gewoon gebeurt en in plaats van blind ons eigen pad te volgen, proberen we zo oordeelloos mogelijk met elkaar om te gaan. En soms staan we misschien op break-even of zelfs even op verlies maar ach zo gaat dat toch met een BV. Het gaat erom dat je met elkaar beslist hoe jullie het willen doen en wie waar gelukkig of blij van wordt. Hoe staat jouw BV Familie ervoor? Leuk agendapuntje voor aan de bekende keukentafel? Heb je inspiratie nodig of een spiegel, bel 0800-0201060 of mail mij gerust j.badreddine@careerandkids.nl .

Heb je het te druk daarvoor, dan bied ik je gratis e-coaching aan over balansen of balanceren met concrete tips. Wie durft? Of begin alvast met de gratis werk privé balans test, klik hier.

Jenny Badreddine

Coach, trainer en partner Career & Kids