Blog van Career & Kids
woensdag 19 december 2018

Werk en gezin combineren

Door omstandigheden was ze in de bijstand gerold en kwam ze bij ons in de workshop “combineren werk & gezin” met een gezonde afstandelijke houding. Ze had geen idee wat de workshop die georganiseerd werd op initiatief van de gemeente, specifiek voor alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering, voor haar zou kunnen betekenen. Het leven was hard geweest voor haar en dat was zichtbaar in haar houding en uitstraling. Maar gaandeweg ontspande ze en durfde ze zichzelf te laten zien en dat was geen fraai verhaal. 

Hoe is het zo gekomen?

Ze is gescheiden en heeft twee kinderen. Een verslaving zorgde ervoor dat ze alles was kwijt geraakt. Een goede baan in de zorg, een huwelijk en bijna de zorg voor haar kinderen. Dat laatste zorgde ervoor dat ze is af gekickt van haar verslaving, een moeizaam en zwaar proces. Eenmaal clean kwam de realiteit hard binnen. Geen doel meer, geen relatie meer en het gevoel dat ze aan de zijlijn van onze participatiemaatschappij was komen te staan. In de bijstand zitten brengt vaak een gevoel van schaamte en eenzaamheid met zich mee. 

Ik ben niet de enige en samen staan we sterk

We gingen aan de slag en in de groep ervaarde ze (en ook de andere deelnemers) dat ze allemaal met vergelijkbare problemen aan het worstelen waren. De zorg voor de kinderen, geld en het gevoel dat ze er alleen voor staan. Dat besef is een belangrijke eerste stap vooruit. Enfin, terug naar de dame in kwestie. Werken in de zorg was geen haalbare kaart meer aangezien ze een heleboel verkeerde dingen had gedaan om haar verslaving te financieren. De verslaving lag inmiddels een paar jaar achter haar. Haar hart was wel in de zorg blijven liggen en zo ontstond het idee om als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg te gaan werken. We stuurden haar op pad om dit te gaan onderzoeken. 

Doel en focus

En ineens had ze weer een doel en focus. Ze regelde een gesprek bij een verslavingskliniek en werd daar in het gesprek stevig aan gepakt. Ze kwam hier goed doorheen. Binnen zeer korte tijd mocht ze proef draaien bij deze verslavingskliniek. Ook dat ging goed. Deze positieve ervaring transformeerde haar volledig. Een belangrijk onderdeel van de workshop is een persoonlijk actieplan waarin de doelen voor korte en lange termijn worden geformuleerd. Ze was hier heel duidelijk in. Ze mocht bij de kliniek stage lopen en na een éénjarige studie zou de kliniek haar in dienst nemen. We maakten de afspraak met de gemeente dat de gemeente deze opleiding zou financieren. De gemeente geloofde in deze nieuwe start. 

Een grote kink in de kabel

Twee dagen voor de opleiding gaat starten krijgt ze een telefoontje van de gemeente dat de gemeente de opleiding niet gaat vergoeden. Ze belt me in paniek op en het beetje vertrouwen dat ze had opgebouwd dreigt in een klap weg te zijn. Ik rij er direct heen en we maken een afspraak met de gemeente om te horen wat hier aan de hand is. Maandagochtend om 9.00 uur hebben we een gesprek met twee medewerkers van de gemeente die in heel veel woorden uitleggen dat een manager dit eerdere besluit heeft ingetrokken. Ze begrijpen dat we het hier niet bij zullen laten zitten en verlaten snel de kamer. 

Gelukt!

We zijn inmiddels weken verder. De dame in kwestie is inmiddels met de opleiding gestart. Nadat we alle managementlagen hebben gehad en ik hard werk om haar motivatie overeind te houden blijft alleen de wethouder over. En dan komt het verlossende woord van de wethouder, ze houden zich aan de eerste gemaakte afspraak. Over een jaar is deze dame voorgoed uit de bijstand. De aanhouder wint! Wat een kanjer, ik ben echt trots ophaal. Voor mij is zij de doorzetter van het jaar 2018

 

Martine Uytdehaag 

coach Career & Kids 

werk privé balans advies voor uitkeringsinstantie of werkgeverN.B. Trainers bij Career & Kids verzorgen op aanvraag en in overleg kortdurende workshops om bijvoorbeeld alleenstaande moeders met een uitkering te helpen om op termijn uit de uitkering te komen en weer op eigen benen te staan. De workshop bestaat uit een aantal dagdelen in een groep gecombineerd met individuele gesprekken en 24/7 begeleiding en wordt gefinancierd door gemeenten.